Kostna juha: zakaj je tako zdrava in kako jo pripraviti

Kostna juha prinaša številne pozitivne učinke na zdravje, zato se je dobro večkrat pogostiti z njo.

27.3.2023 ob 11:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kostna juha: zakaj je tako zdrava in kako jo pripraviti

Kostna juha je dobrodošla in priljubljena sestavina prehrane. Nekateri z njo namesto s kavo začenjajo dan, drugi jo pijejo za malico, za tretje je oblika predjedi. En od razlogov za pogostost te jedi na jedilnikih so njeni pozitivni učinki na zdravje, ki so jih dobro poznale že naše babice.

Najprej: kako jo pripraviti

Kostno juho se lahko pripravi iz katerih koli kosti; telečjih, svinjskih, govejih, puranjih, piščančjih in celo ribjih.

Dobra je kot samostojna jed, dobrodošla pa tudi kot osnova za kremne juhe, prikuhe, omake, rižote. Priprava je preprosta, zanjo potrebujete:

  • dva kilograma kosti
  • štiri litre hladne vode
  • dve žlici jabolčnega kisa
  • sveže mlet poper
  • sol po okusu

Priprava:

Vse sestavine dajte v velik lonec in jih segrevajte do vretja, nato pa zmanjšajte gretje in ob počasnem vretju juho kuhajte vsaj od tri do šest ur.

Dlje, kot se kuha, okusnejša in hranljivejša je. Dodatek kisa je zelo pomemben, saj kis pripomore k temu, da se iz kosti izloči več hranljivih snovi.

Za bogatejši okus lahko juhi dodate zelenjavo in začimbe, najpogosteje ji dodajajo čebulo, česen, peteršilj, zeleno, korenje in timijan.

Tu pa so dobri razlogi za uživanje kostne juhe:

Vsebuje številne vitamine in minerale

Že v osnovi je kostna juha hranljiva, količina v njej prisotnih hranljivih snovi pa je odvisna od osnovne sestavine.

Svinjske in goveje kosti so denimo bogate s kalcijem, fosforjem in drugimi elementi, potrebnimi za močne kosti.

Ribje kosti vsebujejo jod, ključen mineral za zdravje ščitnice in pravilno presnovo.

Tu so še beljakovine, na prvem mestu kolagen, ki se med kuhanjem spremeni v želatino.

Dobra je za prebavila

Dokazano je, da želatina iz juhe skrbi za zdravje prebavil, saj spodbuja prebavo in pospešuje prehajanje zaužite hrane skozi črevesje.

Ob tem želatina vsebuje še aminokislino glutamin, ki je koristna za pravilno delovanje črevesne sluznice. Zlasti je pomembno, da jo dovolj zaužijejo osebe z vnetji prebavil.

Izboljšuje zdravje sklepov

Kolagen je glavna beljakovina vezivnih tkiv sklepov in tetiv. Med kuhanjem kostne juhe kolagen razpade, nastane želatina, v njej so zastopane aminokisline, nujne za zdravje sklepov.

Dve od njih sta prolin in glicin, ki sta ključni za izgradnjo vezivnih tkiv v sklepih ter lahko blažita tudi posledice osteoartritisa.

Pomaga pri hujšanju

Želatina iz juhe zagotavlja občutek sitosti, kar pomeni, da je redno uživanje kostne juhe ena od poti k vitki postavi.

Izboljša spanec in delovanje možganov

V juhi prisotna aminokislina glicin pripomore k sproščanju in zagotavlja boljši spanec. Rezultati ene od na to temo opravljene raziskave so pokazali, da uživanje glicina pred spanjem izboljšuje kvaliteto spanca pri osebah, ki imajo z njim težave.

Ob njem so sodelujoči hitreje zaspali in tudi bolje spali ter se ponoči redkeje zbujali, hkrati je študija pokazala še, da glicin izboljšuje mentalne funkcije, zlasti spomin.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Izjemni zdravilni učinki ječmenove trave, že mala količina dela čudeže

Morda vas zanima tudi: Čas je za šparglje: zakaj jih jesti, kateri so najboljši in zakaj z njimi ni dobro pretiravati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)