Z nasmehom skozi praznike

Prazniki, čeprav lepi, so lahko tudi dokaj stresni, prav praznični napetosti pa se lahko izognete.

24.12.2015 ob 2:00

shutterstock_120580759.jpg

Praznični dnevi so lepi, polni druženja, zabav in obdarovanj. A so lahko tudi zelo stresni in prav med njimi pogosto izbruhnejo takšne in drugačne napetosti ter spori. Poglejte, kako se jim je mogoče izogniti ter z nasmehom na obrazu preživeti praznike.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Načrtujte. Spontanost je odlična, a v času, ko vas čaka ogromno takšnih in drugačnih opravil, je bolje načrtovati in se držati vnaprej pripravljenega razporeda. Kdaj boste nakupovali, kdaj okraševali, kdaj boste šli na obisk, kdaj boste obiske gostili, kaj boste kuhali, koliko denarja boste zapravili…načrte zlijte na papir (ali v mobilnik) in se jih vsaj okvirno držite. Kaj se res lahko zalomi (to se dogaja tudi najboljšim), a v osnovi so prazniki še vedno lahko takšni, kot ste si jih zamislili.

Ne odlašajte. Zlasti ne z nakupi daril in živil, s katerimi se lahko založite vnaprej. Če boste čakali na zadnji trenutek, boste pod veliko večjim stresom. Na koncu boste celo presenečeni, kako hitro ste vse opravili. Včasih kar mimogrede.

Ne pretiravajte. Osnovno pravilo, ki ga nedvomno gre najbolj dosledno upoštevati. Svet ne bo ustavil, če ne boste uspeli napeči pet vrst peciv, do potankosti pospraviti doma in ga okrasili tako kot ste videli v reviji. Ne stremite popolnosti. Uživajte v tistem, kar ste uspeli postoriti in predvsem uživajte v praznikih.

Naj vam kdo pomaga. Kuhate večerjo za prijateljice? Naj pridejo malce prej in za kuhalnico poprimejo tudi same. To bo prijetna pomoč ob še bolj prijetnem druženju in večerja bo vsem bolj teknila. 

shutterstock_165248090.jpg

Določite prioritete. Radi bi obiskali vse sorodnike, se videli z vsemi prijatelji, obiskali drsališče in se podali celo na smučanje. Če nimate časa za vse aktivnosti, bodite realni in določite prioritete. Uživanje v zavetju doma ob svetlobi lučk, v družbi domačih in božičnih filmov je neprecenljivo in prav to med prazniki najbolj potrebujete.

Telovadite. Naj praznični dnevi ne postanejo prava norija, pač pa si vzemite čas tudi zase. Zlasti pa za telesno aktivnost. Brez slabe vesti uživajte v prazničnih dobrotah, a z njimi zaužito energijo porabite na svežem zraku. Tudi med prazniki torej ne zanemarite gibanja. Z njim bodo bolj zdravi, neprimerljivo boljše pa bo tudi vaše počutje. Saj veste, gibanje premaguje stres.

In za konec: ne pozabite na osnovni namen praznikov. To še zdaleč niso bogate pojedine in darila pač pa druženje, lepi trenutki in sproščeno vzdušje. Pozabite na občutek, da morate ugajati vsem (tega od vas nihče sploh ne pričakuje), spomnite se, da je skromnost lepa vrlina in se posvetite ljudem ter aktivnostim, ki jih imate radi. Prav temu so prazniki namenjeni. 

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)