14.7.2017 ob 7:15
Radi bi nekaj spekli. Ne veste še, česa se boste lotili: kruha, kolačkov, torte … Velika verjetnost pa je, da boste potrebovali jajca. Na žalost v hladilniku teh, po včerajšnji večerji, ni. Bi morali opustiti načrte? Ne. Odhiteti v trgovino? Ne, če poznate nekaj nadomestkov za jajca, ki v takšni zadregi pridejo še kako prav.
Več koristnih nasvetov najdete na Facebooku.
Laneno seme
Eno jajce nadomestite z žlico lanenih semen. Te v mlinčku za kavo zmeljite v prah in mu primešajte tri žlice vode. Počakajte približno deset minut in mešanico dodajte sestavinam, katerim bi morali primešati jajca.
Laneno seme končnemu izdelku da okus, ki spominja na lešnike in je zato primerna izbira za peko polnozrnatih slanih ali sladkih peciv ter rahlih palačink.
PREBERITE še // Nimate limone, jajc ali smetane? Zamenjave v kuhinji, ki delujejo
Zmečkana banana
Četrtina skodelice, kar je približno polovica zmečkane banane, nadomesti eno jajce in končnemu izdelku zagotavlja vlago ter dodatno sladkobo.
Res pa je, da banana pecivo navda z značilnim okusom, zato ta način uporabljajte pri pripravi dobrot, kjer tisti po banani ne bo moteč, temveč dobrodošel.
PREBERITE še // Pet razlogov, zakaj vam pecivo ne uspe
Jabolčna omaka
Tako kot z banano, lahko jajca nadomestite tudi z jabolčno omako. Ta se dobro znajde v kolačih, pri katerih je na prvem mestu sočnost, denimo pri torti iz temne čokolade. Približno četrtina skodelice jabolčne omake nadomesti eno jajce.
Aquafaba
Če se sprašujete, kaj je to, naj kar takoj povemo: gre za tekočino, ki je prisotna v pločevinkah vložene čičerike. Odlijte jo, jo za nekaj minut postavite v hladilnik, nato pa z metlicami mešalnika spremenite v peno, ki bo spominjala na sneg beljakov in bo odlična za pripravo makronov, vetrcev ali drugih dobrot, katerih osnova je beljak.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
oddajte komentar