Vprašaj Mično: Bi morala pozabiti na zapravljanje in misliti tudi na prihodnost?

Ali mladi sploh kaj mislimo na prihodnost?

23.11.2016 ob 12:05

varcevanje_shutterstock_132478748.jpg

V rubriki Vprašaj Mično odgovarjamo na tegobe in težave bralk. Na vsako pismo odgovori vseh pet novinark, tako dobi bralka pet različnih pogledov na svojo težavo.

Piši nam

Imaš tudi ti težavo, na katero bi rada videla različne poglede? Piši nam na micna@delo.si z naslovom VPRAŠAJ MIČNO in objavile bomo naše odgovore. Vabljeni tudi fantje. Seveda, tudi pisma fantov bomo prebrale, če se ti bo zdelo, da ti bo pomagal ženski pogled.

Ob tem pa naj poudarimo, da nismo zdravnice, psihologinje ali psihiatrinje, zato se v primeru zdravstvenih težav ali hudih duševnih stisk obrnite k strokovnjakom.

  •  Ni pošteno, da me prijatelji opozarjajo na prihodnost

    Pisala nam je Damjana, ki živi povsem udobno življenje, brez skrbi za prihodnost. A njenim prijateljem ni vseeno. »Stara sem 32 let, samska, brez otrok. Imam kar dobro službo, a živim v mali podnajemniški garsonjeri. Prihrankov nimam, plača mi komaj zdrži cel mesec. Načeloma me to ni nikoli motilo, saj si lahko privoščim, kar si želim. V glavnem so to dražja vina, dizajnerski čevlji in večerje v finih restavracijah. Rada uživam in si kaj lepega privoščim, zadnje čase pa so me prijatelji začeli opozarjati, da bi morala razmišljati tudi o prihodnosti in morda kaj privarčevati. To se mi ne zdi fer, ker bi bila brez nakupovalnih pohodov res nesrečna in oni to vejo, da bi privarčevala dovolj za stanovanje, pa tako nimam pogojev. Mislim, da se bo vse uredilo, ko bom spoznala kakšnega resnega fanta, saj ti običajno stanovanje že imajo, za otroka pa bova začela varčevati skupaj, ko se za to odločiva.«

Mateja: Spominjaš me na Carrie Bradshaw

Draga Damjana, v življenju gre za prioritete. Trenutno so te zate nakupi in dobra vinca, s prihodnostjo pa se ne obremenjuješ preveč. In če ti to ustreza, je tako prav ne glede na to, kaj pravijo prijatelji. Konec koncev je življenje tvoje in živi ga tako, kot tebi najbolj odgovarja. Si samostojna in neodvisna, za svoj življenjski stil se ti ni treba zagovarjati pred nikomer, čeprav priznam, da me malo spominjaš na Carrie Bradshaw. Pa kaj!

Če se boš kdaj odločila varčevati boš videla, da je to mogoče kljub temu, da si še vedno lahko kaj privoščiš. Morda kakšen nakup manj, pa kakšen evro več na kupček. Nekakšen kompromis je vedno mogoč in ne boš se počutila preveč oškodovana.

Ne svetujem pa ti, da se, ko boš spoznala fanta, s katerim bi živela, zanašaš samo nanj. To ne samo, da ne bi bili pošteno do njega, nepošteno bi bilo tudi do tebe. Saj veš, da v življenju ni nič brezplačno in ti bi svoje udobje plačala z nečim, kar najbolj ceniš: s svobodo. Za svojo prihodnost moraš poskrbeti sama, za skupno morata poskrbeti oba. Tudi fantom stanovanja ne padajo iz neba. Če bosta podnajemnika, bosta morala plačevati najemnino, če si bosta omislila svojo nepremičnino, bosta plačevala kredit. Tu so še položnice, hrana, življenje pač. Otroci so nekaj najčudovitejšega, a tudi stanejo. Od tedaj, ko prijokajo na svet, do takrat, ko zaživijo po svoje.

Če razmišljaš o zvezi, bi morala razmišljati tudi o teh stvareh. Zadeve se ne urejajo same, zadeve urejamo mi. In pri tem je vendarle treba gledati v naprej. A kot pravim, ko boš za to pripravljena, prav pa je, da se zavedaš, da življenje ni film in da Živina ne predstavlja garancije za tvojo prihodnost. To si lahko zagotoviš le sama.

Daša: Živimo v času, ko je luksuz dostopen

Draga Damjana, pišeš nam, da se ti ne zdi pravično, kar ti svetujejo prijatelji. Ker pravzaprav nisi postavila nobenega konkretnega vprašanja, sklepam, da imaš morda le nekaj slabe vesti, saj ti ta pravi, da imajo tvoji bližnji najbrž prav. Dejstvo je, da veliko, morda celo večina, mladih v teh časih ne varčuje. Velja prepričanje, da so prihodki tako nizki, da se tako ali tako ne splača dajati denarja na stran. Po drugi strani pa imamo vsi pametne telefone, ki zlahka presežejo vrednost 500 evrov, si najmanj enkrat na leto privoščimo potovanje na drug konec sveta, če pa je karta »res tako poceni, da se bolj splača iti na počitnice, kot ostati doma« in si privoščimo dizajnerske kose, ker jih pač moramo imeti. Problem današnjega časa je, da je luksuz postal dostopen, pa naj se še tako čudno sliši. Torej na sebi imamo vse, na računu pa nič. Naši starši se ob tem držijo za glavo in če se jim še tako upiramo, jim moramo priznati, da imajo prav. Če si vsak mesec privoščiš nakupovanje oblek, večerje in draga vina, potem bi zlahka privarčevala precej denarja. Po nekaj mesecih varčevanja boš nase zelo ponosna, verjemi. Predvsem pa boš imela občutek varnosti. Si res želiš le pozvoniti na vrata morebitnega bodočega fanta in se prepustiti razvajanju? Kaj pa če se zaljubiš v nekoga, ki je prav tako podnajemnik kot ti? Razplet še zdaleč ni neverjeten.

Maja: Ko ženske končno dokazujemo svojo enakopravnost, se ti zanašaš na moškega

Če ti takšen življenjski slog odgovarja, je to povsem tvoja stvar. Nekateri živijo za prihodnost, drugi raje uživajo v sedanjosti in se bodo s prihodnostjo obremenjevali, ko ta pride. Res pa je, da je varčevanje dolgoročen proces, ki ga ne moremo uveljaviti šele, ko želimo obrati njegove sadove. Varčevanje je pametna poteza za prihodnost, morda si s privarčevanim denarjem res ne boš mogla privoščiti svojega stanovanja, ampak to ni edini razlog, zakaj ljudje varčujemo. Nikoli ne veš, kdaj se znajdeš v položaju, ko te doletijo nepričakovani stroški, ki pa jih v tvojem primeru trenutno nimaš s čim pokriti. To seveda ne pomeni, da se moraš odreči vsemu, kar ti polepša dan in po svetu hoditi v starih čevljih. A presenečena boš, koliko denarja lahko privarčuješ, če fino večerjo v restavraciji nekajkrat preskočiš in jo raje skuhaš doma, ostanek denarja pa prihraniš za zlato rezervo.

Razmišljanje, da se bo vse uredilo, ko boš spoznala resnega fanta, ki pride v paketu s stanovanjem, se mi zdi v dobi, ko ženske končno dokazujemo svojo enakopravnost, povsem zgrešeno. Seveda je lažje kupiti stanovanje, če si stroške razdeliš s partnerjem, a računati na to, da te bo življenju nekdo preživljal, medtem ko si to povsem sposoben narediti tudi sam, je smešno.

Katarina: Enkrat bo treba odrasti

Draga Damjana, veš, kaj mi je prišlo na misel, ko sem brala tvoje vprašanje? Da si precej egoistična in da nekako še nisi odrasla kljub letom. Če prelagaš odgovornost na druge (bodočega fanta, ki bo imel stanovanje, finance in prihranke), sama pa bi še kar podaljševala življenje brez obveznosti, potem je po moje bolje, da se ne odločiš za družino. Zakaj? Ne zato, ker rada nakupuješ in si privoščiš lepe stvari, to je popolnoma normalna želja. Bolj zato, ker tako partnerstvo kot družina terjata veliko prilagajanja in postavljanja sebe v drugi plan. Ne govorim o žrtvovanju, ampak življenje te pač enkrat spravi iz milnega mehurčka udobja in ugodja in takrat moraš začeti živeti odgovorno. Ne samo do drugih, tudi in predvsem do sebe. Odrasti, preden najdeš tipa in imaš otroke, do takrat pa nakupi veliko lepega.

Pia: Ne zanašaj se na svoje želje

Razumem, da si rada privoščiš lepe in drage stvari, da je nakupovanje tvoja strast, a morda res ne bi bilo slabo, če bi dala kakšen evro na stran. Tvoje prijatelje verjetno le skrbi zate in ti želijo, da bi tudi v prihodnosti lepo živela. Se mi pa osebno zdi zanašanje na to, da boš zagotovo spoznala fanta, ki že ima stanovanje in se boš k njemu samo preselila, malo zgrešeno.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)