Bilo mi je bolje, preden sem ga spoznala (izpovedi parov, ki so se po pomoč obrnili k zakonskim terapevtom)

Da zakonski terapevti dobro poznajo temne plati skupnega življenja dokazujejo priznanja parov, ki so pri njih poiskali pomoč.

6.3.2019 ob 7:27

zenska_na_terapiji.jpg

Zakonski terapevti med pogovori s pari slišijo domala vse. Le težko jih katera izpoved preseneti, a pridejo trenutki, ko ne glede na izkušnje ostanejo odprtih ust. Takole so nekaj najbolj šokantnih izpovedi svojih pacientov zaupali Huffington postu.

Varal sem te, ker si to zaslužiš

"Par, s katerim sem sodelovala, je bil v zakonski krizi. On je njo varal. Obstajajo načini, kako lahko terapevt po prevari paru pomaga znova vzpostaviti zaupanje, prvi korak k temu je, da tisti, ki vara, svojo napako spozna ter se ob njej iskreno pokesa.

No, pri konkretnem paru tega ni bilo. Njemu ni bilo prav nič žal. Na njeno vprašanje, zakaj jo je prevaral je odgovoril, da zato, ker si to zasluži. Pojasnila sem mu, da še tako slab zakonec ne zasluži, da bi ga partner varal, a on je vztrajal pri svojem. Ves trud, da bi ga prepričala v nasprotno, je bil zaman. Ne vem, kaj se je zgodilo z njima, a upam, da nista ostala skupaj, čeprav bi to pomenilo, da moje delo ni bilo uspešno," zakonska terapevtka Becky Whetstone.


Na tisoče dolarjev sem zapravil za striptizete

"Nič neobičajnega ni, da partnerja pomoč terapevta poiščeta po prevari. Velikokrat zato poslušam o kratkih aferah na delu ali skokih med rjuhe z bivšim partnerjem. A pri enem od parov, ki se je k meni zatekel po nasvet, je bila zgodba veliko zanimivejša.

On je njej povedal, da jo je varal v različnih klubih in ogromno privarčevanega denarja zapravil za striptizete. Lahko si mislite, da se zadeva ni dobro končala," psihoterapevtka Marni Feuerman.


Bolje mi je bilo, preden sem te spoznala

"Na eni od terapij je ona njemu brez dlake na jeziku povedala, da ji je bilo v življenju veliko bolje preden ga je spoznala. Zmrazilo me je, ko sem slišala te besede, opazila sem njegovo presenečenje na obrazu in čeprav je ona skušala zadeve omiliti ter se je izgovarjala, da ni mislila tako, kot je izpadlo, je bila škoda storjena.

Besede imajo veliko večjo moč, kot si mislimo. Ona je njega s to izjavo ponižala in on tega ni mogel preboleti. Čeprav smo se še velikokrat sestali in razpravljali o vzroku ter posledicah njenih besed, nista uspela prebroditi težav," psihoterapevtka Sara Elysée


Sovražim te

"Velikokrat sem slišala pare, ki so si izrekli te besede, čeprav niso mislili resno. A ubesedeno sovraštvo, zmerljivke in nadimki imajo neizmerno moč. Res je, da so neredko izgovorjeni v afektu ter nimajo razumske podlage, a po mojih izkušnjah dvema tedaj, ko prideta do točke, na kateri kar bruhajo iz njiju, skoraj ni mogoče pomagati," Tina Tessina, terapevtka.


Na spletu sem spoznal žensko in rad bi jo srečal

"K meni se je po nasvet obrnil par z zelo kočljivo težavo. Ko sta stopila skozi moja vrata, je on kar ustrelil: "Na spletu sem spoznal žensko in rad bi se z njo osebno srečal. O tem bi rad govoril."

Pogledala sem njo in jo vprašala, kaj meni o tem, ali je jezna in razočarana, ker on obiskuje strani za spoznavanje ona pa je odvrnila: "No, ne vem, če gre ravno za varanje, kajti oseba, s katero si dopisuje, sem jaz."

Bila sem čisto zmedena, zmeden je bil tudi on, ona pa je nadaljevala: "Jaz sem tvoje spletno dekle in naslednji teden se dobiva na kavi. Očitno žene ne ljubiš več in bi rad razmerje z mlajšo žensko."

Seveda ji je vrnil: "Torej ti si tista, ki je mož ne privlači več in se ji zdi dolgočasen v postelji?"

Cela zmeda in mislim, da sta vsak po svoje nadaljevala s spletnimi romancami. Le ne drug z drugim," terapevtka Tammy Nelson.


Nora si

"Vedno me preseneča, kako prešuštniki skušajo prekriti prevaro in kako tistega, ki sumi, obtožujejo, da je nor, da ima težave sam s seboj in da je vse v njegovi glavi. Gre za obrambni mehanizem, za prikrivanje in nadaljnje laži ter željo po degradiranju zakonca,"Becky Whetstone.


S teboj sem se poročila iz usmiljenja

"Par sem spoznal, ko je po desetih letih zašel v krizo iz katere se ni znal izkopati. V zvezi je manjkalo strasti in volje, končno pa je ona le povedala, zakaj se je sploh poročila z njim:

smilil se ji je, ker ni obvladoval življenja in zakon je bila v njenih očeh nekakšna rešitev njegove izgubljene duše. Zanimivo pri celotni zgodbi je, da je on z leti zrastel kot oseba, a ga je njeno priznanje vseeno globoko prizadelo," psihoterapevt Ryan Howes.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Prešuštniki, to je kazen, ki vas čaka po prevari ali pa Ženske s temi lastnostmi najpogosteje privlačijo samovšečneže in narcise

Priporočamo tudi: Sta šla narazen? Ne naredite teh napak.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)