10 živil brez roka trajanja

Nekatera živila, ki jih imate v shrambi, se nikoli ne pokvarijo.

30.8.2023 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

10 živil brez roka trajanja

Večina živil ima določen rok uporabnosti, ki ga je v korist zdravja treba upoštevati. Na žalost se rado pripeti, da hrana v hladilniku ali omari ostane tako dolgo, da ji rok uporabnosti preteče in zato roma v smeti.

Da bi se to dogajalo redkeje, poglejte seznam desetih živil, ki se nikoli ne pokvarijo, zato lahko njihov rok uporabnosti mirno zanemarite.

Med

Med slovi po številnih pozitivnih učinkih na zdravje. Ena od njegovih najboljših lastnosti pa je, da je njegov rok uporabnosti neomejen. Res je, da lahko sčasoma kristalizira ali spremeni barvo, a je kljub temu ne glede na to, kako dolgo ga imate v omari, primeren za uživanje.

Koruzni škrob

Njegov rok uporabnosti je sicer povezan z načinom shranjevanja. A če do njega ne moreta priti vlaga in zrak ter je shranjen na temnem mestu, je upravičeno na seznamu večnih živil.

Kis

Jabolčni, vinski, balzamični ali alkoholni kis nimajo roka uporabnosti in se ne pokvarijo, četudi niso spravljeni v hladilniku. Kis zato lahko kupujete na večjo zalogo, z njim začinite solate in druge jedi, alkoholni kis pa je tudi odličen pripomoček za čiščenje.

Brez skrbi, jabolčni kis se v shrambi ali omari ne bo nikoli pokvaril.    Foto: Yelena Yemchuk/Gettyimages

Sol

Natrijev klorid v naravi obstaja že milijarde let, torej ni čudno, da se tudi v solnici ne pokvari. Pa naj gre za morsko ali kameno sol.

Fižol

Ne tisti v konzervah, a suha fižolova zrna, spravljena na hladnem, suhem in temnem mestu, na dolgi rok najbolje v zamrzovalniku, lahko trajajo večno. In pri tem ne izgubijo v njih prisotnih hranljivih snovi.

Sladkor

Tako kot sol se tudi sladkor, shranjen na hladnem, suhem in temnem mestu, ne pokvari, saj se na njem zaradi sestave ne morejo razmnoževati bakterije. Prav zato je sladkor eden od najpogosteje uporabljenih konzervansov.

Pravilno shranjen sladkor nima roka uporabnosti.

Žgane pijače

Dobro zaprte in na hladnem mestu spravljene žgane pijače se ne pokvarijo. Res je, da sčasoma nekoliko spremenijo aromo, a to se pri uživanju starejših izdaj praviloma ne opazi.

Izvleček vanilje

Ker je ena od njegovih sestavin alkohol, je nepokvarljiv. Vendar to velja le za naravne vaniljeve ekstrakte, na kar je treba, če ga ne boste hitro porabili, biti pozoren že med nakupom.

Riž

Čeprav je vrečka zaprtega riža, ki se je izgubila nekje v omari, zaprašena, je njena vsebina prav tako sveža, kot je bila, ko ste jo prinesli domov. Nekoliko bolj od ostalih vrst riža je pokvarljiv le polnozrnati, je pa treba vse zaščititi pred insekti.

Riž zavarujte pred insekti. Foto:  Wako Megumi/Gettyimages

Sojina omaka

Še eno živilo, za katero vam ni treba skrbeti, da bi se pokvarilo. Ne glede na to, kako dolgo je v hladilniku, še vedno si z njo lahko bogatite jedi.

Povzeto po portalu Gastro.24sata.hr

Preberite še: Kaj se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli slive

Morda vas zanima tudi: Nenavadni, a zelo uporabni triki z živili, ki jih imamo vsi doma


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)