Družinska ali prijateljska kosila so vedno nekaj posebnega. Naj bodo pripravljena v čast praznovanju ali kar tako. Pečen piščanec je, ko se za mizo zbere veliko oseb, hvaležna izbira in naslednjič, ko se boste znašli v vlogi gostitelja, ga pripravite na malo drugačen način ter mu dodajte sestavine, ki jih sicer niste vajeni.
Recept za z mlekom pečenega piščanca je na gurmanski zemljevid postavil Jamie Oliver. Na njegov način pripravljen piščanec ni suh, omaka pa se prilega domala vsem prilogam.
Sestavine:
- en cel piščanec, teže približno kilogram in pol
- 500 mililitrov mleka
- 40 gramov masla
- tri žlice olivnega olja
- 200 mililitrov jabolčnega kisa
- ena limona
- ena glavica česna
- sol, poper, žajbelj in cimet po okusu.
Priprava:
- S papirnato brisačko obrišite piščanca in ga začinite s soljo in poprom.
- V globoki ponvi na štedilniku segrejte olje in stopite maslo.
- Piščanca popecite z vseh strani. Koža naj bo lepo zapečena.
- Tako popečenega prestavite v pekač, v ponev pa nalijte kis in ga segrejte.
- Piščancu v pekaču dodate prerezano glavico česna, po njem posujte naribano lupinico ene limone, po površini piščanca iztisnite sok limone.
- Nato ga prelijte s sokom iz ponve, mlekom, dodajte palčko cimeta in nekaj listov žajblja.
- V predhodno segreti pečici ga pri 190 stopinjah Celzija pecite približno 90 minut.
- Med pečenjem ga večkrat prelijte s sokom iz pekača.
- Piščanec bo še sočnejši, če ga boste prvih 60 minut pekli v pokritem pekaču.
Povzeto po portalu gastro.24sata.hr
Preberite še: Kako na žaru speči celega piščanca
Priporočamo tudi: Ustvarjamo s Tjašo Kokalj Jerala: Jesenska skleda iz odpadnih listov
Morda vas zanima tudi: To so živila, s katerimi boste poskrbeli za mladosten videz
oddajte komentar