Tako proces spomladanskega čiščenja pomaga mentalnemu zdravju

Pomladi smo se že dodobra navadili, vseeno pa nekatere spomladansko čiščenje še čaka. Zakaj bi se ga morali lotiti prav vsi?

5.5.2023 ob 8:00 | Foto: Getty Images | Avtor: E. N.

Tako proces spomladanskega čiščenja pomaga mentalnemu zdravju

Pomlad je tisti letni čas, ki se ga po večini najbolj goreče veselimo, saj pomeni prihod novega cikla, prebujanje narave, daljšanje dneva in krajšanje časa teme. Drevesa in grmi začnejo cveteti in zdi se, da se tudi sami pogosto počutimo malce cvetoče.

Po začetni spomladanski utrujenosti nas sončni žarki kaj hitro premamijo, da več časa preživimo zunaj, se več družimo in gibljemo. Pomlad pa nas poziva tudi k spomladanskemu čiščenju, ki se ga marsikdo loti že v prvih marčevskih dneh, spet drugi se ga malce ogibajo in ga prelagajo v kasnejše dni.

A v resnici bi se ga morali lotiti prav vsi.

Ne gre le za to, da je po dolgi zimi priporočljivo na stežaj odpreti okna in svežo pomlad povabiti v bivalne prostore. Tudi brisanje prahu, ki se je zaradi kurjave intenzivneje nabiral na naših policah, ni edini razlog, zakaj bi se lotili spomladanskega čiščenja.

To sezonsko gospodinjsko opravilo ima namreč na nas tudi pozitiven psihološki učinek. Pravzaprav je za naše mentalno zdravje precej pomembno. Tako pomembno, da o tem v teh dneh piše celo Vogue.

Povrnitev moči in občutek kontrole

Ne le, da se z generalnim čiščenjem znebimo navlake in umazanije. Ena izmed glavnih koristi spomladanskega čiščenja je, da nam pomaga pri občutku nadzora nad življenjem.

Vzpostavitev reda in čistoče v domu nam daje občutek, da je kontrola v naših rokah, kar nam lahko pomaga zmanjšati občutek stresa in tesnobe. Ko se spopadamo s težavami v našem življenju, se lahko počutimo nemočni in brez nadzora, zato je pomembno, da poiščemo načine, kako si povrniti občutek kontrole in moči.

Vsakoletno spomladansko čiščenje je tako lahko nekakšen podporni steber za naše mentalno zdravje, ki ga vsako sezono ponovno učvrstimo.

Boljši spanec

Spomladanska generalka pa nam seveda pomaga tudi pri osvežitvi doma in izboljšanju produktivnosti. Čeprav se morda zdi, da je čiščenje le površinskega pomena, ima lahko velik vpliv na naše razpoloženje in dobro počutje.

Ko je naš dom urejen in čist, se bomo počutili bolj udobno in sproščeno, kar nam lahko pomaga pri povečanju produktivnosti in kreativnosti. 

Temeljito čiščenje nam bo pomagalo tudi do boljšega spanca, za katerega vemo, da je izjemno pomemben za dobro duševno počutje.

Če imamo nered v našem domu, lahko to vpliva na kakovost spanca, saj se bomo težje sprostili in umirili, tudi če mislimo, da nismo občutljivi na to, kako pospravljeno je stanovanje.

Ko pa je dom urejen in čist, bomo imeli boljše pogoje za sproščen spanec in počitek.

Preberite še: Tako bi v resnici morali nositi zaročni in poročni prstan

Morda vas zanima tudi: Moda po 40. letu: kako se obleči v skladu z željami (in brez modnih napak)

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)