30 najpogostejših vprašanj na razgovorih in kako odgovarjati nanje (1. del)

Mična vam je olajšala delo in zbrala nekaj najpogosteje zastavljenih vprašanj na razgovorih za službo.

24.1.2018 ob 6:10

razgovor_micna-min.jpg

Če vas v bližnji prihodnosti čaka razgovor za delo, vas bo najverjetneje doletelo kakšno od spodnjih vprašanj. Čeprav so nekatera med njimi slišati precej enostavna, pa lahko pod pritiskom izgubite rdečo nit, zato velja povaditi že v zavetju doma.

Na spletni strani The Muse so z Mičnino priredbo pripravili nekaj predlogov, kako lahko nanje tudi odgovorite, seveda pa jih imejte zgolj za priporočila in jih prilagajajte glede na dani položaj, intuicijo in seveda osebna stališča. 

 

 1. Povejte nam malo o sebi …

Čeprav se vprašanje na prvi pogled zdi enostavno, se nanj ravno zaradi njegove navidezne preprostosti marsikdo ne uspe dobro pripraviti. Nanj ne odgovarjajte s seznamom dosežkov, ki jih delodajalec lahko prebere iz CV-ja ali z vso vašo življenjsko zgodovino in monotonimi podatki o vašem kraju rojstva in poklicu staršev ter čisto prvi zaposlitvi, ki nima nobene povezave z delom, za katerega se potegujete zdaj. Raje izpostavite svoje tri najboljše dosežke in lastnosti in jih poskusite navezati točno na to delovno mesto ter namignite, kako so vas dosedanje življenjske poti pripravile na delo na tem mestu. 

 1. Kje ste slišali za to delovno mesto?

Tudi ta odgovor lahko oblikujete sebi v prid in pokažete, da vam je za to podjetje resnično mar. V upanju na odprtje delovih mest že dlje časa spremljate njihovo spletno stran ali družbena omrežja, kjer so objavili oglas in ste ga ujeli tam? Povejte jim to. Če ste zanj slišali od prijatelja ali znanca, ki tam že dela in se mu je zdelo, da vam je delo pisano na kožo, tudi to omenite. Tudi če ste ga našli zgolj prek referentke na zavodu za zaposlovanje ali na oglasni deski, izpostavite, zakaj se vam je prav ta ponudba zdela tako zanimiva in vredna vaše pozornosti. 

 1. Kaj veste o našem podjetju?

Verjetno nam ni treba posebej poudarjati, da si pred razgovorom NUJNO oglejte spletno stran (ali druge dostopne podatke) podjetja in preučite, s čim točno se ukvarja in kdo so njegovi lastniki, direktorji in najpomembnejši zaposleni. S tem boste dali vtis, da vam je mar in ste resni kandidati. Začnite z dejstvi, ki bodo jasno kazala, da poznate vizijo in cilje podjetja, navrzite nekaj besed, stavkov ali sloganov z njihove spletne strani, nato pa bodite malo bolj (p)osebni. Na primer: "Osebno ste mi s takšnimi cilji blizu, ker …" ali pa "Resnično verjamem v vaše pristope, ker …" 

 1. Zakaj si želite te pozicije? 

Podjetja iščejo sodelavce, ki bodo delo opravljali z veseljem, ne zgolj zato, da preživijo. Povsem očiten odgovor, "Ker potrebujem denar" zato ni pametna izbira. Omenite lastnosti dela, ki so vam pisane na kožo, na primer, "ker sem zelo kreativne narave" ali "ker obvladam delo s številkami" in vam delo malo bolj približajo, poleg tega pa imate spet priložnost, da izpostavite svoje prednosti in zmogljivosti. Če ne najdete niti ene stvari, ki vas pri razpisanem mestu veseli, ste na napačnem razgovoru. 

 1. Zakaj bi zaposlili ravno vas?

To je vaša najboljša priložnost, da predstavite svoje najmočnejše adute, kar pomeni, da prodajte sebe, nikakor pa direktno ne blatite drugih kandidatov, saj tudi to o vas pove veliko. Vaš odgovor mora vsebovati dejstva, da ste to delo sposobni ne le opraviti, ampak celo izboljšati dosedanje rezultate in da se boste dobro vključili v tim in kulturo delovnega okolja. 

 1. Kaj so vaše najmočnejše lastnosti?

Ne delajte praznih obljub, zato izpostavite vaše dejanske lastnosti, ne tistih, katere mislite, da želijo slišati. Seveda pa izpostavite tiste, ki so najbolj relevantne za to delovno mesto. In da ne boste zgolj naštevali, dodajte primer, kako bi te lastnosti uporabili v delovnem okolju. 

 1. Kakšne so vaše negativne lastnosti?

Poleg tega, da želijo ujeti kakšen rdeči alarm, s tem vprašanjem preizkušajo tudi vašo iskrenost in iznajdljivost. "Nikoli ne ujamem rokov" ali "Nič, popoln(-a) sem!" nista najboljši izbiri. Raje izpostavite negativno lastnost, ki je v resnici skoraj že pozitivna oziroma dodajte, da se je zavedate in delate na tem, da jo popravite in odpravite. Na primer: "Bojim se javnega nastopanja", a ste se hkrati vpisali na tečaj retorike, s katerim boste to prebrodili.

 1. Kateri je vaš največji karierni dosežek?

Ne bodite sramežljivi. Tudi če ste na začetku karierne poti, ste bili zagotovo že kdaj postavljeni pred izziv, ki je bil na prvi pogled zastrašujoč, a ste ga opravili z odliko. Pojasnite okoliščine, za kakšno nalogo je šlo, kako ste se je lotili in kako uspešno ste jo končali. 

 1. Opišite mi enega od izzivov ali konfliktov, s katerimi ste se soočili v prejšnjih službah in kako ste ga rešili?

Vsak delodajalec si želi sodelavcev, ki se dobro odzivajo na konflikte in ovire. Opišite kakšnega od zapletov, ki ste jih imeli in jih rešili strokovno in produktivno, idealno pa bi bilo, če zgodbo sklenete s "srečnim koncem", ko ste prišli do kompromisa in spor tudi zgladili. 

 1. Kje se vidite čez pet let?

Bodite jasni in iskreni, a upoštevajte, da delodajalca zanima, če imate realistične cilje, če ste ambiciozni, če to delovno mesto takšne želje omogoča in ali lahko na vas računa tudi čez nekaj let. Ostanite realni in pomislite, kam vas lahko to delovno mesto pripelje. Povsem v redu je tudi, če poveste, da niste popolnoma prepričani, kam vas bo usoda popeljala, a dodajte, da vam bo ta izkušnja na poti do karierne rasti veliko pripomogla.

 1. Kakšna je vaša sanjska služba?

S tem želijo izvedeti, ali je to delovno mesto sploh blizu vašim kariernim ciljem. Če boste rekli "NBA zvezdnik" se vam bodo vsaj dobro nasmejali, a morda bo bolje, da ostanete pri ciljih in sanjah, ki so vsaj približno v smeri dela, za katerega se potegujete.

 1. Pri katerih drugih podjetjih se še potegujete za delovno mesto?

Bodisi jih zanima, h kateri konkurenci vas še vleče, ali pa zgolj preverjajo, kako resni ste z iskanjem dela v tej branži. Ni treba, da ste specifični z imeni podjetij, le namignite, da se vsa ukvarjajo s podobnimi deli, da še dodatno utrdite vaše karierne usmeritve.

 1. Zakaj zapuščate prejšnje delovno mesto?

Tu ni prostora za stare zamere, opravljanje in negativo. Če grdo govorite o prejšnji zaposlitvi, boste metali največ slabe luči prav nase. Če ste dali odpoved vi, raje izpostavite, zakaj si želite novih izzivov in priložnosti, ki jih v prejšnji službi morda ni bilo dovolj. In če so vas odpustili? "Žal so me odpustili," je povsem zadosten odgovor.

 1. Zakaj so vas odpustili?

Če vas ob zgornjem odgovoru ne pustijo pri miru, je vaša najboljša izbira, da ste iskreni. Ob tem pa ne pozabite povedati, da se težavo, ki je motila prejšnje delodajalce, trudite odpraviti (če je bila težava sploh v vas), da ste se iz napake kaj naučili za prihodnost in povejte, ali bi se stvari danes lotevali drugače. 

 1. Kakšna so vaša pričakovanja na razpisanem delovnem mestu?

Združite vaše znanje in pozitivne lastnosti ter jih povežite z zadolžitvami in nalogami, ki jih delo zahteva.

 

Prebrali ste prvi del kariernih nasvetov, drugi del vas čaka tukaj!

 

Avtor: Maja Fister

Foto: Unsplash

Danes te na MIČNI čakajo še te ZANIMIVE vsebine:

Mame za volanom #kolumna

Devet fantov o tem, kako so med varanjem ujeli svoja dekleta

Petra Škabar: Želim pokazati, da Instagram niso samo lepe fotografije, potovanja in popolna življenja

Grde navade, ki se jih moraš do tridesetega odvaditi

Kozmetika, ki bi vedno morala biti v hladilniku


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)