Ste prepričani, da znate pravilno brati recepte?

Če se je kuharski podvig ponesrečil, ste si najverjetneje po svoje razlagali navodila.

2.3.2016 ob 9:00

shutterstock_245737693.jpg

Glede na nekatere podatke se priprava približno 30 odstotkov jedi ponesreči zato, ker kuhar recepta ne prebere natančno. Se je tudi vam že zgodilo, da juha ni bila takšnega okusa, kot ste pričakovali ali da biskvit ni bil tako rahel, kot naj bi bil? Ne, za to ni kriv tisti, ki je recept napisal, pač pa tisti, ki ga je bral. Da bo naslednjič boljše, si poglejte, kako pravilno brati napotke za pripravo jedi.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Usedite se. In samo preberite cel recept. Ničesar si ne beležite, ničesar si ne skušajte zapomniti. Samo berite in se nato prepričajte, da imate vse, kar zanj potrebujete, doma. 

Zberite opremo. Mešalnik, strgalo, valjar, tehtnica. Naj bo vse, kar potrebujete, na dosegu roke.

Zberite sestavine.  Te položite na pult v originalni embalaži, nato pa odtehtajte ali odmerite primerne količine. Viške pospravite nazaj v omaro ali hladilnik.

Preberite še enkrat. Tedaj se osredotočite na vse sestavine in napotke, ki bi lahko podaljšali čas priprave jedi. Denimo, da morate raztopiti maslo, nasekljajti lešnike, naribati limonino lupino, namočiti rozine, olupiti jabolka, očistiti zelenjavo…

Bodite natančni. Če v receptu piše, da dodajte skodelico nasekljanih oreščkov, te najprej nasekljajte, šele nato jih odmerite v skodelici. Če pa piše, da dodajte skodelico oreščkov, ki jih nasekljate, najprej odmerite oreščke, šele nato jih nasekljajte. Te malenkosti so pomembne, čeprav se morda ne zdi tako. Prav tako polovica skodelice rjavega sladkorja ni enaka polovici skodelice mletega sladkorja.

Pazite pri zaporedju. Sledite natančnemu zaporedju in načinu, ki je naveden v receptu. Če piše, da moko dodajte na koncu, to upoštevajte. Če piše, da beljake vmešajte ročno, ne razmišljajte o mešalniku. Pri zaporedju in načinu dodajanja sestavin nimate prostih rok.

Ne sledite slepo času pečenja ali kuhanja. Če menite, da je biskvit pečen prej, kot je navedeno v receptu, ga z zobotrebcem preskusite.  Če naj bi bili piškoti zlato rumeni, jih takšne vzemite iz pečice, čeprav so se pekli 10 in ne 15 minut. Če se vam zdi, da je zelenjava v prikuhi kuhana v krajšem času, kot ga navaja recept, upoštevajte občutek. Vid in vonj naj bosta pri času pečenja oziroma kuhanja vaši osnovni vodili. 

Predvsem pa pri pripravi jedi uživajte in ne obupajte prehitro, če se vam kakšen podvig ponesreči. Drugič le bolj natančno preberite recept.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)