Malenkosti, na katere morate biti pozorni ob nakupu doma

So stvari, na katere sploh ne bi pomislili.

8.6.2017 ob 6:50

stanovanje_ThinkstockPhotos-627279462-1.jpg

Res je, nakup doma je velik podvig in nihče ni v resnici povsem na jasnem, kaj ga čaka (skriti izdatki, pipe, ki slabo tesnijo, zamašeni žlebovi…). A to ne pomeni, da se nanj ni mogoče bolje pripraviti. Tudi z izkušnjami in nasveti tistih, ki so že podpisali pogodbe ter izmenjali ključe.

Več odličnih namigov vas čaka na Facebooku.  

Profesionalna pomoč pride prav

Zdi se, da je pleskanje sten res mala malica. A v resnici ni tako preprosto in hitro se lahko barve ter valjčkov naveličate. Če vam proračun dopušča, najemite nekoga, ki se na zadeve spozna. Prihranili boste čas, na dolgi rok tudi denar, hkrati pa bo delo res dobro opravljeno.

Ne zanašajte se na datume

Res je, datum predaje stanovanja ali hiše je določen v pogodbi, a to ne pomeni, da bo do njega prišlo ravno takrat. Zadeve se včasih zavlečejo in kaj lahko se zgodi, da boste, ker vam bo potekla najemna pogodba, ključev novega doma pa še ne boste imeli, primorani iskati začasne rešitve.

PREBERITE še// Kletno stanovanje za Bežigradom, polno svetlobe in kipov

Preverite centralno napeljavo

Zlasti, če kupujete starejšo hišo se prepričajte, da je ta res brezhibna. Ne samo peč in cevi, tudi ventili in cisterna za olje. Kaj lahko boste sicer to, da ta pušča spoznali šele, ko boste v jeseni vanjo natočili olje. Stroški, ki jih boste imeli zaradi menjave, pa ne bodo nezanemarljivi.

Neljubi gostje

Miške lahko zlezejo skozi luknjico, velikosti svinčnika. Neverjetno, a resnično. Zadelajte zato čist vse špranje, skozi katere bi vas lahko obiskale.

dom.jpg

Preverite dimnike

Najemite dimnikarja, naj dodobra preveri vse dimnike, ki so v vašem novem domu. Nekateri morda sploh ne delujejo več.

Spoznajte sosesko

Preden se odločite za nakup nepremičnine, spoznajte sosesko, v kateri se nahaja. Večkrat se po njej sprehodite, opazujte dogajanje in ritem življenja. Hrup in obnašanje sosedov so pomemben dejavnik kvalitete bivanja, ki se vam obeta.

PREBERITE še // Najbljubši del doma? Oaza na balkonu

Ne zgledujte se po serijah

Vsi obožujemo oddaje, v katerih ljudje iščejo (in najdejo) dom ter ga v hipu preuredijo po svojem okusu. V resnici ne gre tako hitro. Čas in stroški se kaj lahko neizmerno razvlečejo.

Preverite delovanje pip

Preden se odločite za nakup, preverite tlak v pipah. Nameščanje dodatne črpalke, če tega ni dovolj, vas lahko močno udari po žepu.

Včasih se boste morali odločati v naglici

Za odločanje o barvi sten in podobnih detajlov ne boste imeli vedno veliko časa. Res je, dobro bi bilo, da bi lahko temeljito razmislili, kakšna bo dnevna soba in kakšna spalnica, a ko mojster zakliče, da je s kuhinjo končal in v isti sapi sprašuje, v kateri odtenek bi radi odeli spalnico, boste hitro izbrali barvo, ki se vam zdi najboljša. Ter upali, da bo res takšna.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)