Pomivanje posode z učinki meditacije

Pomisli dvakrat preden se opravilu izogneš.

21.1.2018 ob 5:50

posoda_micna_nas.jpg

Ob besedi sprostitev in duševna dobrobit večina najprej pomisli na meditacijo, masažo in druge načine sproščanja. Hišna dela praviloma nikomur ne pridejo na misel.

A študija univerze Florida je dokazala, da tako preprosto in vsakodnevno opravilo, kot je pomivanje posode, lahko doprinese k boljšemu počutju in duševnemu zdravju. In ne samo to, v organizmu zniža količino stresa ter celo krepi odpornost.

V raziskavi je sodelovalo 51 študentov, njene izsledke pa povzema publikacija Mindfulness.

Vsi prostovoljci so imeli isto nalogo: pomiti umazano posodo. In medtem, ko so polovico teh izvajalci naprosili, naj bodo pozorni na vonj detergenta, zvoke, temperaturo vode, obliko posode in občutke, ki jih prevzemajo ob tem, ko njihove roke pridejo v stik s penečo tekočino, je bilo sodelujočim v drugi, primerjalni skupini naročeno, naj zgolj opravijo delo.

Primerjava med obema skupinama je pokazala sledeče: pri sodelujočih iz prve se je količina stresnih hormonov v telesu znižala za 27 odstotkov, njihove mentalne funkcije so se po opravljenem delu izboljšale za 25 odstotkov. Pri drugi skupini teh učinkov ni bilo zaznati.

"Pomivanje posode je pod določenimi pogoji mogoče jemati kot odličen način sproščanja," je v izjavi za javnost povedal avtor študije Adam Hanley, katerega glavni namen je bil odkriti, kako lahko z vsakdanjimi opravili poskrbimo za svoje mentalno in fizično zdravje.

"Omenjeno opravilo je lahko izjemna sprostitvena aktivnost in na telo deluje kot meditacija, ter jo je mogoče primerjati s pravilnim dihanjem ali sprehodom v naravi," je zaključil znanstvenik.

Kadar si torej napeta, pozabi na pomivalni stroj in v roke vzemi gobico. Ter ne hiti s pomivanjem posode, temveč se osredotoči na vonjave, zvoke in občutke, ki te tedaj, ko se kup umazanih krožnikov manjša, obhajajo. Tvoje mentalno zdravje ti bo hvaležno. 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)