Takšno je v resnici življenje z obsesivno kompulzivno motnjo (iskrena izpoved)

Obsesivno kompulzivna motnja je veliko več kot obsesivno čiščenje, urejanje stvari na določen način ali germafobija (strah pred mikrobi).

15.1.2023 ob 10:00 | Foto: gettyimages | Avtor: D. L.

Takšno je v resnici življenje z obsesivno kompulzivno motnjo (iskrena izpoved)

OKM je kratica za obsesivno kompulzivno motnjo. Številni ljudje mislijo, da je OKM izraz, ki ga uporabljamo za ljudi, ki »preveč čistijo« ali jih je vrglo iz tira, ker njihova pisala niso bila poravnana v peresnici.

Mnogi prav tako mislijo, da se ta izraz nanaša na ljudi, ki so »germafobični« in se ne morejo dotakniti kljuke na javnih mestih ali celo uporabljati javnega stranišča (kar je, če sem iskrena, smiselno, saj je večina javnih stranišč umazanih).

V resnici pa je OKM veliko več kot obsesivno čiščenje, urejanje stvari na določen način ali germafobija (strah pred mikrobi).

Obsesivno kompulzivna motnja pomeni, da so obsesivne misli tako pogoste in močne, da povzročajo grozljivo tesnobo.

Obsesivno kompulzivna motnja pomeni, da morate na določen način spustiti čevlje na tla, sicer verjamete, da se vam bo zgodilo nekaj groznega.

Opazovanje, kako se ura spremeni iz 2:39 na 2:40, ne zato, ker bi si to želeli, ampak zato, ker morate to početi.

Za OKM je lahko značilno, da določenih pesmi nočete poslušati – ne zato, ker vam niso všeč, temveč zato, ker se je nazadnje, ko ste jih poslušali, zgodilo nekaj groznega vam ali nekomu, ki ga imate radi.

OKM je obsedeno razmišljanje o tonu, ki ga je vaš fant ali prijatelj uporabil v sporočilu ali pogovoru, saj mislite, da je jezen na vas. To je cikel, ki se nikoli ne ustavi.

Morda se sprašujete, kako vem toliko o tem. Zelo dobro poznam znake in simptome, ker so mi diagnosticirali OKM.

Nekega sobotnega večera sem brskala po TikToku, medtem ko sem pila vino v postelji. Naletela sem na videoposnetek dekleta, ki razlaga, kaj ljudje mislijo, da je OKM, v primerjavi s tem, kaj v resnici je.

Način, kako je opisala OKM, je bil podoben mojemu vsakodnevnemu počutju. Takoj se mi je posvetilo: »Mogoče je to tisto, kar imam.«

Kasneje sem videoposnetek poslala mami z besedami: »O, vau, to se me je zelo dotaknilo.«

Tako sem se počutila že kot majhen otrok, a takrat to ni imelo pravega smisla. Nisem imela nobenih travm ali resnih težav in sem bila zelo mirna deklica.

Ko sem to omenila svoji psihiatrinji, je rekla, da včasih ni razloga za pojav OKM. Lahko je povezan s kemikalijami v možganih, ki niso vedno posledica travme ali socializacije.

Odkar sem izvedela več o OKM, sem ugotovila, da mi obsesivne misli in vedenje povzročajo tesnobo.

Oklepam se vsake besede, ki jo kdo izreče, ko sem v neprijetni situaciji, in dneve premišljujem o tem. Nato pa jim predstavim težavo in izkaže se, da  gre za nekaj, s čimer se ni vredno obremenjevati.

Večkrat gledam iste oddaje (Frasier, That 70s Show), ker vem, kaj lahko pričakujem in kako se končajo. Televizijo povezujem tudi s srečnimi spomini, predvsem z omenjenimi serijami.

Odkar vem več o OKM, se bolje zavedam svojega obsesivnega vedenja in misli. Naučila sem se, kako preusmeriti svoje misli, kadar čutim prihajajočo tesnobo.

Tudi meni so, tako kot številnim ljudem, ki se spopadajo z OKM, zdravila izjemno pomagala, ker se ne počutim preobremenjeno vsako sekundo.

Spoznala sem, da OKM ne pomeni, da si čudak ali da si obseden s čistočo. Temveč je OKM globoko zakoreninjen tobogan vzponov in padcev tesnobe, zaradi katerih se vaši možgani ves čas na skoraj vse odzivajo na določen način.

Vendar to ne pomeni, da mora obsesivno kompulzivna motnja obvladovati vaše življenje. 

Ko se naučite, kako se odzvati na določene situacije, se lahko naučite nadzorovati OKM. Lahko se naučite, kako preživeti dan, ne da bi se počutili, kot da je ves svet proti vam.

Zaupajte mi. Sem živ dokaz, da je to mogoče.

Prirejeno po Your Tango

Preberite še: Zakaj so nekateri srečni, drugi pa ne? Psiholog razkriva, od česa je sreča najbolj odvisna

Morda vas zanima tudi: Zakaj je laganje partnerju glede denarja slabše od varanja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)