Pet največjih napak pri prenovi doma

Izognite se jim in rezultat bo boljši.

28.7.2017 ob 4:50

prenova.jpg

Ko gre za prenovo doma, se ključ skriva v podrobnostih. Poglejte, na katerih pet morate pri tem, ko svojemu bivališču namenjate novo podobo, biti še kako pozorni, oziroma katerim napakam se morate obvezno izogniti.

Več zanimivih uporabnih nasvetov najdete na Facebooku. 

Kupovanju gospodinjskih aparatov ob zaključku del

Seveda, povsem jasno vam je, da bodo iz nerjavečega jekla. A če boste hladilnik, pečico in štedilniku kupili pred vsem ostalim, jih boste zagotovo lažje vključili v končno podobo doma.

Pomislite takole: mnogo lažje je okoli štedilnika, hladilnika in pomivalnega stroja razporediti pult, kot kasneje prirejati omarice, ker niste pomislili, na katero stran se odpirajo njihova vrata.

PREBERITE še // Intervju z arhitektom: Pri prenovi moramo razmišljati celostno

Površnosti pri pleskanju

V skladu z najnovejšimi trendi ste se odločili svojo nežno marelično kuhinjo odeti v drzno, temno špansko modro barvo. Odlično se bo podala k vašemu pohištvu. In ker s temnejšo prekrivate svetlejšo barvo ste prepričani, da bo dovolj, če boste steno prebarvali le enkrat.

Vendar to ne bo držalo. Dvojno pleskanje ni namenjeno zgolj prekrivanju predhodne barve, temveč tudi izravnavi manjših nepravilnosti in boljši zaščiti pred luščenjem zidne barve.

Naročanju premajhne količine talnih oblog

Če ste se namenili zamenjati talne obloge, jih naročite vsaj pet do 10 odstotkov več, kot jih boste v resnici potrebovali. Pri prekrivanju tal boste morda katero keramično ploščico ali ploščo laminata poškodovali in če jih boste naročili ravno pravšnjo količino, vam jih bo zmanjkalo, v trgovini pa bodo zaloge pošle. Zadrega, ki se ji nedvomno želite izogniti, to pa je mogoče tako, da naročite kakšen zavoj materiala več. Nič hudega, če bo ostal zaprt. Pospravite ga na podstrešje. Nikoli ne veste, kdaj vam bo prišel prav.

PREBERITE še // Nasvet arhitekta: Osnove dobro opremljenega majhnega stanovanja

Ignoriranju okolju prijaznih materialov

Na srečo postajajo vse dostopnejši in cenovno doseglivejši. Izbirajte materiale, ki zmanjšujejo porabo energije, barve, ki ne škodujejo okolju, talne obloge iz recikliranega lesa, okna, ki omogočajo kroženje zraka. Ne bo vam žal, saj si boste z njimi zagotovili kvalitetnejše bivanje, v manjši meri pa boste ogrožali tudi svoje zdravje in okolje.

Nenatančnemu merjenju

Na prvi pogled se sliši povsem očitno, pa vendar: ste res vse natančno izmerili? Ste se prepričali, koliko prostora imate na voljo med straniščno školjko in kadjo? Še tako na videz nepomembne podrobnosti bodo pri prenovi prišle do izraza zato: merite natančno. Bolje dvakrat prevečkrat, kot enkrat premalokrat.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)