Marie Kondo: tako se spomladanskega čiščenja lotevajo strokovnjaki

Veste, kakšna je razlika med čiščenjem in pospravljanjem? Velika. Tako se ga lotevajo strokovnjaki metode KonMarie.

3.3.2023 ob 5:50 | Foto: Josue Michel/Unsplash, GettyImages | Avtor: P. Pa.

Marie Kondo: tako se spomladanskega čiščenja lotevajo strokovnjaki

Zima se počasi poslavlja, pomlad pa naznanja nove začetke, prinaša daljše dneve, upanje in kar kliče po prenovi – osebni in tudi prostorski. Začetek pomladi je idealen čas za generalno čiščenje, ki ga številni ne doživljajo zgolj kot čiščenje, temveč bolj kot ritual, s katerim se poslovijo od tistega, kar jim ne služi več in naredijo v svojem življenju in domu prostor za stvari, ki jih razveseljujejo in jim v življenje prinašajo iskrico.

Gurujka pospravljanja Marie Kondo, ki je po svetu zaslovela s svojimi posebnimi metodami pospravljanja in organiziranja doma, se tudi spomladanskega čiščenja loteva na poseben način - organizirano in strukturirano. Kako, preberite spodaj!

Kdaj je najboljši čas za spomladansko čiščenje?

Svetovalci metode KonMarie pravijo, da sta najboljši čas za spomladansko čiščenje mesec marec ali april. Priporočajo, da je dobro počakati, da se, preden se lotite čiščenja, zimsko vreme dokončno poslovi. Cilj spomladanskega čiščenja je, da nov letni čas pričakate v čistem, urejenem okolju in se tako poslovite od sivih in turobnih dni.

A kljub temu, da se še zima ni dokončno poslovila, svetujejo, da se lahko že zdaj v mislih pripravite na ta proces in si olajšate delo za naprej.

Preden začnete

Svetovalci KonMarie opozarjajo, da čiščenje ni enako kot pospravljanje. Zapomnite si, da vaš dom pravzaprav nikoli ne bo zares čist, če ga pred tem ne boste temeljito pospravili.

Če se še niste znebili nepotrebne navlake, ki se vam je nabrala, je dobro, da najprej začnete s tem. Pred začetkom čiščenja poskrbite, da bodo stvari imele svoje mesto, saj le takrat, ko boste našli mesto za vse stvari v vašem domu, se lahko lotite temeljitega čiščenja.

1. Pozdravite svoj dom

Vse metode KonMarie so v resnici pravi rituali. Pravi, da se je treba pred začetkom zahvaliti svojemu domu za opravljeno storitev in z njim vzpostaviti dialog, se na novo predstaviti in se z njim na novo seznaniti. Morda se sliši nekoliko nenavadno, a pravi, da je treba na glas povedati in izraziti, kakšne so naše želje za pomlad in kaj od našega doma v naslednjem letnem obdobju pričakujemo.

Če želite, lahko greste še korak dlje in z nežnimi dotiki izkažete hvaležnost pohištvu v vašem domu. Še posebej pozorni bodite do bolj zaprašenih in umazanih površin.

2. Določite v kakšnem vzdušju bo potekal vaš ritual

Še preden se lotite čiščenja, določite vzdušje, v katerem bo potekalo čiščenje. Odprite okna in dovolite svežemu zraku, da prečisti vaš dom. S kadili, dišavami in aromaterapevtsko uporabo dišečih kapljic lahko popestrite vonj vašega doma in vanj pripeljete svežino. 

Pri čiščenju naj vas v ozadju spremlja poživljajoča glasba ali podkast, ki vas bo spodbujal in navdihoval v tem procesu.

3. Čiščenje po prostorih

Ko bo vzdušje pravo, se lahko lotite dela. Za razliko od pospravljanja, ki se ga Marie Kondo loteva po kategorijah, se čiščenja loteva drugače, in sicer po prostorih. Njen seznam opravil je videti nekako takole:

Spalnica:

 • Menjava posteljnine, čiščenje in obračanje vzmetnic,
 • sesanje in brisanje tal,
 • menjava sezonskih oblačil.

Kopalnica:

 • Čiščenje tuš kabine, banje in odtokov,
 • čiščenje kopalniških polic, omaric, ogledala in umivalnika,
 • temeljito čiščenje straniščne šoljke.

Dnevni prostor:

 • Pranje zaves, čiščenje prepog,
 • brisanje prahu na elektronskih napravah, čiščenje naprav za hlajenje in dekoracije,
 • čiščenje okenskih polic, žaluzij in rolet.

Kuhinja:

 • Čiščenje hladilnika, zmrzovalnika, mikrovalovne pečice, pečice in drugih naprav,
 • čiščenje kuhinjskih omaric (zunaj in znotraj),
 • pomivanje posode, pomivalnega korita in odtokov.

4. Od zgoraj navzdol

Pomembno je tudi, kako se lotite čiščenja. Priporočajo, da začnete od zgoraj navzdol, saj se lahko še kako hitro zgodi, da kaj pade na tla in jih znova umaže. Tla so torej zadnja, ki jih očistite. Ko čistite omarice ali predale, začnite z notranjostjo. Ko bo čista notranjost, se lotite zunanjosti.

Pa še en pomemben nasvet, ko se Marie loti čiščenja, je zadnji prostor, ki ga počisti predsoba.

5. Postavite si nove standarde

Temeljito čiščenje ne bi smelo biti na sporedu le enkrat na leto. Ko zaključite s svojim spomladanskim čiščenjem, je dobro, da si zastavite načrt čiščenja za prihodnje tedne in mesece. S tem bo vaš dom ostal čist in pospravljen.

Spomladansko čiščenje naj ne bo le čiščenje, temveč ritual. Z ustvarjanjem rutine lahko preprosto čiščenje postane nekakšen del izkazovanja hvaležnosti vašemu domu, v katerem boste uživali.

Preberite še: NASA priporoča: rastlina, ki iz doma prežene plesen

Morda vas zanima tudi: 11 odličnih načinov uporabe kavne usedline


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)