Trije brezalkoholni koktajli, idealni za vroče dni (recept)

S kakšno pijačo postreči družini in prijateljem na pikniku, ob bazenu, morda celo na plaži?

23.5.2023 ob 11:10 | Foto: Gettyimages, Aleš Ogrin

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

Trije brezalkoholni koktajli, idealni za vroče dni (recept)

S katero pijačo bomo doživeli odobravajoč aplavz za ustvarjalnost, okus in videz? Aleš Ogrin, naš vrhunski barman, z bralkami in bralci One deli tri recepte za brezalkoholne koktajle, ki kar kličejo po mešanju in okušanju.

Trendi ali moda pitja koktajlov se spreminjajo, pove Aleš Ogrin, ki se je z mešanjem barskih pijač spoznal na gostinski šoli v Ljubljani, s profesionalnim pripravljanjem koktajlov pa so ga navdušili portoroški barmani, ki so bili, tako zapiše na svoji spletni strani, tiste čase tudi najnaprednejši in strokovno zelo podkovani, saj so bili njihovi gostje pravi poznavalci pitja in uživanja ob koktajlih.

Naš vrhunski barman nadaljuje, da so se za alkoholnimi in brezalkoholnimi napitki pojavili tudi koktajli, pri­pravljeni z zelenjavo, sadjem, zelišči, začimbami in drugimi dodatki.

»Sveža zelenjava, sadje, mleko, jogurt in začimbe so homogene sestavine, zelo primerne za zelenjavno-sadne koktajle, četudi mleko pri pripravi napitka reagira kislo,« povzame Aleš Ogrin.

In doda: »Jogurt in kislo mleko z raznimi dodatki in začimbami sta prav okusna, hkrati pa prijetno osvežita.«

Zelenjavno-sadni koktajli

In kaj je poleg kreativnosti še bistveno pri snovanju tako imenovanih wellness oziroma dietnih koktajlov? »Pomembno je, da uporabljena živila vsebujejo čim manj maščob in malo beljakovin, zato pa veliko vitaminov in mineralov. Energijska vrednost napitka naj ne presega 420 kJ ali 100 kcal,« pojasni Aleš Ogrin.

»Pravilo pri pripravi zelenjavno-sadnih koktajlov je, da so vse sestavine sveže in prvovrstne kakovosti. Pred uporabo jih dobro operemo s hladno vodo, poleg tega je zelo pomembno, da niso bile škropljene s pesticidi. Seveda moramo biti pri pripravi natančni, da vsa živila stehtamo in pijače točno odmerimo, drugače je kaj hitro kakšna kalorija preveč.«

Za obnovitev zaloge vitaminov in mineralov

To skupino koktajlov je mogoče pripravljati na več načinov. »Bodisi kar v gostovem kozarcu, vsebino lahko pretresemo v ročnem mešalniku (šejkerju), lahko jo zmešamo v električnem mešalniku z drobljenim ledom ali multipraktiku. Na koncu napitek primerno okrasimo in postrežemo s slamico,« svetuje Aleš Ogrin, ki se je po obdobju nabiranja izkušenj leta 2003 odločil za samostojno pot in zdaj vsakodnevno ustvarja nove kreacije za različna podjetja, bare, restavracije in hotelske hiše ter objavlja strokovne članke in recepte koktajlov.

Wellness koktajle lahko zmešamo kadarkoli in kjerkoli. »Prijali bodo ob bazenu ali na plaži. Pijejo jih vsi, mladi in razigrani po srcu, mladostniki, športniki, skratka ljudje, ki želijo biti zdravi in živijo zdravo, polni energije in elana,« meni Aleš Ogrin.

Pove, da delujejo preventivno, krepijo imunski sistem, ohranjajo vitalnost in tudi samopodobo. »Zelo priporoč­ljivi in primerni za uživanje pa so ravno v spomladanskem obdobju, da si obnovimo zalogo vitaminov in mineralov, ki jih je telo porabilo čez zimo,« sklene.

POLJUB POMLADI

(399 kJ/95 kcal)

Potrebujemo:

 • 80 g svežih jagod
 • sveže stisnjen sok 1 pomaranče
 • sveže stisnjen sok 1 limete
 • žličko bezgovega sirupa
 • 50 ml mineralne vode

Sestavine damo v električni mešalnik (lahko tudi v multipraktik) in mešamo približno 15 sekund.

Prelijemo v večji ohlajen kozarec. Okrasimo s svežo jagodo in vršičkom sveže mete ter postrežemo s slamico.

FIT & FUN

(311 kJ/74 kcal)

Potrebujemo:

 • 20 ml kumaričnega sirupa
 • 10 ml regratovega sirupa
 • sveže stisnjen sok 1 limone
 • 100 ml gazirane mineralne vode radenska

V gostov kozarec nalijemo sestavine, dodamo nekaj kock ledu, lupino sveže kumare, rezini kumarice in limone ter dolijemo mineralno vodo.

Koktajl na koncu z barsko žlico (ali z žlico za limonado) nežno premešamo. Okrasimo z rezino limone in postrežemo s slamico.

POMLADNO PREBUJANJE

(376 kJ/90 kcal)

Potrebujemo:

 • pol limete, narezane na krhlje
 • 20 ml ingverjevega sirupa
 • žličko sipkega kristalnega sladkorja
 • 10 lističev sveže mete
 • 100 ml gazirane mineralne vode radenska

V večji kozarec damo krhlje limete, ingverjev sirup in sladkor. S pestilom (batom) nežno stiskamo zmes, da se sladkor razpusti in iztisne sok iz limet.

Dodamo lističe sveže mete in jih s pestilom nežno vtremo v kozarec, da se sprostijo eterična olja.

Kozarec napolnimo s kockami ledu, dolijemo gazirano mineralno vodo in nežno premešamo.

Okrasimo z rezino limete in vršičkom sveže mete ter postrežemo s slamico.

Preberite še: Mnogi izjemni učinki bezgovih cvetov (in najboljši načini uporabe)

Morda vas zanima tudi: Vse te cvetlice so užitne in jih lahko jeste sveže, popestrile bodo okus jedi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)