Kako suho sadje v resnici vpliva na zdravje

Suho sadje je okusno in tudi zelo zdravo.

6.12.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako suho sadje v resnici vpliva na zdravje

Čas je, da na svojih jedilnikih pozdravite suho sadje. Kajti nove raziskave ga povezujejo z boljšim zdravjem.

Raziskovalci z univerze Penn State so namreč dokazali, da so osebe, ki jedo suho sadje, kot so rozine, dateljni, suhe slive, suhe fige, suhe marelice in podobno, na splošno bolj zdravi v primerjavi s tistimi, ki jih zavračajo.

Prav tako se je v njihovi študiji izkazalo, da telo v dnevih, ko si nekdo privošči tovrstne plodove, prejme več za zdravje pomembnih vitaminov in mineralov v primerjavi z dnevi, ko sladkanje s suhim sadjem preskoči.

Znanstveniki so s svojo raziskavo skušali odgovoriti na vprašanje, če je suho sadje primerna alternativa svežemu, saj je dostopno vse leto in ima daljši rok uporabnosti. V ta namen so analizirali zdravje 25.590 sodelujočih in zaključili, da je suho sadje prav tako zdravo kot sveže.

Ugotovili so, da se osebe, ki pogosto uživajo suho sadje, na splošno prehranjujejo bolj zdravo v primerjavi s tistimi, ki ga ne. Prav tako imajo prvi praviloma nižji indeks telesne mase, ožji obseg pasu in nižji sistolični krvni tlak.

Suho sadje je prav tako zdravo kot sveže.

Ljubitelji suhega sadja zaužijejo večjo količino ogljikovih hidratov, prehranskih vlaknin, kalija, železa, vitaminov A in C ter folne kisline, nenasičenih maščob in tudi energije.

"Prav to je po svoje zanimivo. Kajti čeprav suho sadje vsebuje več energije kot sveže, imajo posamezniki, ki se z njim pogosto sladkajo, nižji indeks telesne mase in tudi ožji pas v primerjavi z osebami, ki ga ne jedo. Dopuščamo sicer možnost, da je to posledica doslednejše vadbe," je povedala Penny Kris-Etherton s katedre za prehranske znanosti na univerzi Evan Pugh in dodala:

"Če boste v prehrano umestili več suhega sadja, bodite pozorni na skupni vnos energije. Raje se v skrbi, da te telo ne bi dobilo preveč, odpovejte energijsko bogatim živilom z nizkim deležem hranljivih snovi in izkoristite vse pozitivne učinke suhega sadja."

Povzeto po portalu Cover media

Preberite še: Petkova poslastica: Bombice iz suhega sadja za okusen in zdrav desert

Morda vas zanima tudi: Osem živil, ki jih ni dobro kuhati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)