Šest nasvetov pri iskanju službe, ki so tako osnovni, da jih pogosto pozabimo

Tehnologija in dostopnost informacij sta nam olajšali marsikatero pripravo na iskanje službe, a v resnici nas je hkrati zasula s toliko podatki, da pogosto pozabimo na povsem preproste in osnovne stvari, ki nam lahko pomagajo pri iskanju zaposlitve.

19.2.2018 ob 6:05

micnajob1-min.jpg

Na spletu najdemo kup različnih nasvetov, kako se pripraviti na razgovor, na kakšen način odgovarjati in kako obvladovati govorico telesa, ob vseh pravilih pa se nam celoten postopek na neki točki zazdi tako kompliciran, da nas zgrabi panika. Za začetek ostanimo pri osnovah, ki so ključne za uspeh, a jih zaradi njihove očitnosti in samoumevnosti pogosto kar preskočimo.

Prošnja naj jasno in očitno namiguje, zakaj ste pravi za to delovno mesto  

Ko se na delovno mesto prijavljate neosebno, je velika verjetnost, da bodo potencialnega delodajalca s prošnjami in življenjepisi zasuli z vseh strani, še preden pa vaša prošnja pride do vodilnih, jih bodo najverjetneje pregledali njihovi podrejeni, če ne celo zgolj računalniški program. Vaša prošnja naj bo zato zelo transparentna, v njej jasno povejte, zakaj ste najboljša izbira za prav to delovno mesto, ne ovinkarite in ne komplicirajte, saj se lahko v kupu prošenj prav zaradi tega vaša izgubi.

Preštudirajte opis zadolžitev, ki jih razpisano delovno mesto zahteva, te karakteristike pa nato prezrcalite v svojo prošnjo in življenjepis. Izpostavite tiste vaše lastnosti, ki vam bi prav prišle prav za to delo. 

Vaš življenjepis ni tetovaža, lahko ga spreminjate! 

Ko enkrat spišete svoj življenjepis, se zavedajte, da delo z njim ni končano. Vaša znanja se povečujejo s časom, izkušnje in reference prav tako, zato ga redno osvežujte in dodajajte. Pomembno pa je, da ga prilagodite za vsako prošnjo posebej, saj nekatera delovna mesta iščejo nekaj, medtem ko imajo druga poudarek na čem drugem. Na vrh življenjepisa torej umestite tiste stvari, ki so za točno to delovno mesto najbolj pomembne!

micnajob2-min.jpg

Ne omejite se le na spletne prijave, mrežite se

Iskanje službe prek spleta iz udobja domače zofe je sicer priročno, a stvari se v živo premaknejo veliko hitreje. Raziščite, če poznate koga, ki tam že dela in bi vam lahko o delovnem mestu povedal še več informacij, ki vam lahko pridejo prav pri prošnji. Mreženje je ena najbolj uporabnih taktik pri iskanju zaposlitev, zato ne zamudite priložnosti, da se povežete z drugimi ljudmi, povezanih s to stroko ali podjetjem, kjer si želite delati – nikoli ne veste, morda prav zaradi pogovora s kakšnim od njih dobite možnost za dokazovanje svojih sposobnosti.

Preveč "poštrikani" ne boste prepričali nikogar

Seveda je odlično, če se predstavite kot organizirana, profesionalna in odgovorna oseba, a pazite, da pri tem ne izpadete umetno. Bistvo ni v tem, da na vsa vprašanja na razgovoru odgovorite z vsem tistim, kar mislite, da delodajalec želi slišati. S tem boste videti zaigrano in nič kaj pristno, kot bi nekaj skrivali. Dovolite si biti "poštrikani", a hkrati tudi sproščeni, najbolj zapomnljivi in všečni kandidati so zagotovo tisti, ki vedo, kaj govorijo, a se hkrati lahko tudi pošalijo in sprostijo. 

Če vas ni na LinkedInu, ne obstajate 

Poslovni profil na LinkedInu je novodobni življenjepis in lahko ga izkoristite sebi v prid. Seveda je to odvisno tudi od dela, ki ga opravljate, a za večino del, ki jih opravljajo milenijci, je danes preverjanje njihovih kompetenc s strani zaposlenih prek tega kanala stalna praksa. Prav ta kanal lahko izkoristite za mreženje, pritegovanje pozornosti pri "pravih" ljudeh, ki odločajo, koga bodo sprejeli med svoje vrste.

"Hvala lepa" nikoli ne škodi!

Če želite, da si vas zapomnijo, se zahvalite za njihov čas. Ne s tistim praznim in robotskim "hvala lepa za priložnost in vaš čas", ampak z bolj osebno zahvalo, v kateri na kratko povzamete, zakaj je bil intervju koristen tudi za vas, kaj ste se iz njega naučili in zakaj še vedno mislite, da bi bilo to delovno mesto pravo za vas. Zahvalo lahko pošljete tudi po mailu, kakšno uro zatem, ko že zapustite razgovor. Tako boste pustili dodaten vtis in poskrbeli, da jim še nekaj časa ostanete v mislih, če ne za to delovno mesto, pa morda za kakšno drugo, ki se pri tem delodajalcu odpre v prihodnje.

 

Avtor: Maja Fister

Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)