Domovina rogljičkov ni Francija, ampak ... (in druga zanimiva dejstva o hrani)

Čeprav so določena živila pogosto na naših jedilnikih, o njih še zdaleč ne vemo vsega.

14.1.2023 ob 7:39 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Domovina rogljičkov ni Francija, ampak ... (in druga zanimiva dejstva o hrani)

Nekatera jemo pogosteje, druga redkeje, a dejstvo je, da o še tako vsakdanjih živilih ne vemo vsega.

Ste vedeli, zakaj čokolada zagotavlja takšen naval energije in da so kikirikiji v bistvu zelenjava?

Pet zanimivosti o petih priljubljenih živilih razkriva portal msn.

Čokolada

En od najbolj znanih učinkov čokolade je zagotavljanje energije in višje koncentracije. Zasluga za to pa ne gre v njej prisotnem sladkorju, kajti po teh učinkih najbolj slovi temna čokolada z nižjim deležem tega.

Razlog zanj je v čokoladi prisotna snov, imenovana teobromin. Ta na organizem učinkuje podobno kot kofein, temna čokolada pa je živilo, ki ga naravno vsebuje največ.

Kikirikiji

Tudi kikirikiji zagotavljajo zvrhano mero energije, za kar je zaslužen visok delež maščob, ki se skrivajo v notranjosti teh lupinastih plodov.

Vendar kikirikiji v bistvu sploh niso oreščki, temveč sodijo v skupino zelenjave, natančneje stročnic in so sorodniki graha, fižola, leče, soje ter podobnih darov narave.

Rogljički

Ob omembi rogljičkov večina pomisli na Francijo, a ta ni njihova domovina. Domovina rogljičkov je Avstrija. Od tam je značilno pecivo, izvirno imenovano kipferl prišlo v Francijo.

In sicer po zaslugi avstrijskega oficirja Augusta Zanga, ki je leta 1837 osnoval ter eno leto kasneje v Parizu odprl pekarijo Boulangerie Viennoise oziroma po naše Dunajske dobrote, kjer je pekel tudi kipferle, ki so se sčasoma preimenovali v danes vsem dobro znane croissonte oziroma rogljičke.

Žvečilni gumi

Zdi se, da žvečenje žvečilnih gumijev nima kakšnih občutnih posledic, vendar občutek vara.

Arome v žvečilnih gumijih vplivajo na zaznavo okusa jedi. Natančneje: zaradi njih je pregovorno zdrava hrana manj in na drugi strani hrana z velikim deležem sladkorja ter nezdravih maščob, bolj mamljiva.

Krekerji

Zagotovo ste se tudi sami že kdaj vprašali, zakaj je na površini priljubljenih krekerjev toliko drobnih luknjic.

Odgovor je povsem praktične narave: preluknjani so preden so položeni v pečico zato, da bi ostali tanki ter se med peko ne bi lomili.

Preberite še: 7 izjemnih učinkov kislega zelja na zdravje (kot sarma, priloga ali enolončnica)

Morda vas zanima tudi: Sobotni zajtrk: Slastni rogljički z mandlji


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)