Kaj storiti, če se ne razumete s sodelavci?

Še v najbolj sanjsko službo bi začeli hoditi slabe volje, če bi nas tam čakali sodelavci, s katerimi nikakor ne najdemo skupnega jezika. Kako shajati s takšnimi?

14.1.2018 ob 6:00

micna_kariera1-min.jpg

Dejstvo je, da se z vsemi ljudmi pač ne moremo odlično razumeti. Lahko pa sobivamo, ne da bi eden drugega spravljali v slabo voljo zgolj s svojim obstojom. Z razlogom so naši najboljši prijatelji to že več let in z razlogom z drugimi ljudmi ostanemo zgolj znanci. Nekatere energije enostavno niso za skupaj, medtem ko so si druge bolj pisane na kožo. Enako je z ljudmi, s katerimi smo v stiku v službah. Nekatere imamo raje, z drugimi pa razen o nujnih službenih temah nekako ne moremo razviti sproščenih tem in skupnih točk.

Medtem ko prijatelje lahko izbiramo, sodelavce pač malo težje, zato je ključno, da ohranimo profesionalen odnos tudi s tistimi, s katerimi v zasebnem življenju in izven delovnika ne bi popili niti ene kave. Kako to storiti? 

Če se vam je med branjem zgornjih vrstic pred očmi izrisal obraz tiste zoprne sodelavke ali tistega tečnega sodelavca, sledite navodilom.

micna_kariera3-min.jpg

Racionalno predelajte težavo

Za začetek se vprašajte, zakaj se s sodelavcem ali sodelavko, o kateri ta trenutek premišljujete, ne razumeta. Bodite iskreni. Je v preteklosti storila kaj, s čimer se vam je zamerila? Ali ste to storili vi? Ste že poskušali navezati prijateljski stik, ki ni vseboval le službenih zadolžitev? Ali se le v tišini sprašujete, zakaj tega ni storil on ali ona? 

Če mislite, da ste do njih vedno prijazni in topli, pa vas vseeno postavljajo na hladno, je težava morda večja od vas. Tu imate več možnosti. Če obožujete vse ostalo pri vaši službi in vas nekaj hladu s strani sodelavcev niti malo ne gane, potem svojo energijo pač vlagajte v odnose zunaj službe. Če pa so vam dobri odnosi na delu pomembni in je stanje nevzdržno, lahko a) zamenjate okolje in b) ste bolj proaktivni, se z njimi temeljito pogovorite, odkrijete vir vaših nesporazumov in poskušate bolje sodelovati. Kako? Berite naprej. 

Bodite iskreni in pristni 

V želji, da bi ugajali vsem, se pogosto spremenimo v ljudi, za katere mislimo, da nas drugi želijo imeti. Če zjutraj niste najbolj klepetavi, pa se vsako jutro prisilite v nesmiseln small talk, se bo to poznalo na vašem obrazu, ki ne bo pristen in iskren. A svojega bistva (razen, če je resnično zoprno) ne spreminjaje zato, da bi ugajali drugim, saj boste na dolgi rok izpadli narejeno. Ko se boste sodelavcem odprli s pravim obrazom (razen, če je ta resnično grd), vas bodo medse sprejeli veliko prej, kot če bi jim poskušali vsiliti družbo nekoga, kdor niste.

micna_kariera2-min.jpg

Razširite svoj pogled in odprite glavo 

Se res ne razumete prav z nikomer? V službenem okolju pogosto pride do "klik", skupinic zaveznikov, ki družno grdo gledajo kakšno črno ovco. Če se vam je zgodilo, da ste postali ta črna ovca, poiščite drug del hleva. Zagotovo je na delovnem mestu še kdo, ki prav tako ne čuti vibracij klike in morda se boste ujeli prav z njim. Komunicirajte z različnimi sodelavci in ne obsojajte drugih, saj s tem sami niste nič boljši.

Ste morda vi jedro težav? 

Če ste ugotovili, da niste ta črna ovca, ki je skupina ne sprejme medse, ampak ste pravzaprav volk, ki druge ovčice med seboj uperja eno proti drugi in meša negativno energijo, je čas, da postanete boljši. Potrudite se, da bo okolje prijazno za vse, saj resnično ni treba veliko, da je ljudem udobno v družbi drugih.

Če vam gre sodelavka grozno na živce brez konkretnega razloga, razen tega, da glasno žveči in za seboj vsakič pozabi zapreti vrata, jo na to PRIJAZNO opozorite, če ne zaleže, pa se nikar ne živcirajte še bolj, ampak se dvignite nad težavo, ki – roko na srce – sploh ni tako velika, da se ne bi mogli.

Dvignite se nad vse to!

Če ugotovite, da prav nič od tega ne pomaga, se dvignite nad oblak prahu in zadihajte po svoje. Če so stvari resnično nerešljive, se pač spomnite na to, zakaj ste v službi, zaradi družbe ali dela? Ne glede na to, kako nadležno je okolje, poskušajte ostati zvesti sebi, še vedno čutiti pozitivno energijo in iz pisarne odidite z nasmehom, saj vas preostali del dneva zagotovo čaka kdo, ki mu je za vašo družbo resnično mar, s sodelavci pa vseeno sodelujte vsaj v povezavi z opravljanjem skupnih zadolžitev, saj delo na račun osebnih zamer nikakor ne sme trpeti.

 

 

Avtor: Maja Fister

Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)