"Krožniki v pomivalcu gredo dol!" "Ne, gor!" - Kdo ima prav?

Da smo precej različno vzgojeni, imamo povsem drugačne, celo nasprotujoče si navade in prepričanja, opazimo šele, ko se izvijemo iz svoje prvotne družinske celice in začnemo ustvarjati novo. To je najbolj pogost pojav, ko s partnerjem začenjate skupno življenje in opazite, da VSE POČNE NAROBE.

24.6.2018 ob 4:09

moski_zenska_par_kuhinja_krozniki_pomivalni_stroj.jpg

Vzorci, ki smo jih prejeli od staršev, babic, bratov, sester in širše družine, so trdno ukoreninjeni, ne da bi se tega sploh zavedali. In ko pokukamo v kuhinjo sosedov, šele ugotovimo, da oni nekatere stvari počnejo povsem drugače. Kdo ima prav?

Kako obračate rolico straniščnega papirja?

To, da nekdo pusti prazno rolico papirja na stojalu, je ena najbolj zoprnih stvari, ki vam v kopalnici (poleg zamašenega odtoka z lasmi) dvigne tlak. A težavo imamo tudi, ko ga nekdo zamenja na način, ki je zgrešen s tistim, kot ga poznamo mi. Kot kaže obstajata dva načina obešanja rolice straniščnega papirja na držalo. Prvi veleva, da je papir čisto ob steni, torej obešen po spodnjem delu in drugi, da prosto visi ob zgornjem delu role.

Znanost trdi, da bi ga morali obešati tako, da visi od zgoraj. Zakaj? Ker se tako dotaknemo le dela papirja, ki ga bomo uporabili in odplaknili, če ponj sežemo spodaj, pa se bomo dotaknili še role in stene, kar poveča možnosti, da po kopalnici širimo bakterije. Na tak način naj bi rolico papirja obešalo med 60 in 70 odstotkov ljudi. Da se ga obeša tako, da binglja čez, so prepričani tudi proizvajalci toaletnega papirja. Če ste pozorni, so potiski in silhuete natisnjeni le po zgornjem delu in ta pride do izraza bolj, če je papir obesen na tak način. 

Če imate doma pse, mačke in malčke, ki radi brskljajo po kopalnici, pa ste verjetno mnenja, da se način ob steni obnese bolje, saj nagajivci tako malo težje razvijejo celo rolo po vsem stanovanju.

wc_papir_obesanje_pomivalni_stroj_gospodinjstvo1.jpg

Gredo krožniki v pomivalnem stroju v pritličje ali prvo nadstropje?

Kot kaže, ima vsako gospodinjstvo svoj način zlaganja posode v pomivalni stroj. Redko se zgodi, da posodo postavimo tja, kjer je pač prostor, saj imamo določene predele, kjer stojijo krožniki, kozarci in posode. Nekateri so prepričani, da se krožnike zlaga v spodnji predal, posodo pa v zgornjega. A naša logika je obratna.

Kdo ima prav? Kdo bi vedel. Po logiki bi na zgornji predal zložili lažje stvari. Poleg tega bi posodo, preden gre v stroj, vsaj malo splaknili, da v primeru, da je na zgornjem predalu, maščoba ne kaplja še na spodnjo posodo – sploh, če stroja ne nameravate zagnati še isti dan.

Po pravilih Marthe Stewart posod nikoli ne zlagajte eno na drugo, saj jih vodni curek ne bo dosegel in bodo ostale umazane. Krožnike zlagajte tako, da izmenično postavljate večje in manjše, da voda pride do vseh. Večje lonce in ponve postavite bolj proti robu. Občutljive kozarce in druge skodelice zložite na vrhnji predal. 

wc_papir_obesanje_pomivalni_stroj_gospodinjstvo3.jpg

 

Gre les v pomivalni stroj?

Še ena od dilem pomivalcev je les. Če posodo perete na visokih temperaturah, potem lesenih rezalnih desk ne postavljate v stroj, saj se bodo napele in počile. Medtem ko so lesene kuhalnice precej manj občutljive. Poleg tega naj bi bile potrošni material, glede na to, da jih pomakate v vse, kar jeste, pa res ne želite, da so polne bakterij. Zato se jih sem in tja ne bojte postaviti v pomivalca in malo razkužiti. Če se napnejo, je morda čas, da si omislite nove. 

So žaluzije pravilno zaprte v eno ali drugo stran?

Če imate aluminijaste žaluzije veste, da jih lahko prilagajate tako, da v prostor spustijo več ali manj svetlobe, snop žarkov usmerite gor ali dol ali pa ga popolnoma blokirate. Kot kaže, za nekatere popolnoma zaprte žaluzije pomeni to, da jih obrnejo navzgor, za druge pa, navzdol.

wc_papir_obesanje_pomivalni_stroj_gospodinjstvo2.jpg

Vodo za kavo sladkamo prej in kavo nazaj povremo? 

Veste, da najverjetneje sploh ne kuhate turške kave, ampak bosansko? Slovenci smo znani po pitju kav, ki jih doma kuhamo v džezvah z napisom Made in Yugoslavia na dnu. A ne kuha je vsak enako. In receptov za "najboljšo kavo" je toliko, kot je gospodinj.

Nekateri vodo sladkajo še preden zavre, ko brbota to odstavijo, dodajo mleto kavo in še enkrat pristavijo na ogenj (ali elektriko, seveda), da povre še enkrat. Kavo v posodi pustijo stati nekaj minut, da se posede, nato nalijejo v skodelice. A marsikdo jo skuha kar tako, da v vrelo vodo strese kavo in je to to. Brez dodatnega vrenja.

V resnici se turško kavo skuha tako, da skupaj v džezvo zlijete hladno vodo IN kavo ter šele to mešanico postavite na kuhalnik, da zavre skupaj. Medtem ko je način, ko vodo najprej segrejemo, nato dodamo kavo, bolj znan v Bosni, Srbiji in seveda tudi pri nas. 

Se testenine soli in splakuje s hladno vodo?

Tudi testenin ne kuhamo vsi enako. Nekateri jih kuhajo v slanici, drugi v vodo dodajo olje, tretji kuhane splaknejo z mrzlo vodo, četrti nič od tega. Če vprašate Italijane, ki zagotovo vedo, kako se stvari streže, je stvar sledeča. Testenine kuhamo v veliki količini vrele vode – na en liter vode računamo 100 gramov testenin in čajno žličko oziroma do 10 gramov soli. Sol v vodo dodamo šele tik, preden zavre.

Testenine med kuho večkrat premešamo, da se ne primejo na dno. Dodajanje olja, da se testenine ne bi sprijele, nima prav veliko smisla, saj se olje bolj oprime posode, kot pa testenin.

Zakaj jih nekateri splakujejo z mrzlo vodo?

Testenine se namreč v vroči gmoti še naprej kuhajo, tudi, ko odcedimo vrelo vodo. Z mrzlo vodo lahko ustavite kuhanje, pomaga pa tudi pri tem, da se prekuhane ne sprimejo v kepo. Čeprav Italijani takšnega načina ne podpirajo, saj mrzla voda preveč spere testenine. Bolje bo, da jih čim prej postrežete in prelijete z omako, pa se ne bodo sprijele.

Gre na pomfrit kečap ali majoneza?

Kar zadeva hrano in okuse ne moremo zares trditi, kateri način je pravilen. O okusih se pač ne razpravlja. A recimo, da na pomfrit paše majoneza, na pico pa kečap. Ne obratno. In ne oboje na vse. Američani na primer prisegajo na pomfrit s kečapom in jim je zelo nenavadno, da Evropejci nanj dajemo majonezo. Kdo je tu nor? 

Tako, upamo, da smo razbili nekaj večnih dilem in da nismo sprožili še kakšnega dodatnega prepira o tem, kdo ima prav.

Avtor: F. M.
Foto: Mična in Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)