Tako bi v resnici morali nositi zaročni in poročni prstan

Zaroka in poroka sta dve pomembni prelomnici v posameznikovem življenju, katerih se dotika kar nekaj tradicij, pravil in običajev.

2.4.2023 ob 11:25 | Foto: Doni Persada/Getty Images | Avtor: E.N.

Tako bi v resnici morali nositi zaročni in poročni prstan

O zaroki in poroki velikokrat sanjamo že kot majhne deklice, se sprašujemo, kdo bo srečni izbranec in kako bomo videti v poročni obleki.

Brez dvoma gre za res pomembno prelomnico v življenju mnogih, ravno zaradi tega pa se teh dveh dogodkov držijo marsikatera pravila in običaji.

Ustno izročilo na primer določa, koliko let je veljavna zaroka, oziroma koliko časa imamo po njej, da organiziramo poroko. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Engagement Rings Gallery (@thecaratclub)

K obema življenjskima prelomnicama seveda sodi tudi prstan. Pri zaroki ga praviloma dobi le nevesta, na poročnem obredu pa si nove obročke izmenjata oba.

Tradicija natikanja zaročnega prstana je zgodovinsko sicer razmeroma sveža, množično priljubljeni so postali šele v 20. stoletju. No, danes so skoraj obvezna oprema vsake zaroke, prstan pa nekatere neveste nato na roki obdržijo le do poročnega obreda in ga kasneje zamenjajo s poročnim.

Spet druge se odločijo nositi kar oba hkrati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Engagement Rings Gallery (@thecaratclub)

Zaroke in poroke so pomembna novica tudi v zvezdniškem svetu in v rumenih revijah, na instagramu in spletu pogosto naletimo na vest, kateri igralki, pevki ali starleti se je na roki zasvetil diamant.

Nekatere jih ponosno pokažejo javnosti, spet druge takšne intimne dogodke raje delijo le s svojimi najbližjimi.

Seveda pa je prstan na roki težko skriti. Sploh, ker vemo, da ima dlan prav posebno mesto za tistega, ki pomeni, da nam je nekdo izkazal večno zvestobo. Kakšna pa so v resnici pravila okrog nošenja teh dragocenih dveh obročkov?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B E N S I M O N (@bensimon)

Če opazujemo roke hollywodskih zvezdnic, smo včasih lahko zmedeni, za kakšen prstan pravzaprav gre, zato pogosto naletimo na ugibanja, ali gre za zaroko, poroko ali le modni dodatek, ki se lepo poda h gala opravi.

Praviloma naj bi zaročni prstan nataknili na prstanec leve roke, saj so nekoč verjeli, da je le ta prst z žilo, poimenovano vena amoris, povezan s srcem. Danes sicer vemo, da se kri do srca pretaka tudi v prstancu desne roke, kljub temu pa se je po večini držav po svetu obdržala simbolika leve roke.

Prav tako na levi prstanec sodi poročni prstan, vprašanje pa je, katerega nanj nataknemo prej, če se sploh odločimo nositi oba?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Engagement Rings Gallery (@thecaratclub)

Nekaterim se sliši najbolj logično, da zaročnega po sklenitvi zakona zamenjamo s poročnim, spet drugim se zdi škoda, da bi zaročni obroček za vedno pospravili v predal.

Zato zaročnega obdržijo, ter čez nataknejo še poročnega, češ, da so po tem zaporedju zapečatili svojo ljubezen. Nekatere tradicije pa velijo, da na poročni obred pridemo praznih rok in v primeru, da kasneje želimo vseeno nositi zaročni prstan, tega poveznemo čez poročnega.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roseanna Croft Jewellery (@roseannacroftjewellery)

Resnica pa je, da so današnje tradicije nekoliko bolj ohlapne in lahko prstan nosimo povsem po svojih željah.

Prstanec bo seveda najbolj jasno simboliziral zavezo k večni ljubezni, kljub temu pa obročka lahko nosimo tako kot nam je najbolj všeč in kakor se počutimo najbolj udobno. Tisti, katerih zaročni in poročni prstan se med seboj vizualno ne ujemata preveč, se pogosto odločijo, da vsakega izmed njih nosijo na svoji roki. V tem primeru naj bi poročni zavzel mesto levega prstana. Tudi tisti, ki na enem prstu ne marajo nositi dveh obročkov, bodo najverjetneje ubrali to pot. 

Kdaj pa je prstan dovoljeno sneti?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Greenwich St. Jewelers (@greenwichstjewelers)

Ko nam nekdo s prstanom izkaže ljubezen, naj bi obroček nosili ves čas, seveda pa so dovoljene tudi izjeme. Seveda obvezno nošenje nikjer ni pisno zapovedano, a recimo, da vam nihče ne bo zameril, če prstan spravite kadar se odpravite na bazen, v fitnes, opravljate delo na vrtu ali podobno opravilo, kjer tvegate, da bi prstan izgubili ali poškodovali.

Preberite še: Pozor, preden prvič oblečete novo oblačilo, obvezno storite to

Morda vas zanima tudi: Genialen trik naših babic za vedno dišeče omare

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)