Ob mleku in bananah boste spali kot dojenček

Mlečni izdelki vsebujejo aminokisline, ki iz telesa preženejo stres in povečajo količino hormonov sreče, s tem pa pripomorejo k boljšemu spancu.

11.11.2015 ob 12:30

shutterstock_170853497.jpg

Različni so dejavniki, ki motijo spanec in dober počitek. Poleg vsakodnevnega stresa svoje nedvomno doprinese tudi nezdrava prehrana. Zlasti tista, ki si jo privoščite zvečer. Tedaj se je potrebno izogibati enostavnim ogljikovim hidratom, praženi in začinjeni hrani, gaziranim in alkoholnim pijačam ter kavi. Tudi paradižnik, jajčevci in trdi siri prebujajo ter tako ovirajo spanec.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Kaj pa vas bo zazibalo v prijeten počitek?

Smuti iz mleka in banane. Za večerjo si privoščite smuti iz ene banane, dveh decilitrov mleka, nekaj lističev mlade špinače in žlice chia semen. Vse sestavine zmešajte v blenderju in kremast napitek zaužijte namesto običajne večerje. Predstavlja namreč kvaliteten obrok, poln snovi, ki bodo pripomogle k mirnemu počitku. Če pa ste za nekaj bolj preprostega, si, preden se podate v posteljo, privoščite zeliščni čaj, ki ne vsebuje kofeina. Najboljša izbira sta kamilični in metin s kančkom medu in limone.

shutterstock_142349929.jpg

Mocarela in skuta imata okus po spancu. Mleko in mlečni izdelki, razen trdih in dimljenih sirov, so zavezniki dobrega spanca. Vsebujejo namreč velike količine triptofana in vitaminov skupine B. Če ste njihov ljubitelj, večerjo oplemenitite z mocarelo in skuto. Triptofan je aminokislina, ki v telesu spodbuja nastajanje serotonina, ta pa ureja spanje. Poleg tega ima toplo mleko tudi psihološko moč: nekaj minut srebanja belega napitka pred spanjem dušo pripravi na mirno noč.

shutterstock_74622847.jpg

Puran in ribe za lahko noč. Puran velja za enega najboljših izvorov triptofana, že omenjene aminokisline, ki uravnava razpoloženje in zmanjšuje anksioznost oziroma strah in napetost ter tako pripomore k dobremu počitku. Poleg puranjega mesa to aminokislino vsebujejo še ribe, divjačina in morski plodovi. Zlasti tuna in losos sta bogata vira triptofana, vsebujejo pa ga tudi morske alge, kot je denimo spirulina.

Česa raje ne

Hrane, bogate s tiraminom, kot so rdeče grozdje, dimljeni siri, čokolada, pivo, pomaranče, avokado, kislo zelje, črno vino, paradižniki, jajčevci in trdi siri. Ti spodbujajo budnost, saj se tiramin v telesu pretvori v noradrenalin, ki stimulativno vpliva na možgane, prebujeni pa seveda niso pogoj za dober spanec.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)