30.8.2023 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Večina živil ima določen rok uporabnosti, ki ga je v korist zdravja treba upoštevati. Na žalost se rado pripeti, da hrana v hladilniku ali omari ostane tako dolgo, da ji rok uporabnosti preteče in zato roma v smeti.
Da bi se to dogajalo redkeje, poglejte seznam desetih živil, ki se nikoli ne pokvarijo, zato lahko njihov rok uporabnosti mirno zanemarite.
Med slovi po številnih pozitivnih učinkih na zdravje. Ena od njegovih najboljših lastnosti pa je, da je njegov rok uporabnosti neomejen. Res je, da lahko sčasoma kristalizira ali spremeni barvo, a je kljub temu ne glede na to, kako dolgo ga imate v omari, primeren za uživanje.
Njegov rok uporabnosti je sicer povezan z načinom shranjevanja. A če do njega ne moreta priti vlaga in zrak ter je shranjen na temnem mestu, je upravičeno na seznamu večnih živil.
Jabolčni, vinski, balzamični ali alkoholni kis nimajo roka uporabnosti in se ne pokvarijo, četudi niso spravljeni v hladilniku. Kis zato lahko kupujete na večjo zalogo, z njim začinite solate in druge jedi, alkoholni kis pa je tudi odličen pripomoček za čiščenje.
Natrijev klorid v naravi obstaja že milijarde let, torej ni čudno, da se tudi v solnici ne pokvari. Pa naj gre za morsko ali kameno sol.
Ne tisti v konzervah, a suha fižolova zrna, spravljena na hladnem, suhem in temnem mestu, na dolgi rok najbolje v zamrzovalniku, lahko trajajo večno. In pri tem ne izgubijo v njih prisotnih hranljivih snovi.
Tako kot sol se tudi sladkor, shranjen na hladnem, suhem in temnem mestu, ne pokvari, saj se na njem zaradi sestave ne morejo razmnoževati bakterije. Prav zato je sladkor eden od najpogosteje uporabljenih konzervansov.
Dobro zaprte in na hladnem mestu spravljene žgane pijače se ne pokvarijo. Res je, da sčasoma nekoliko spremenijo aromo, a to se pri uživanju starejših izdaj praviloma ne opazi.
Ker je ena od njegovih sestavin alkohol, je nepokvarljiv. Vendar to velja le za naravne vaniljeve ekstrakte, na kar je treba, če ga ne boste hitro porabili, biti pozoren že med nakupom.
Čeprav je vrečka zaprtega riža, ki se je izgubila nekje v omari, zaprašena, je njena vsebina prav tako sveža, kot je bila, ko ste jo prinesli domov. Nekoliko bolj od ostalih vrst riža je pokvarljiv le polnozrnati, je pa treba vse zaščititi pred insekti.
Še eno živilo, za katero vam ni treba skrbeti, da bi se pokvarilo. Ne glede na to, kako dolgo je v hladilniku, še vedno si z njo lahko bogatite jedi.
Povzeto po portalu Gastro.24sata.hr
Preberite še: Kaj se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli slive
Morda vas zanima tudi: Nenavadni, a zelo uporabni triki z živili, ki jih imamo vsi doma
oddajte komentar