Jokate med filmi? Poglejte, kaj to pove o vas

Ko se boste naslednjič posmehovali tistim, ki jočejo ob gledanju filmov (ali se bo zaradi tega kdo posmehoval vam), imejte v mislih spodnje.

17.2.2019 ob 5:08

film_jok_custva_empatija.jpg

Prepričanje zahodne družbe, da so ljudje, ki jočejo, čustveno šibki, je kot kaže napačno. Tiste, ki jočejo že ob gledanju filmov, si redkokdo interpretira kot mentalno močne. A če svoje negativne predsodke potisnemo na stran, ugotovimo, da je v resnici ravno nasprotno, piše Power of Positivity.

Jokanje med filmi v resnici pomeni, da ste empatični in mentalno močni

Čustveni izlivi kot je jok, namreč lahko pomagajo, da se povežemo z drugimi, saj se znamo poistovetiti z njihovimi čustvi. Empatija je sposobnost, s katero posameznik razume, kako se nekdo drug počuti na podlagi tega, kar ve o sami situaciji pa tudi na podlagi lastnih opažanj pri obnašanju te osebe.

Za tiste, ki jokate med filmi, to torej pomeni, da posedujete sposobnost poistovetenja čustvenega stanja druge osebe.

To razbirate iz okoliščin in mimike telesa. In čeprav se zavedate, da ta bolečina pripada nekomu drugemu, na primer igralcu ali liku v filmu, lahko te občutke zaznate tudi sami.

Empatični posamezniki morajo biti mentalno močni, saj čustveni izlivi zahtevajo veliko psihične energije.

Takšna povezanost s soljudmi je zelo pomembna lastnost in sposobnost, ki jo marsikdo neupravičeno podcenjuje. Prav ta sposobnost nam namreč olajša marsikatera razmerja, od romantičnih zvez, do kariernih odnosov in pridobivanja izobrazbe.


Jok med filmom povezujejo s čustveno inteligenco, ekstrovertnostjo in samopodobo

Raziskovalci, ki so preučevali jok med gledanjem filmov, so ugotovili, da je s tem povezanih kar nekaj osebnostnih lastnosti. Te vključujejo empatijo, ženskost, samozavest, ekstrovertiranost in začetne stopnje stresa.

Ženske, ki so med filmi jokale, so (v primerjavi z moškimi) raziskovalcem po gledanju filma pogosteje potožile, da so žalostne. Moški so ob tem redkeje prijavili čustveno povezanost s filmsko zgodbo.

Mentalno močni ljudje so v naših glavah tisti, ki lahko v družbenih interakcijah prevzamejo vlogo vodij, kar se na prvi pogled ne sklada s podobo nekoga, ki joka ob filmih. Vendar pa je bila v raziskavi prav ekstrovertiranost ena od presenetljivih osebnostnih lastnosti, ki so jih povezali z jokom ob filmih.

Ne samo to. Našli so tudi povezavo z močjo ega in visoko samozavestjo, kar je mentalna moč v smislu zavedanja lastne vrednosti.


Sklep: jok med filmi je v resnici dobra novica

Lahko bi rekli, da imajo ljudje, ki jočejo med filmi, veliko prednost pred tistimi, ki ne.

Prepoznavanje namigov in čustev soljudi na podlagi tona, obrazne mimike, govorice telesa in mikro izrazov v kombinaciji z občutkom v drobovju in instinktom, pomaga pri identifikaciji zadovoljstva ali nezadovoljstva ljudi, s katerimi ste v interakciji.

To so sposobnosti, ki jih posedujejo tudi odlični oglaševalci in prodajalci, seveda pa tudi dobri in pozorni prijatelji.


Avtor:
F. M.
Foto: Thinkstock

Preberite še: "Pride dan, ko nismo na prvem mestu. Ko se vsem godi ista krivica. Ko vse boli." (piše: Maja Fister) ALI Slovenski fotograf, ki mu je v Dubaju pozirala Ashley Graham, o njej pravi …

Priporočamo tudi: Zdaj lahko svoji ljubezni podarite užitno srce!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)