Orbiting - nov trend v svetu zmenkarij med mladimi

Ste že slišali za orbiting? To je nov pojem v svetu zmenkarjenja, ki je žalosten prav toliko, kot je smešen.

18.7.2018 ob 8:08

ghosting_orbiting_zmenki_zveza_romantika_razmerje_tinder_milenijci_par_fantinpunca3.jpg

V svetu zmenkov, razmerij in zvez se je zadnja leta pojavilo veliko tujk, ki jim slovenski jezik nekako ne najde prave enobesedne ustreznice. Tako smo se pred časom spoznali z besedo friendzone. To je tista cona, v kateri obtičite, če se zaljubite v prijatelja, ta pa vam ljubezni ne vrača. Vsaj ne v romantičnem smislu.

Potem smo naleteli še na ghosting. V prevodu se torej vaš ljubimec spremeni v duha, saj brez pojasnile izgine kot kafra in prekine vse stike.

Eden od izrazov, ki opisuje razmerje med dvema osebama, je tudi bread-crumbing. Drobljenje drobtinic, če želite. Gre za to, da vam vaš objekt poželenja namenja le toliko pozornosti – drobtinic – da vas ohrani zainteresirane. Da vas ima še vedno v bližini in mu dajete pozornost, čeprav vas v resnici noče zares.

Čas, ko nihče ni zares z nikomer, le sem in tja ima nekdo "nekaj" z nekom

Vse te besede nekako kažejo na stanje duha v zmenkarjenju milenijcev, ki je vse prej kot romantično. Tisti film, v katerem se dva spoznata, zaljubita in pristaneta skupaj, je dolgočasen. Zakaj bi bilo enostavno, če lahko zakompliciramo. Tako smo prišli v čas, ko nihče ni zares z nikomer, le sem in tja ima nekdo "nekaj" z nekom. Kronični strah milenijcev pred sprejemanjem odločitev, dolgoročnim vezanjem, je torej resničen. 

Če niste prepričani, če vam je oseba zares noro všeč, enostavno "svajpnete" po ekranu in že izgine 

Vsemu skupaj so precejšnjo medvedjo uslugo naredile tudi aplikacije za zmenke, kot je Tinder, saj so z njimi odnosi postali še bolj banalni, površinski in kot nekaj "za vmes" in "za zraven". Če niste prepričani, če vam je oseba zares noro všeč, enostavno "svajpnete" po ekranu in že izgine. Nič hudega, tu je že nova. To je le ena od sodobnih ljubezenskih težav, ki je pripeljala do stanja duha v novem svetu zmenkarij.

ghosting_orbiting_zmenki_zveza_romantika_razmerje_tinder_milenijci_par_fantinpunca1.jpg

Orbiting – dovolj blizu, da ga vidiš, a dovolj daleč, da vama ni treba govoriti 

Tako smo pred kratkim dobili nov izraz, nov pojav v svetu romantike, ki to ni. To je orbiting. O njem so se že razpisali v Guardianu, na BBC-ju, Huffington Postu in vseh ostalih omembe vrednih medijih, sam izraz pa je sicer zakoličila novinarka Man Repellerja Anna Iovine. 

Ta se je navezala na ghosting, torej izraz, ki je v urbanem slovarju mesto dobil že leta 2006. Kot rečeno, gre za pojav, ko se vaš zmenek na lepem ne oglaša več na telefon, ne odpisuje in se ne prikazuje. Preprosto izgine. Glede na vsa družbena omrežja, kjer se ljudje povezujemo, poleg tega, da si izmenjamo telefonsko številko in morda celo vemo, kje kdo živi, smo povezani na Facebooku, Instagramu, Snapchatu, Twitterju in še kje. Kar vpliva tudi na prekinjanje stikov, ki zahteva precej več dela. Iz tega se je torej razvil orbiting. Kot pojasnjuje Anna, je to pojav, ko ljubimca načeloma prekineta stike, torej ne komunicirata, vseeno pa si še vedno sledita na družbenih omrežjih, si pogledata storyje na Instagramu in sem in tja stisneta kakšen všeček.

Če živite pod skalo in ne veste kaj so storyji, oziroma zgodbe na Instagramu – gre za kratke posnetke ali fotografije, ki jih objavite v svoji insta zgodbi, ta pa po 24 urah od objave izgine. Vi pa lahko vidite imena ljudi, ki so si vašo zgodbo ogledali. In to so navadno ljudje, s katerimi imate šokantno najmanj resničnih stikov.

Zakaj izraz orbiting? Anna izbor besede pojasnjuje tako: "gre za to, da nekoga ohraniš v svoji orbiti – dovolj blizu, da ga vidiš, a dovolj daleč, da vama ni treba govoriti." 

Zakaj torej še naprej sledimo ljudem, s katerimi smo imeli "nekaj več", a se odločili, da z njimi v bistvu ne želimo ničesar intimnega in prekinili stike. Kdo bi vedel. Morda gre za igro moči. Za dejstvo, da si radi pustimo kakšna vrata odprta v primeru, da si premislimo ali v primeru, da ne naletimo na nič boljšega. Morda to počnemo nezavedno in nam sploh ne zasveti lučka, kako nadvse nenavadno je še naprej slediti življenju človeka, ki smo ga zavestno odpisali, rekoč, da nas njihovo življenje ne zanima. Morda gre le za FOMO (fear of missing out), torej sindrom bojazni, da ne bi česa slučajno zamudili.

Kakorkoli že, precej bolj zdravo kot kombinacija ghostinga in orbitinga bi bilo, da človeku, s katerim se po nekaj zmenkih enostavno ne vidimo in čutimo, iskreno povemo, da to ne bo šlo. Vsekakor bo zadeva manj čudna od tega, da ji nekega dne zgolj nehate odpisovati, vseeno pa pogledate vsak njihov story. Morda je čas, da se vrnemo k osnovam in začnemo komunicirati. V živo. Offline.

Avtorica: Maja Fister
Foto: Unsplash

Preberite še: Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Alenka Košir ali pa Najbolj luksuzna modna znamka na svetu ni Hermès niti Vuitton, ampak …


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)