Kaj se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli slive

Slive so eno najstarejših zdravil za urejanje prebave, to pa še zdaleč ni njihov edini pozitivni učinek na zdravje.

25.8.2023 ob 6:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli slive

Zaradi visoke vsebnosti pektina, vlaknine, ki v črevesju nabrekne, slive mehčajo blato in s tem preprečujejo zaprtje, dobrodošle so pri hemoroidih in drugih črevesnih obolenjih.

Ker pozitivno vplivajo na prebavo, manjšajo tveganje za raka na debelem črevesju, pektin niža tudi holesterol v krvi. Za zdravljenje zaprtja so dobrodošle sveže in v vodi namočene suhe slive, ki jih je dobro uživati zjutraj na prazen želodec.

Ob tem ti sadeži pomagajo pri težavah z jetri in blagodejno vplivajo na zdravje celotnega organizma. Med drugim spodbujajo izločanje seča, koristne so pri zdravljenju revmatizma, arterioskleroze in slabokrvnosti. Blažijo bolečine v grlu in so idealen dodatek mnogim dietam, ki so namenjene zdravljenju težav z ledvicami, jetri, revmatizmom, pomagajo še pri preprečevanju mentalne utrujenosti.

Na svetu obstaja več kot 140 vrst sliv, večina je bogata z ogljikovimi hidrati, imajo pa malo maščob in energije. V njih so znatno zastopani vitamini A, C in E in minerali kalcij, magnezij, železo, kalij ter vlaknine.

Njihovi najočitnejši učinki so:

Varovanje srca in možganov

V eni slivi je v povprečju 113 miligramov kalija, minerala, ki sodeluje pri uravnavanju krvnega tlaka, pomaga pri izločanju odvečne tekočine iz telesa in niža tveganje za možgansko kap.

Boljši spomin

Samo tri do štiri slive na dan lahko pomagajo pri izničevanju učinka prostih radikalov, ki negativno vplivajo na spomin.

Med drugim skrbijo za močne kosti in zdravo srce.

Boljše zdravje oči

Snovi, ki so v slivah, preprečujejo nastanek makularne degeneracije oziroma okvare rumene pege. Ta je ena najpogostejših okvar oči pri starejših in lahko vodi tudi v izgubo vida.

Uravnavajo krvni sladkor

Slive imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja in nižajo tveganje za sladkorno bolezen tipa dve.

Pomagajo pri prebavi

Kot že rečeno, so slive eno najstarejših zaveznikov zdrave in redne prebave. Je pa na tem mestu treba povedati, da imajo predvsem suhe visoko energijsko vrednost. Tudi s svežimi ni dobro pretiravati, saj lahko, če jih zaužijemo preveč, povzročajo napihnjenost, želodčne krče ter drisko.

Suhe slive so zaveznice dobre prebave in močnih kosti. Foto:Maryna Iaroshenko/Gettyimages

Dobre so za kosti

Strokovnjaki z univerz Florida in Oklahoma so 12 mesecev spremljali zdravje žensk v post menopavzi. Ena skupina je vsak dan zaužila 100 gramov (približno 10) suhih sliv, druga je zaužila 100 gramov suhih jabolk. Obe skupini sta kot dodatek prehrani dobivali še kalcij in vitamin D.

Na koncu se je izkazalo, da so imele ženske iz skupine, ki je uživala slive, znatno višjo gostoto kosti v primerjavi z ženskami, ki so jedle suha jabolka.

Povzeto po portalu Stil.rs

Preberite še: Čas je za slivove cmoke (in našli smo recept, ki ga vsi hvalijo!)

Morda vas zanima tudi: Ne boste verjeli, kako zdrava je koruza, a samo, če uživamo takšno


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)