10 predmetov, ki ne smejo v pomivalni stroj

Čeprav je pomivalni stroj vaš zaveznik, v njem nekaterih predmetov, ki jih uporabljate v kuhinji, ne smete pomivati.

12.8.2018 ob 4:43

posoda_pomivanje_hrana_miza_kosilo_zajtrk_pomivalni_stroj.jpg

Končno ste tudi sami prišli do pomivalnega stroja. Prijateljice so vas vedno, ko ste povedali, da ga nimate, gledale z začudenjem in vas spraševale, kako za vraga zmorete brez njega. To se je torej spremenilo. Tudi vam ne bo več treba posode pomivate na roke. A pozor, preden  napolnite njegove košarice poglejte, kaj v pomivalni stroj ne sodi. 

Karkoli lesenega

Pa naj bodo to lesene deske za rezanje ali lesene posode, v katerih mesite testo za kruh ter druge dobrote. Po nekaj pranjih v njem bo namreč naravni material podlegel vroči vodi in močnim kemikalijam, se poškodoval ter razpokal, vi pa se boste morali hitreje posloviti od vaših lesenih pripomočkov.

Kristal

Najbrž je odveč poudarjati, da izdelki iz občutljivega kristala v pomivalnem stroju nimajo česa iskati. Če bi radi preprečili pojav prask na njih, jih vedno pomivajte na roke.

Litoželezna ponev

Da bi jo uporabljali tako dolgo, kot obljublja proizvajalec, jo po uporabi natrite s soljo, splaknite in posušite na zraku.

Strgalo za sir

Dejstvo: s sirom je vsaka jed boljša. Kar pa ne velja za zasušene ostanke sira, ki med pomivanjem v pomivalnem stroju ostanejo v drobnih rezilih strgala za sir. Pomijte ga na roke. Temeljito, z za to namenjeno krtačko.

Teflonske ponve

Res je, da je na nekaterih navedeno, da jih smete pomivati v stroju, a premazi slabše kvalitete se lahko v njem poškodujejo. Preden vašo položite na rešetke, se pozanimajte o njeni kvaliteti.

Bakrena posoda

Drži, da se njihova površina v stroju ne bo poškodovala, a po nekaj pranjih bodo bakreni lončki izgubili pravi sijaj, zaradi katerega jih imate tako radi.

Termo posode za potovanja

Tudi, če je na njih navedeno, da jih je v pomivalnem stroju primerno prati, lahko visoke temperature poškodujejo njihovo toplotno zaščito in s tem izničijo njihov namen.

Noži

Ti nimajo v stroju česa iskati. Potem, ko ste za kvalitetne nože odšteli pravo malo premoženje, jih raje pomivajte na roke in jih takoj obrišite. Kemikalije in visoke temperature bodo sicer uničile njihova rezila.

Karkoli z etiketami

Prav je, da kozarce za vlaganje ponovno uporabite. Vendar z njih, preden jih položite v pomivalni stroj, odstranite etikete. Sicer bi se ostanki teh lahko ujeli v filtre in poškodovali vašo napravo.

Porcelan vaše babice

V pomivalnem stroju bodo izginile lepe poslikave, ki vas spominjajo na kosila, s katerimi vas je razvajala babica. Porcelan, ki vam ga je podarila si zasluži, da ga pomivate na roke.

Avtorica: M. FL.
Foto: Pixabay


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)