Plesen na hrani: Živila, ki so še užitna in tista, ki jih nikakor ne smete jesti

Nekatera živila lahko jeste, kljub temu da jih je načela plesen, druga v tem primeru niso več užitna.

4.5.2023 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Plesen na hrani: Živila, ki so še užitna in tista, ki jih nikakor ne smete jesti

Včasih se na živilih pojavi plesen in se v zanjo primernih pogojih hitro širi. Ob pogledu nanjo se v težnji po zmanjševanju količine zavržene hrane zastavi vprašanje, ali je plesnivo hrano še varno uživati ali jo je treba, ko na njej nastanejo na pogled nič kaj prijetne obloge, zavreči.

Odgovor se glasi: v nekaterih primerih lahko plesen odstranite in živila varno zaužijete, so pa tudi takšna, ki jih, če jih napade plesen, ne smete jesti.

Strokovnjakinja za varno prehrano Sylvia Anderson niza nekaj živil iz prve in iz druge skupine.

Trde sadeže, sire in marmelado lahko jeste

"Če se plesen pojavi na trdih sadežih in zelenjavi in ti na otip niso mehki ali sluzasti, jih lahko jeste.  Okužen del z ostrim nožem odstranite, sadje in zelenjavo še enkrat dobro operite in pojejte surovo ali iz nje pripravite kuhane jedi.

Tudi trdi suhi siri, denimo cheddar ali parmezan, so kljub plesni varni za uživanje," je povedala strokovnjakinja.

 

Tako trdo sadje in zelenjava kot suhi siri vsebujejo malo vlage, s tem ne zagotavljajo dobrih pogojev za širjenje spor.

"Varne za uživanje so marmelade, pri katerih se ob dolgi hrambi v hladilniku pojavi plesniv pokrov. Tega previdno odstranite. Marmelada pod njim je, če vsebuje vsaj 50 odstotkov sladkorja užitna, saj sladkor deluje kot konzervans.

Enako velja za džeme," navaja Andersonova in opozarja, da je tovrstne izdelke iz sadja z manjšim deležem sladkorja ob napadu plesni vseeno bolje zavreči.

Jogurtov in omak raje ne

Bolj problematična so z vidika plesni mehkejša in bolj vlažna živila, saj se plesnive spore hitro širijo po njih in so prisotne tudi, če plesen še ni vidna.

Andersonova odsvetuje zaužitje okuženih mehkih sadežev, denimo citrusov, jagodičevja pa tudi kisle smetane, jogurtov, oreščkov in mehkih sirov.

Vnaprej pripravljene omake za testenine, ki jih je načela plesen, je bolje zavreči. Enako velja za delikatesne mesne izdelke.

Kruh in drugi pekovski izdelki prav tako sodi v kategorijo živil, ki jih ob plesni ni dobro uživati: "Čeprav se zdi, da s tem, ko odrežete prizadeto rezino, odstranite vse spore, so te najbrž že okužile na pogled uporaben del kruha, ki ima največkrat tudi neprijeten vonj."

Plesnive spore, ki zaidejo globoko v hrano, niso problematične zgolj z vidika okusa: zaradi toksičnosti lahko sprožijo alergijski odziv telesa in bolezni dihal.

Kako varno odstraniti plesen

S hrane, ki je kljub plesni še uporabna, previdno odstranite vidno prizadeti del, za večjo varnost še delček zdravega, ki obdaja plesen (približno centimeter).

Tako boste zagotovo odstranili vse spore. Oster nož po rezanju temeljito operite, da ne bi z njim med rezanjem okužili zdravih živil.

Povzeto po portalu Insider.com

Preberite še: Prebavi najbolj neprijazna hrana

Morda vas zanima tudi: Nenavadni, a zelo uporabni triki z živili, ki jih imamo vsi doma


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)