Vikend navade, zaradi katerih boste še cel teden utrujeni

Zakaj ob koncu tedna ne smete predolgo spati.

22.10.2016 ob 5:10

vikend.jpg

Vikend. Končno. Čas za lenarjenje, poležavanje, zabavo, televizijo. Čas, ko se boste končno lahko res dobro naspali ter tako nov teden začeli polni nove energije in elana. A žal slednje ne bo nujno držalo. Kajti prav lenobni vikend bo lahko kriv, da v nedeljo zvečer dolgo ne boste zaspali in utrujeni ne boste samo v ponedeljek, temveč še vse tja do naslednjega petka. Se sprašujete zakaj? Mi vam odgovarjamo, da zaradi sledečih vikend navad.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.  

Preveč spite

Je to sploh mogoče? Je! Glede na besede strokovnjakov za proučevanje spanja s švedskega inštituta Karolinska lahko pretiravanje s spanjem zmede naravni ritem organizma. In ker ob koncih tedna praviloma dolgo bedite, zjutraj pa poležavate, ste le še bolj utrujeni.

To seveda ne pomeni, da si ne bi smeli privoščiti malce dodatnega spanca, ne bedite pa predolgo v noč in zjutraj ne spite več kot uro dlje, kot med tednom, da ne bi zmedli ritma spanja in tako posledic lenarjenja občutili ves teden, ki je pred vami.

--> Preberite še: Ideja za vikend izlet

Pijete preveč alkohola

Zagotovo ste se po veselem večeru zbudili utrujeni ne glede na to, da ste dovolj spali. Tudi za to ima znanost utemeljitev, ki je povsem preprosta: alkohol ovira spanec. Opojna kapljica namreč vpliva na vzorce spanja. Res je, da boste potem, ko boste nekajkrat nazdravili, hitro potonili v sen, a ta ne bo globok in zato ne bo imel pravega učinka. Rešitev je seveda na dlani: z zdravicami ne pretiravate in si jih privoščite nekaj ur pred spanjem, da bo telo pred počitkom uspelo presnoviti vsaj nekaj alkohola.

Sploh ne telovadite

Študije dokazujejo, da je jutranja vadba tista, ki zagotavlja dober nočni počitek in za 75 odstotkov izboljša spanec v primerjavi z vadbo v katerem koli drugem delu dneva.

In čeprav vas mika, da ob koncu tedna ne bi odtekli obvezne jutranje razdalje, vaše telo potrebuje reden ritem, zato mu potem, ko skočite iz postelje, čim prej zagotovite vsaj deset minut vadbe, za sproščanje pa si pred počitkom privoščite nekaj minut joge.

--> Preberi še: Kako kljub slabemu vremenu obdržati energijo

Pretiravate s televizijo

Nedvomno vsem prijajo lenobne nedelje pred malimi zasloni, a prav te so krive, da zvečer spanca ni in ni, ponedeljkovo jutro pa je, milo rečeno, grozno. Zaradi televizije so možgani pod močnim vplivom svetlobe, ki prihaja z ekrana in se zato zvečer težje umirijo, ter pripravijo na spanec. Če boste tudi v nedeljo omejili gledanje malega zaslona, si privoščili vsaj malce naravne svetlobe ter televizijo ugasnili uro pred počitkom, boste zaspali prej, bolje boste spali in začetek tedna bo zagotovo veliko lažji.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)