4 napake pri postavitvi svetil in kako jih odpraviti

Ni vseeno, kam boste postavili svoja svetila in kako močne žarnice bodo sijale iz njih.

25.5.2018 ob 10:39

dnevna_soba_bel_kavc_luci_preproga_mmizica.jpg

To, da je s pravilno razsvetljavo mogoče spremeniti podobo doma, že veste. Tako kot tudi, da je prav primerna svetloba tista, ki zagotavlja prijetnejše bivanje in da na drugi strani nepravilno nameščene luči negativno vplivajo na počutje med štirimi stenami.

Katere pa so najpogostejše napake pri razsvetljavi in kako jih odpraviti, je za portal Real Simple povedala notranja opremljevalka Sabrina Soto.

Svetila na nočni omarici niso v pravi višini

Ne glede na to, ali pred spanjem v postelji radi preberete še nekaj vrstic knjige, v roke vzamete pletilke, revijo ali vaš telefon (čeprav slednje res ni priporočljivo), pomembno je, da so svetila na vaši omarici tedaj, ko v postelji sedite, nekje v višini vaše brade. Tako svetloba, ki jo oddajajo, pada naravnost v vaše naročje, torej prav tja, kjer je dobrodošla.

V vaši spalnici so premočne luči

Seveda je pomembno, da zaradi prešibke svetlobe ne trpijo vaše oči, a premočna razsvetljava, ki ji boste izpostavljeni tik pred spanjem, bo možganom poslala napačno sporočilo in ti se zato ne bodo pripravili na počitek. Rešitev: blaga svetloba in žarnica, ki jo lahko nekaj minut, preden se nameravate pokriti z odejami, primerno zatemnite.

V stanovanju zvečer ne zatemnite svetil

Tako kot v spalnici, je zvečer priporočljivo zatemniti svetila tudi v drugih prostorih doma in na takšen način notranjo svetlobo uskladiti z naravnim ritmom telesa. Zjutraj so dobrodošle močnejše luči, ki pomagajo pri prebujanju in pripravah na nov dan.

Vaši lestenci so neprimerni

Lestenci so tisti, ki omogočajo svetlobi da pade natančno tja, kamor bi si želeli. Zato bodite pozorni pri njihovi izbiri. Upoštevajte, kakšen bo namen lestencev ali namiznih in talnih luči ter v katerem delu stanovanja jih boste uporabili. Morda boste ob upoštevanju vseh teh dejavnikov pravi lestenec iskali nekoliko dlje časa, a boste s končnim rezultatom nedvomno zadovoljni.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)