Kaj vse zmorejo slive (in zakaj z njimi ni dobro pretiravati)

Slive slovijo kot najstarejše zdravilo proti zaprtju, zmorejo pa še veliko več.

14.8.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj vse zmorejo slive (in zakaj z njimi ni dobro pretiravati)

Ste vedeli, da so slive znane kot najstarejše zdravilo za dobro prebavo. So namreč povsem naravno odvajalo, na katerega se, za razliko od sintetičnih odvajal in temu namenjenih čajev, telo nikoli ne more navaditi.

Razlog za odvajalni učinek je v njih zastopan pektin, ki v črevesju nabrekne in zmehča blato, zato so slive priporočljive za vse, ki jih pestijo hemeroidi ter druga črevesna obolenja, piše portal Stil.rs.

Zaradi pozitivnega učinka na prebavo varujejo tudi pred rakom debelega črevesja, hkrati prav pektin pripomore k zniževanju holesterola v krvi ter s tem varuje zdravje srca.

Cenjene v prehrani so sveže, pa tudi suhe slive, katerih odvajalni učinek se poveča, če namočene v vodi zaužijemo na prazen želodec uro pred obrokom ali zjutraj na tešče. V vsakem primeru slive skrbijo za zdravje jeter in pripomorejo k detoksikaciji celotnega organizma, pomagajo pa tudi pri zdravljenju revmatizma, arterioskleroze in slabokrvnosti.

Idealne so v različnih režimih prehrane, zlasti tistih, ki so priporočljivi pri boleznih ledvic, revmatizmu, boleznih jeter, pri fizični in mentalni utrujenosti ter pri pomanjkanju teka.

Bogastvo hranljivih snovi

Slive, katerih obstaja več kot 140 vrst, odlikuje visok delež ogljikovih hidratov, kar pomeni, da zagotavljajo energijo, v njih je nizek odstotek maščob in energije, so pa bogate z vitamini A, C in E ter minerali kalcijem, magnezijem in kalijem. Še enkrat gre omeniti tudi vlaknine.

 

Tako vse pa pomagajo do boljšega zdravja:

Varujejo srce

Ena srednje velika sveža sliva v povprečju vsebuje 113 miligramov kalija, minerala, ki pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka in s tem niža tveganje za srčno kap.

Varujejo pred oksidativnom stresom

V slivah najbolj zastopan antioksidant je antocianin, ki igra močno varovalno vlogo pred oksidativnim stresom in z njim povezanimi kroničnimi boleznimi, saj učinkovito zavira delovanje zdravju škodljivih prostih radikalov.

Spodbujajo prebavo

Povedali smo že, da slive slovijo kot najstarejše naravno odvajalo. Učinkovite so suhe, sveže, kuhane v kompotu, skratka, z njimi si lahko pomagate vse leto.

Uravnavajo krvni sladkor

Kanadski prehranski strokovnjaki so dokazali, da topne vlaknine, ki se nahajajo v slivah, pomagajo uravnavati krvni sladkor, saj upočasnjujejo absorbcijo glukoze v krvni obtok po obroku.

Ravno tako zvišujejo občutljivost telesa na inzulin, posledično so odlične za preprečevanje nastanka sladkorne bolezni tipa dve.

Dobre so za kosti

Raziskovalci z univerz Florida in Oklahoma so 12 mesecev spremljali dve skupini žensk v postmenopavzi. Ena skupina je vsak dan zaužila 100 gramov suhih sliv, druga enako količino suhih jabolk.

Obe skupini sta kot dodatek prehrani uživali vitamin D in kalcij. Rezultati so pokazali, da so imele ženske, ki so uživale suhe slive, že po enem letu boljšo gostoto kosti v primerjav z ženskami, ki so uživale suha jabolka.

Milan Krasula/Gettyimages

Dobre so za spomin

Samo tri do štiri slive na dan nevtralizirajo delovanje prostih radikalov, ki negativno vplivajo tudi na spomin.

Ob tem redno uživanje sliv lahko pomaga tudi pri odpravljanju živčnega nemira in depresije.

Dobre so za zdravje oči

Fitonutruijenti v slivah nižajo tveganje za različne bolezni oči. Zlasti za pojav makularne degeneracije ali rumene pege, ki je najpogosteje kriva za slepoto pri starejših osebah.

S slivami ne pretiravajte

Opozorilo je na mestu in velja predvsem za suhe slive, ki imajo visoko energijsko vrednost, tudi s svežimi pa ni dobro pretiravati, saj lahko, če jih zaužijemo preveč, povzročajo napihnjenost, želodčne krče ter drisko.

Preberite še: Osem živil, ki jih ni dobro kuhati

Morda vas zanima tudi: Sadje in zelenjava odganjata stres


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)