Kako v resnici zgleda, če živiš v dogovorjenenm zakonu (osebna izpoved)

O dogovorjenih zakonih si ljudje pogosto ustvarjajo povsem zmotne predstave.

27.12.2018 ob 5:51

par_ljubezen_razmerje_micna.jpg

Huda Al-Marashi je po rodu Iračanka, vendar rojena in vzgojena v Združenih državah Amerike. Poročila se je v zgodnjih dvajsetih in ženina ni izbrala sama, kar je v večini, ki jo pozna, zbudilo nemalo zanimanja, radovednosti in tudi usmiljenja.

Zato se je odločila presekati stereotipe o dogovorjenem zakonu, v kakršnem sama živi že dvajset let in je, kot pravi, srečen.

Kajti njen zakon je daleč od stereotipov, ki vključujejo skrivnostne dogovore dveh družin, nezadovoljna ženina in nevesto, bogato doto ter življenje brez ljubezni, saj se ženin in nevesta pred poroko nikoli ne srečata. Kot je zapisala Huda, je svojega sedanjega soproga poznala iz otroštva in sta odraščala kot dobra prijatelja.

Portal Self povzema njen blog, v katerem razkriva dejstva o dogovorjenem zakonu, ki so tistim, ki ne živijo v njem, povsem neznana.

Dogovorjeni zakon ni prisiljen zakon

"Oče je dejansko menil, da sem še premlada za poroko. V času zaroke me je večkrat vprašal, če sem pripravljena na ta korak, nikoli pa me v poroko ni silil ali napeljeval k temu, da bi si premislila. Večkrat mi je povedal, da je to, s kom in kdaj se bom poročila, v končni fazi moja odločitev.

Večina meni, da je dogovorjeni zakon sklenjen pod prisilo, da je vanj največkrat prisiljena nevesta, kar ne drži in prav v tem je glavna razlika med prisiljenim in dogovorjenim zakonom, čeprav se strinjam, da je ta v različnih kulturah širom sveta sklenjen in izpeljan drugače."


Poslušati nasvet staršev, kdo je primeren partner, ni nujno nekaj slabega

"Mediji mnenje staršev o partnerju svojega otroka pogosto prikazujejo kot nekaj slabega, v resničnem svetu pa ga je pametno upoštevati. Starši, ki dobro poznajo svojega otroka, se zavedajo tako njegovih pozitivnih kot negativnih lastnosti, družinskega ozadja, vrednot, življenjskih norm ter pričakovanj, lahko objektivno presodijo, kdo bi zanj lahko bil primeren partner.

Dogovorjeni zakoni se praviloma oblikujejo med ženinom in nevesto, ki prihajata iz enakih kultur in imata podobna življenska stališča. To je za trajno in uspešno zvezo vsekakor pomembno, kar se je v končni fazi izkazalo tudi pri meni in mojemu soprogu, saj sva srečno poročena že dve desetletji. Seveda to ne pomeni, da med nama ne prihaja do sporov in nestrinjanj, a ker se v temeljnih vrednostih postavkah in življenjskih načelih strinjava, vse ovire lahko premagujeva."


Prihranjeno je veliko dvomov in razočaranj

"Imam veliko prijateljic, ki niso muslimanke. In če jim česa ne zavidam, so to ponesrečeni zmenki, iskanje prave ljubezni in zadovoljevanje svojih ter pričakovanj okolice. V iskanju tistega pravega se vedno sprašujejo, kako presoditi, ali je nekdo zanje pravi ali naj iščejo naprej.

Vsemu temu sem se sama lahko izognila. Ne rečem, iz neuspelih zmenkov in razmerji se je mogoče veliko naučiti, a razočaranja in dvomi so bili meni s tega vidika prihranjeni in menim, da to vsekakor ni nekaj slabega." 


Pragmatični zakoni ne bi smeli biti tabu

Ob poroki sem o svojem soprogu vedela veliko: poznala sem njegov značaj, družino, vedela sem, da mu lahko zaupam, ob njem sem se počutila varna in vedela sem, da me spoštuje.

Res je, nisem poznala prave zaljubljenosti v smislu metuljčkov in kemije, a se zavedam, da ta ni tista, na podlagi katere bi se smeli odločati za tako pomemben korak, kot je zakon in snovanje družine. Svojega soproga imam rada, ga cenim in spoštujem, ta čustva mi on vrača in na tej osnovi sva uspela zgraditi trden, trajen in lep odnos."


Vsaka ljubezenska zgodba je drugačna

"Leta sem se spraševala, če sem za to, ker se najina ljubezenska zgodba tako razlikuje od tiste, ki jo prikazujejo filmi in knjige, v življenju prikrajšana.

Končno sem prišla do zaključka, da je najina zgodba, čeprav ne sovpada s klišeji, čudovita in da sem lahko srečna, da sem v zakonu z nekom, kot je on. Res je, najina pot ni običajna, a vesela sem, da je najina in ne bi je spremenila za nič na svetu."


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Ni najbolj obdarjen? To je najboljša poza za vaju (penetracija je tako najgloblja) ali pa Poklici, kjer se službene zabave najpogosteje končajo s seksom

Priporočamo tudi: 6 najpogostejših razlogov, zakaj ženske končajo razmerje (razkrivajo partnerski terapevti)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)