Moški ženskam povzročajo več stresa kot otroci

Raziskave kažejo, kdo je kriv.

17.4.2018 ob 3:40

pospravljanje_micna_ThinkstockPhotos-938360404.jpg

Kuhanje, gospodinjska opravila, kariera in vzgajanje otrok, so za žensko lahko precej stresni dejavniki. Vse obveznosti, ki jih imajo, jih občasno spravijo iz tira in nič čudnega ni, če jim kdaj poči film ali ostanejo brez energije. Možje naj bi s svojim ženam pomagali, a danes je včasih tako, da morajo ženske vzgajati tudi svoje partnerje, ali pa vsaj mislijo, da jih morajo. Vse to ženskam, kot kažejo študije, povzroča za dvakrat več stresa.

In zakaj je temu tako? Mnoge ženske so v odnosu kuharice, učiteljice, zdravnice, čistilke in celo organizatorke. Čeprav se vedejo kot superženske, to niso. V nekem trenutku jim enostavno zmanjkala goriva. V raziskavi, ki so jo objavili na spletni strani Today je sodelovalo 7.000 žensk. Izakazalo se je izkazalo, da je nivo stresa povprečne mame 8.5 od 10. Kar 46 odstotkov žensk pa je dejalo, da so v večjem stresu zaradi moškega.

Tri od štirih žensk odgovarja, da doma delajo več od svojih partnerjev, ena od petih pa pravi, da ji partnerjevo nesodelovanje povzroča večino dnevnega stresa. Pritožujejo se tudi nad tem, da nimajo dovolj časa, da bi postorile vse, kar je storiti treba.

Zanimivi so tudi podatki, ki razkrivajo, da se ob ženini smrti moškim, ki so odvisni od žensk, zelo poslabša zdravstveno stanje, če pa umre prej mož, ki je bil odvisen od ženinega dela, pa se ženino zdravstveno stanje izboljša.

Dajte jim priložnost

Da pa ne bomo le tarnali pa povejmo še, kako se lotiti reševanja teh težav. Prvi korak je pogovor. Morda vama bo koristilo, da si razdelita opravila. Ob tem mu pojasnite, da vas bo tako zelo razbremenil. Čeprav se včasih zdi, da moški doma ne postorijo dovolj, jim je treba zaupati in pustiti, da se del navadijo. Morda ne bodo opravili stvari na vaš način ali tako hitro in spretno kot vi, a večina moških si želi biti dober mož in oče.

Ženska mora svojemu moškemu zaupati, saj sta ekipa, ki delata za skupno dobro. Ko mu bo zaupala, bo sebe napolnila z energijo in si izborila kakšno minuto zase.

Avtorica: P. Pa. 
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)