Spremembe v življenjepisu, ki ga bodo naredile opaznejšega

Pri iskanju zaposlitve zgolj pošiljanje svojega življenjepisa in prošenj za delo – tudi če jih pošljete 10 na dan – ne bo obrodilo prav veliko sadov, če ne boste na nek način izstopali iz množice. Kako to storiti?

9.2.2018 ob 7:30

micnas-min.jpg

Delodajalci, ki v iskanju nove delovne sile pregledajo kupe življenjepisov, lahko vašega, čeprav je njegova vsebina dobra, hitro spregledajo, zato poskrbite, da boste opaženi. In čeprav pisanje dobrega življenjepisa, sploh, če želite zelo izstopati, lahko vzame veliko časa, smo poiskali nekaj trikov, ki vam bodo vzeli le nekaj minutk.

Zamenjajte font pisave 

Poskrbite, da bo pisava, v kateri je natipkan vaš življenjepis BERLJIVA, zato ne eksperimentirajte s kakšno nenavadno pisano črko, ki po možnosti ne podpira šumnikov in sičnikov, vseeno pa lahko od ostalih izstopate s čim, česar ne vidimo čisto vsak dan. Uporabite tudi poudarke – odebelite ali podrčtajte pomembne podatke. Celotno besedilo naj bo očem prijazno, zato uporabljajte presledke, odstavke in vizualne poudarke. 

Preverite slovnico

Slovnična brezhibnost (ali vsaj osnovna pismenost) o vas pove veliko, zato življenjepis pozorno preberite, popravite morebitne manjkajoče vejice, velike začetnice in zatipke – na te vas opozori že računalnik, le funkcijo s podčrtavanjem prižgite in nastavite na vaš jezik, ostalo bo opravila tehnologija.

Dokument shranite pod ustreznim imenom 

Ime dokumenta, v katerem je vaš življenjepis v digitalni obliki, naj bo: ŽIVLJENJEPIS IME PRIIMEK. Tako se bo v primeru, da ga pošljete prek spleta, težje izgubil in pomešal. Predlagamo, da ga shranite tudi v PDF formatu, tako se bo na vseh računalnikih in telefonih odprl v enaki obliki.

Dodajte vaš profil na LinkedIn-u

V digitalni dobi je poslovni profil na platformi LinkedIn skoraj nuja, saj vas potencialni delodajalci tako najhitreje najdejo in si o vaši karierni poti preberejo vse potrebno – če ga seveda ustrezno osvežujete. Če je to relevantno, dodajte tudi povezavo do vaše osebne spletne strani, bloga ali poslovnega Twitter profila, nikakor pa ne vključujte Facebooka, saj je preveč oseben, ne glede na to, kako profesionalno ga vzdržujete.

micna-min.jpg

Izbrišite nepomembne podatke

Bodite kratki in jedrnati! Zaposlitev vaših staršev, točen kraj in čas vašega rojstva delodajalcev ne zanimata, vaša veroizpoved in zakonski stan pa niso stvari, ki ste jih dolžni komurkoli pojasnjevati. 

Poudarite najpomembnejše 

Če je minilo več kot 5 let od vaše diplome, naj vaša izobrazba ne bo ključen podatek na življenjepisu. Začnite z najbolj svežimi in najbolj relevantnimi delovnimi izkušnjami. Razen seveda, če je vaša izobrazba za pridobivanje točno te zapolitve pomembnejša od vaših zadnjih delovnih izkušenj.

Nadgradite obliko in dodajte fotografijo 

Da bo vaš življenjepis že na prvi pogled videti drugače, ga ne zapišite v klasičnem Wordovem dokumentu, ampak mu dodajte nekaj grafičnih elementov. Za to ne potrebujete dizajnerskih spretnosti, saj imate že v Wordu kar nekaj predlog, ki jih lahko uporabite. Veliko delodajalcev priznava, da jim življenjepisi s priloženo fotografijo ostanejo bolj v spominu, a fotografija ni nujno vedno potrebna, to ocenite glede na naravo dela, za katerega se potegujete. V vsakem primeru pa pazite, da bo fotografija profesionalna, s čistim ozadjem in brez drugih motečih dejavnikov. Fotografije z zabav ali plaže torej nikakor ne pridejo v poštev.

Poglejte ga od daleč!

Če smo realni, je najbolj pomembna glava dokumenta, torej prva tretjina strani, ki je prvo, kar doseže naš pogled. Če bo že uvod v življenjepis nezanimiv, do njegovega konca nihče ne bo prišel. Poskrbite, da bo že zgornji del strani pritegnil pogled in zanimanje, saj prvi vtis med množico kandidatov veliko šteje!

 

Avtor: Maja Fister

Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)