Je res normalno, da prvi seks boli?

Mora res boleti ali je to le mit?

12.4.2019 ob 4:20

seks_par_ljubezen_postelja_varanje_bolecina1.jpg

Zagotovo ste tudi sami od sošolk v srednji šoli ali prijateljic slišali, da je prvi spolni odnos praviloma boleč in zato neprijeten. V resnici je to prepričanje na moč razširjeno in ne prav daleč od dejstva. Predvsem zato, ker se v mislih prvega seksa in vsega, kar ta prinaša, večina boji, zato ni sproščena ter posledično krati lasten užitek.

Od kje pa prepričanje, da je prvi seks izzove bolečine in še pomembnejše: je v njem res kaj resnice?

Zadevo za avstralsko izdajo Cosmopolitana pojasnjuje ginekologinja Alyssa Dweck. Začenja pri samem domnevnem viru bolečine: deviški kožici.

Kaj ima ta pri celotni zgodbi?

"Spolni odnos naj bi bil vedno prijetna in pozitivna, ter nikoli boleča izkušnja. To velja tudi za prvi seks," pravi ginekologinja in dodaja, da je mit o bolečini največkrat povezan s pretrganjem deviške kožice.

Gre za tanko opno, ki prerašča nožnično odprtino in tako, kot vsaka druga stvar v človeškem telesu, tudi ta pri dveh ženskah ni enaka. Pri nekaterih je tanjša, pri nekaterih ne prekriva celotne odprtine, pri drugih se brez prisotne krvavitve ob različnih aktivnostih (denimo kolesarjenju ali ježi), pretrga že v otroštvu. Res je tudi, da je pri nekaterih ženskah debelejša in jo mora zato pretrgati zdravnik, a ti primeri so resnično redki.

Pa vendar, večina je prepričana, da se kožica pretrga med prvim seksom, posledično pride do krvavitve, krvavitev pa naši možgani avtomatsko povezujejo z bolečino. In v tem tiči sam srž mita o bolečem prvem seksu. 

Najpomembnejše je zato dejstvo, da deviška kožica že pred njim pogosto sploh ni več cela. In tudi pri tistih, pri katerih je do tedaj še nepoškodovana, se ob njenem pretrganju ne pojavi vedno krvavitev.

Dweckova pravi, da večina sploh ne opazi, kdaj se ta pretrga, saj praviloma pri tem ni prisotna bolečina. "Četudi je pretrganje občutiti, je občutek komaj zaznaven in v trenutku mine. V kolikor je bolečina skupaj s krvavitvijo izrazita in prisotna daljši čas, obiščite zdravnika."

Kaj je lahko vir bolečine?

Je pa razlog za boleči (prvi ali vsak naslednji seks) lahko drugje.

"Najpogosteje gre za pomanjkanje lubrikanta," je prepričana ginekologinja. "Dodaten lubrikant zato nedvomno ne bo odveč," svetuje strokovnjakinja. Z njim je mogoče pregnati vaginalno suhost, ki se lahko pojavi v katerem koli obdobju življenja in povzroča draženje ter bolečino.

Ob tem je tu še nervoza, ki je pri prvem odnosu vselej prisotna. "Nekatere se bojijo, da bodo med njim zanosile, druge je strah pregovorne bolečine, tretje pesti pomanjkanje izkušenj, nešteto je psiholoških dejavnikov, ki so prisotni med prvim spolnim odnosom, pod njihovim vplivom pa možgani mišicam v medeničnem področju zapovejo, naj se stisnejo in napnejo. Strokovno se pojav imenuje vaginismus, in gre za neprostovoljno stiskanje mišic medeničnega dna, posledično je penetracija skoraj nemogoča in, v kolikor do nje vendarle pride, seks boleč."

Tretji in prav tako pogost razlog za boleč odnos so proizvodi, ki jih uporablja partner. Ti lahko težave povzročajo ob vsakem, ne samo prvem odnosu. Kot pravi ginekologinja, kondomi s spermicidi pogosto pri ženskah povzročajo draženje. Kaj lahko pride tudi do alergije na lateks ali druge materiale. V tem primeru seveda pomaga zamenjava zaščite in drugih pripomočkov.

Kako se izogniti nevšečnosti

Upoštevajte nasvet, ki ste ga slišali že ničkolikokrat: lubrikant je vaš najboljši prijatelj, kadar se želite izogniti bolečemu spolnemu odnosu. Prav nič nenavadnega in sramotnega ni, če ga uporabite že pri prvem seksu.

Prav tako Dweckova opozarja na pomembnost tega, da ste med njim res sproščeni in da partnerju povsem zaupate, da ste naj resnično pripravljeni in se v odnos ne spuščate zgolj zato, ker imajo vse prijateljice več izkušenj od vas samih.

In še za konec

Povsem normalno in običajno je, da ste prvič nekoliko živčni. Spoznavanje nečesa novega je velikokrat vir nervoze. A če vas je celotne izkušnje strah, nanjo še niste pripravljeni in stopite korak, dva nazaj. Pretirana bojazen vas bo ohromila do tolikšne mere, da ne boste sproščeni, vaša vagina z vami ne bo sodelovala, bolečina bo zato izrazita in spomin na prvi seks vse prej kot prijeten.

In še to:  spolni odnos, naj bo prvi ali stoti, nikoli ne sme biti boleč. Sedaj pa vse to povejte prijateljicam, in jim zapovejte, naj že prenehajo širiti povsem neresnične govorice o prvem seksu.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

PREBERITE ŠE: Najboljši čas za prvi seks ALI Vajin prvi

ALI PA: 7 stvari, ki bodo zagotovo izboljšale vaše spolno življenje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)