Mladi (rojeni l. 1995 in kasneje) so danes bolj osamljeni od upokojencev

Kot kaže, so mlade generacije danes bolj osamljene od upokojencev. Zakaj, vprašate? Verjetno ste s prstom najprej pokazali na pametne telefone, računalnike in tablice. Niste se zmotili. Vsaj ne popolnoma.

3.10.2018 ob 7:31

milenijci_generacijaZ_osamljenost_samskost_depresija_druzenje_prijatelji2.jpg

Zdaj, ko smo se naučili termina milenijci, o katerem smo na Mični tako pogosto razpravljali, spoznajte še generacijo Z. Torej tiste, ki so nasledili milenijce. To je generacija mladih, rojenih leta 1995 in kasneje. To so mladi, ki so odraščali v svetu tehnologije in sveta brez mobilnika v roki – za razliko do milenijcev, ki so ujeli oba svetova – ne poznajo. Poznajo pa osamljenost.

Mladi so bolj osamljeni od upokojencev 

Ste vedeli, da ima osamljenost na smrtnost enak vpliv kot 15 pokajenih cigaret na dan? In da je celo bolj smrtonosna od prekomerne teže? Do teh in številnih drugih dognanj so prišli raziskovalci ameriške zdravstvene organizacije Cigna. V raziskavi so preučevali 20 tisoč Američanov, starih nad 18 let. 

Ugotovili so, da so pripradniki generacij Z in X (milenijci) veliko bolj osamljeni in v slabšem zdravstvenem stanju kot generacije pred njimi. To torej pomeni, da so celo upokojenci manj osamljeni od mladine. Če ste najprej okrivili družbena omrežja, imate prav, a le delno. Med vprašanimi, ki uporabljajo družbena omrežja in tistimi, ki jih ne, so bili izsledki podobni. Tehnologija in umikanje v virtualno (ne)resničnost sta le eden od spodbujevalcev osamljenosti. Za vse le ni kriv Zuckerberg.

mlada_punca_v_gozdu.jpg

Pomanjkanje sorodnih duš, premalo spanca in fizična neaktivnost 

Tisti, ki so se v raziskavi opredelili med osamljene, navajajo, da se tako počutijo iz naslednjih razlogov: ker se počutijo izključene iz družbe in izolirane, ker imajo premalo somišljenikov in nimajo dovolj bližnjih prijateljev in zaupnikov. Razlika med osamljenimi in tistimi, ki to niso, je poleg druženja in komuniciranja s sorodnimi dušami tudi zaposlenost oziroma dobro ravnotežje med dnevnimi (in nočnimi) aktivnostmi.

Tisti, ki se ne prepoznajo kot osamljene, imajo urejen bioritem, dovolj spijo, sledijo rutini v službi in redno telovadijo, oziroma so na nek način fizično aktivni. Vse to namreč pozitivno vpliva na naše mentalno zdravje, ki je prepogosto zanemarjen faktor, a vpliva tudi na fizično pripravljenost. Do osamljenosti torej vodijo slabe socialne veščine in manjko harmonije v življenjskem slogu.

Zato ne glede na to, kateri generaciji pripadate, toplo priporočamo, da to popoldne za izboljšanje statistik – predvsem pa za vaše duševno in fizično zdravje – izkoristite za sprehod v naravi. Sami ali v družbi tistih, ob katerih vam je toplo. Tistih, s katerimi se že dva meseca poskušate uskladiti za kavico, pa vam ob prenatrpanih urniki nikakor ne uspe. Vzemite si čas za tisto, kar šteje. 

Avtor: Maja Fister
Foto: Unsplash

Preberite še: Razkritja o starših, ki jih milenijci delijo na terapijah ali pa Kaj nas preganja?Biološke ure in prizidki (piše: Maja Fister)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)