Triki za vsakič popolno juho

Da bi bila juha vedno bistra, okusna in krepčilna se pri kuhanju izogibajte nekaterim sicer pogostim napakam.

23.9.2023 ob 6:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Triki za vsakič popolno juho

Čeprav se zdi kuhanje juhe prava mala malica, vse, kar je namreč treba storiti, je v lonec položiti sestavine, jih preliti z vodo, na štedilniku zavreti in čakati, da se vsebina skuha, v bistvu priprava popolne juhe ni tako enostavna.

Kajti z nekaterimi pogostimi napakami ta jed ni takšna, kot naj bi bila. Zaradi sledečih največkrat ni okusna, bistra in krepčilna ter se jim zato naslednjič strogo izogibajte.

Kuhanje pri previsoki temperaturi

Juha med kuhanjem ne glede na to katero meso je zanjo osnova, ne sme premočno vreti. Babice povedo, da mora vreti toliko, da se dva ob pogledu v lonec prepirata, če sploh vre ali ne.

Če se juha kuha na previsoki temperaturi, meso postane suho in jed na krožniku ni bistra, temveč motna.

Med kuhanjem juha nikoli ne sme preveč vreti.

Premalo soli

Prava količina soli je pomembna, zato vsake toliko poskusite, kako močno začinjena je juha in bolj, kot receptu, zaupajte občutku ter okusu.

Prekuhana zelenjava

Kadar je osnova za juho meso, se mora to kuhati dovolj dolgo, da je na koncu mehko in da izloči vse hranljive ter aromatične snovi. Kar pomeni, da se meso kuha veliko dlje od zelenjave, ki jo dodate v lonec.

To je bolje, kot na samem začetku kuhanja juhe, dodati kakšno urico ali pol ure, preden je jed gotova. Izjema so le čebula, zelena in koleraba. Te dodajte na začetku kuhanja.

Ni vseeno, kdaj dodate zelenjavo. Foto: Tatiana Volgutova/Gettyimages

Napačne začimbe

Da bi izboljšali okus juhe, ji je treba dodati začimbe, vendar se z njimi ne sme pretiravati. Izberite takšne, ki se med seboj dopolnjujejo. Med najboljšimi za juho so sveže mleti poper, peteršilj, lovor, majaron, tudi malo naribanega parmezana.

Odlični dodatki za kremne juhe so jogurt, kisla smetana in pražena semena buč.

Povzeto po portalu gastro.24sata.hr

Preberite še: Pozor! Vode, v kateri ste kuhali testenine, nikar ne zlivajte v odtok

Morda vas zanima tudi: Iz te zelenjave boste dobili več vitamina A kot iz korenčka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)