Pet razlogov, zakaj vam pecivo ne uspe

In kako končno speči odličen kolač.

19.3.2017 ob 6:00

bake_shutterstock_529132912.jpg

Čeprav se še tako trudite, vaše pecivo nikoli ne izpade takšno, kot ste pričakovali. Bi morali zato obupati? Nikakor. Velja pa se poglobiti v razloge, zakaj rezultat ni pravi. Pet najpogostejših niza priznani slaščičar Ryan Butler.

Več koristnih navetov najdete na Facebooku

Niste pozorni na temperaturo

Natančneje, na temperaturo sestavin. Zlasti, kadar so v receptu jajca, mleko ali maslo. Kadar pripravljate biskvitno pecivo, naj bi ti bili kar najhladnejši. Kadar pripravljate kvašeno testo, pa obvezno sobne temperature.

Niste natančni pri tehtanju

Nihče ni sposoben na oko oceniti prave količine moke, sladkorja, masla ali orehov. Tehtnica je zato obvezen pripomoček. Tudi merjenje s skodelicami ali žlicami Butler odsvetuje, nikoli pa se ne zanašajte zgolj na občutek. Le s tehtnico je mogoče doseči pravo razmerje sestavin.

Izbirate bližnjice

Če recept zahteva, da mora testo malo počakati, naj počaka. Če piše, da beljake vmešajte ročno, pozabite na mešalnik. V kolikor je navedeno, da moko presejte, to storite. Bližnjice nikoli niso dobrodošle in nekaj minut prihranka časa vas lahko prikrajša za okusen rezultat.

Peka brez nadzora

Biskvit je pripravljen, pečica segreta, torej pekač položite vanjo si privoščite malo počitka. Napaka. Butler priporoča stalen nadzor. Ker pečice praviloma ne grejejo enakomerno, na polovici časa peke, obrnite pekač in dosledno upoštevajte v receptu navedena čas ter temperaturo. Tako vaš kolač ne bo ne preveč in ne premalo zapečen.

Ne nakupujete prav

Včasih po mnenju Butlerja ključne napake storite že preden stopite v kuhinjo. Izbira pravih sestavin se začne v trgovini. Pri pravi moki, sladkorju (če je naveden mleti, naj bo mleti), pri pravi maščobi (svinjske masti denimo ne nadomeščajte z margarino). Morda boste nakupovali dlje, a trud bo zato poplačan.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)