Spomladansko čiščenje: Deset stvari, ki se jih morate znebiti

Ko se boste lotili čiščenja in pospravljanja, se brez slabe vesti odpovejte predmetom, ki jih ne potrebujete več.

11.3.2023 ob 6:05 | Foto: GettyImages | Avtor: P. Pa.

Spomladansko čiščenje: Deset stvari, ki se jih morate znebiti

Če ste med tistimi, ki se vsako leto ob prehodu zime v pomlad lotite spomladanskega čiščenja, potem ste zagotovo že vzpostavili svoj sistem, ki se ga držite. A vseeno imajo strokovnjaki, ki se ukvarjajo s pospravljanjem in organiziranjem prostorov profesionalno, pravila in nasvete, ki vam lahko pridejo prav.

Med temi so tudi nasveti, česa se morate, preden se lotite generalnega čiščenja, znebiti, vreči v smeti ali pa podariti.

Oblačila

Prva ne seznamu stvari, ki se jih je treba znebiti, so oblačila. Če se v vaši garderobni omari valjajo oblačila, ki jih že več let niste oblekli, ker vam niso prav, vam niso všeč, čakajo na posebno priložnost, ali pa jih hranite, da bodo znova v modi, je spomladansko čiščenje več kot odličen trenutek, da se od njih poslovite. Strokovnjakinja Donna David, ki se je v New Yorku ukvarjala z organizacijo domov, pravi, da so garderobne omare kot jama brez dna, ko je govora o kopičenju nepotrebne krame.

»Če nečesa niste nosili zadnjih 12 ali 18 mesecev, tega ne potrebujete,« je dejala. Priporoča, da takšna oblačila donirate ali pa prodate na spletu.

Menjava letnega časa je kot nalašč, da razmislite o tem, kaj ste v minuli sezoni nosili in od česa se boste brez slabe vesti poslovili. »To je odličen trenutek, da pregledate svojo omaro, svoja jesenska in zimska oblačila, čevlje in modne dodatke in se poslovite od tistega, kar v zadnjih dveh sezonah niste uporabljali. Če v tem obdobju stvari niste nosili, je zelo malo možnosti, da jih sploh še kdaj boste.«

Nepotrebna papirologija

Že res, da je dobro, da hranite določene dokumente, a občasno je dobro pregledati, kaj vse se znajde v vaših mapah z dokumenti. Zelo hitro se namreč lahko zgodi, da se vam nakopiči cel kup dokumentov, ki vam jih ne bi bilo treba hraniti, ali pa jih imate celo v digitalni obliki.

Nepotrebni pisarniški materiali

Med nepotrebno kramo, ki vam polni predale sodijo tudi posušeni ali odsluženi kemični svinčniki. Naredite si uslugo in jih vrzite v koš za smeti. A ne ustavite se tukaj, pozorno preglejte tudi ostale pisarniške materiale in se znebite vsega, česar niste uporabili v zadnjem letu. Zelo verjetno je, da teh stvari ne boste nikoli več potrebovali.

Znebite se stvari, ki nimajo para

Se v vaših predalih valjajo nogavice brez para ali pa pokrovi brez posod? Morda boste v predalih našli tudi prevleke, ki več ne ustrezajo vašim odejam ali vzglavnikom. Nikar jih ne hranite, zdaj je odličen trenutek, da jih odvržete za vedno. Vprašajte se tudi, ali res potrebujete cel kup brisač in več kompletov posteljnih prevlek.

Preverite roke trajanja

V shrambi preverite, kakšen je rok trajanja živil, začimb, prehranskih dodatkov in zdravil. Kaj kmalu se lahko zgodi, da jim je rok trajanja potekel, pa tega niti niste vedeli.

Preverite še živila v vašem hladilniku in zamrzovalniku. Če jim je rok trajanja že potekel, jih brez slabe vesti vržite v smeti.

Stare elektronske naprave

Na odpad sodijo tudi vse stare elektronske naprave in kabli, ki jih ne uporabljate več in so se vam v predalih tako prepletli in pomešali, da niti sami ne veste več, kam kaj sodi. Dogaja se tudi, da mnogi hranijo kable in podaljške naprav, ki jih sploh ne uporabljajo več. Spomladansko čiščenje je torej več kot odličen trenutek, da se za vedno poslovite od te navlake.

Zastarela ličila in laki za nohte

Zagotovo veste, da rok trajanja poteče tudi ličilom in negovalnim izdelkom. Rok trajanja kremam običajno poteče v šestih mesecih do enega leta po nakupu, maskara pa menda lahko postane škodljiva že po treh mesecih. Torej že veste, kaj je naslednji korak pri pospravljanju kopalnice.

 

Izdelki vaših otrok

Umetnine otrok imajo za starše res poseben pomen in nikakor ne predlagamo, da kar vse vržete v smeti. Preglejte jih in izberite res tiste, ki so posebne in imajo posebno mesto v vašem srcu. Ponosno jih razstavite na steni, nikakor pa ne hranite vseh izdelkov v velikih škatlah, ki vam bodo samo zavzele prostor.

Knjige

Če ste se digitalizirali in prebirate knjige na tablici ali na elektronskem bralniku, se poslovite od knjig, saj vam samo zasedajo mesto na knjižnih policah. Če elektronske naprave za branje nimate, pa se poslovite od tistih, ki jih ne nameravate več prebrati. Podarite jih ali pa prodajte.

Garažna in kletna navlaka

Spomladansko čiščenje je prav tako odličen čas za temeljit pregled garaže ali kleti. V njih se običajno čez leto nakopiči veliko krame, ki je niste več uporabljali, a je niste želeli odvreči v smeti.

V teh prostorih se običajno znajde cel kup odslužene elektronske opreme, naprav, kablov, polnilcev in drugih nekdaj uporabnih pripomočkov. Ko se boste lotili pregledovanja, bodite iskreni do sebe in obdržite res le tisto, kar boste še kdaj uporabili.

Prirejeno po Today.

Preberite še: Pet organizacijskih trikov, na katere prisega Marie Kondo

Mordva vas zanima tudi: Rudi Bučar: Travmo ločitve še vedno nosim v sebi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)