Peka piščančjih prsi, stegen in perutničk na žaru je zamudno delo, ki zahteva vso pozornost in natančnost kuharja. Zlasti, kadar mora ta hkrati pripraviti še solato in zabavati goste, je vse skupaj dokajšen zalogaj.
Zakaj torej ne bi, če tudi sami poleti velikokrat dokazujete svoje sposobnosti peke na žaru, vaši povabljenci pa obožujejo mehko piščančje meso, spekli kar celega piščanca?
Da, to je mogoče. V bistvu je zelo preprosto in ima številne prednosti: v uri in pol, kolikor traja peka, boste vi uživali v veseli družbi, hkrati pa boste deležni še nekaj požirkov piva.
Potrebujete:
Celega očiščenega piščanca;
Olivno olje;
Sol, poper, dišavnice (žajbelj, rožmarin);
Malo pločevinko običajnega svetlega piva (330mililitrov);
Žar s pokrovom.
Postopek:
Piščanca z zunanje in notranje strani namažite z olivnim oljem, popoprajte, posolite ter začinite z dišavnicami.
Pločevinko piva dobro umijte in polovico njene vsebine natočite v kozarec (lahko se z njo odžejate).
Na pol izpraznjeno pločevinko postavite na ravno površino in čeznjo poveznite piščanca tako, da bo v njegovi odprtini.
Tako pripravljenega pokončno postavite na predhodno segret žar, ga pokrijte ter počakajte uro in pol.
Ko boste dvignili pokrov, vas bo pozdravil pečen, sočen in okusen piščanec, ki bo vsakogar navdušil, vi pa boste upravičili sloves izvrstnega gostitelja.
S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.
oddajte komentar