Vprašaj Mično: Zaslužim manj, bi morala zato več delati doma?

So pravično razporejena opravila prava odločitev?

3.11.2016 ob 9:05

par_shutterstock_395967388.jpg

V rubriki Vprašaj Mično odgovarjamo na tegobe in težave bralk. Na vsako pismo odgovori vseh pet novinark, tako dobi bralka pet različnih pogledov na svojo težavo.

Piši nam

Imaš tudi ti težavo, na katero bi rada videla različne poglede? Piši nam na micna@delo.si z naslovom VPRAŠAJ MIČNO in objavile bomo naše odgovore. Vabljeni tudi fantje. Seveda, tudi pisma fantov bomo prebrale, če se ti bo zdelo, da ti bo pomagal ženski pogled.

Ob tem pa naj poudarimo, da nismo zdravnice, psihologinje ali psihiatrinje, zato se v primeru zdravstvenih težav ali hudih duševnih stisk obrnite k strokovnjakom.

Tokrat nam je pisala bralka Kaja, ki se sprašuje, če je prav, da imata s fantom enakomerno razporejena gospodinjska opravila. »S fantom sva pred kratkim začela skupaj živeti, oba hodiva v službo, kjer preživiva enako časa, zato sva se dogovorila, da si tudi hišna opravila "pravično" porazdeliva, saj doma preživiva enako časa. Zdaj pa me začenja razjedat krivda, ker on zasluži precej več kot jaz (njegovega denarja ne trošim, da ne bo pomote, je pa večkrat on tisti, ki plača večerjo, kak izlet in podobno) in se mi zdi, da bi morala zato jaz opraviti več dela doma, če že v skupni "tošelj" ne morem prispevati enako kot on.«

Maja: On očitno nima težav

Pozdravljena,
mislim, da je tvoj občutek krivde povsem odveč. Če fant ob tem ni izrazil nobenega nezadovoljstva, s tem očitno nima težav. Verjetno pa bi se sam počutil še bolj neprijetno, če bi bila situacija obratna. To, da te pelje na večerjo ali izlet na svoj račun, si pa vendar ja zaslužiš. Ni vedno vse v denarju, pomembno je, da cenita to, kar imata in kot kaže imata urejene stvari, ki si jih nekateri pari še niso uspeli pravično razporediti. Sicer pa lahko v skupno dobro prispevaš tudi kako drugače kot finančno. Zmasiraj mu hrbet ali pa prinesi zajtrk v posteljo in zamiži na eno oko, ko drobtine padejo na posteljnino. Majhne pozornosti so najslajše.

Daša: Brez slabe vesti

Morda bi se zdelo prav, da postoriš kakšno opravilo več, če bi tvoj fant iz službe hodil bistveno kasneje kot ti. In bi pač imela nekoliko več časa. Ker pa pišeš, da sta doma istočasno, se mi zdi čisto prav, da imata gospodinjska opravila enakomerno razporejena. Zato naj te nikar ne peče slaba vest. Sicer pa sama nisem zagovornica 'tabelic', kjer bi bilo določeno, kdo kaj dela in kdo kaj plačuje. A področja financ in gospodinjskih opravil sta v vsakem razmerju zgodba zase. Partnerja se morata glede denarja in pospravljanja iskreno pogovoriti in uskladiti, da bosta oba zadovoljna in noben ne bo imel slabe vesti.

Katarina: Razmerje ni matematika

Draga Kaja,
seveda je prav, da imata stvari kolikor toliko pošteno razporejene, vseeno pa sem trdno prepričana, da v zrelem odnosu preveč natančna matematika ni pametna niti smiselna. Poglej na to z življenjske plati: če bi bila ti doma, on pa bi edini zaslužil, bi bilo nekako logično, da bi to skompenzirala z gospodinjskim delom, ker sta oba zaposlena za enak čas, pa ne pomeni, da je zato tisti, ki več zasluži, bolj utrujen. Kaj praviš? Mogoče se morata usesti se pomeniti. Razlike v plačevanju pa žal obstajajo od vedno, zato premisli, kako boš čutila, če se vama situacija obrne in boš nekoč ti služila več. Boš zato nanj gledala kot na nekoga, ki mora 'za kazen' več kuhati in pospravljati?

Mateja: Imata super dogovor, ostanita pri njem.

Draga Kaja,
Mislim, da te krivda povsem neupravičeno razjeda. Oba delata v službi in oba delata doma, kar je povsem pošteno in pravično. To, kdo domov »več prinese« ne igra tu prav nobene vloge. Ti si, ko se vrneta, prav tako utrujena kot on, domovanje je vajino in prav je, da zanj skrbita oba. V razmerju ne gre za polaganje računov v smislu, kdo da več in kdo manj, kdo dela več in kdo manj, v razmerju gre zato, da se oba po svojih najboljših močeh trudita za isti cilj, ta pa je, da je obema prijetno, da si stojita ob strani, da se spoštujeta in da se razumeta. Lepo je, da sta se glede porazdelitve del dogovorila in kar ostanita pri temu. Ne glede na to, da on večkrat plača večerjo, izlet ali kaj tretjega. Pokaži, da to ceniš in da tega ne jemlješ kot samo po sebi umevno, kajti kot je razbrati, je temu nedvomno tako. Preseneti ga s kakšno pozornostjo (zanje velikokrat ni treba denarja) in uživaj v odnosu, ki ga imata. Če boš srečna ti, bo srečen on in to bo za oba največja nagrada za vse, kar drug za drugega postorita.

Pia: In če se situacija obrne?

Draga Kaja,
razumem zakaj te to razžira. Svetujem ti, da se o tem odkrito pogovorita, da še on pove, kako gleda na te stvari. Glede na to, da živita skupaj, sta verjetno resna in nameravata skupaj nadaljevati življenji, zato je izredno pomembno, da sta si na jasnem tudi glede financ. Takšno mišljenje, da bi morala ti opraviti več hišnih opravil, ker on več zasluži se mi zdi iz nekih drugih, starih časov. Kdo pa pravi, da bo večno tako? Glede na to, da praviš, da oba preživita doma enako časa menim, da je prav, da si tudi na enak način razdelita hišna opravila.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)