Vprašaj Mično: Sem privlačna, imam dobro službo, fantje pa bežijo

Fantov čustveno ne dušim, sem privlačna, z dobro službo. In pri tridesetih samska.

26.10.2016 ob 8:35

vprasaj_shutterstock_468583625.jpg

V rubriki Vprašaj Mično odgovarjamo na tegobe in težave bralk. Na vsako pismo odgovori vseh pet novinark, tako dobi bralka pet različnih pogledov na svojo težavo.

Tokrat nam je pisala tridesetletnica, ki se je znašla v situaciji, s katero se zagotovo poistoveti marsikatera njena vrstnica.

»Stara sem 30 let in rada bi si počasi že ustvarila družino, a sem še vedno samska. Imam veliko moških prijateljev, s katerimi se odlično razumem, v partnerskem odnosu pa mi nikakor ne gre. Pred leti sva šla narazen s fantom, s katerim sva bila nekaj let, tudi živela sva skupaj, bil je moja velika ljubezen, od takrat pa so vsa moja razmerja trajala le nekaj mesecev. Zdi se mi, da nisem preveč zahtevna, fantov ne kličem non stop, ne zahtevam, da z mano preživijo vsak prosti trenutek, mislim, da jih čustveno ne dušim, sem privlačna, z dobro službo. Pozanimam se kaj moje simpatije zanima in se o teh rečeh »izobrazim«, tako da se lahko z njimi tudi pogovarjam, sem zelo prilagodljiva, je pa res, da ne skrivam, da si želim otrok čim prej. A glede na to, da se dobivam z moškimi vsaj moje starosti, raje starejšimi, jih to ne bi smelo prestrašiti. Ali pač? Tudi z mojim libidom ni nič narobe, prej obratno. Morda je ravno v tem težava. Med rjuhami uživam in ne čakam dolgo, preden se z novo simpatijo prepustim posteljnim užitkom. A saj smo vendar v 21. stoletju in kar nekaj mojih znank je srečo našlo s fanti, ki so bili pravzaprav mišljeni le za eno noč, jaz pa se dlje od prijateljice, s katero občasno skočijo med rjuhe, nikakor ne prebijem. Kaj naj še spremenim, da bo kdo z mano videl tudi bolj daljno prihodnost in si z mano hotel ustvariti družino,« nam je napisala Helena.

Katarina: Nedostopnost je lahko zanimiva

Draga Helena, dejstvo je, da se moški večinoma bojijo takšnih 'popolnih' žensk, ki so samostojne, neodvisne, pametne, ki vejo, kaj hočejo (in to na vseh področjih, seveda tudi v postelji). Naučeni smo, da so oni močni, me pa šibke in potrebne varovanja, podpore in vodstva glede tega, kaj si sploh želimo. Možno je, da si ravno toliko stara, da si zamudila tisti prvi val moških, ki so pripravljeni na resne stvari, zato se vrtiš v krogu neresnih ali pa prestrašenih. Kolikor poznam moške, so tudi redki taki, ki bi jih že na prvem zmenku ali kmalu po njem mikali pogovori o otroku, čeprav se mi zdi s tvoje strani pošteno, da ne skrivaš svoje želje. Kaj naj ti svetujem uporabnega? Mogoče ne razkrij moškim prehitro vseh svojih adutov, ker jih očitno z njimi prestrašiš. Radi imajo igro, pusti jim malo veselja vsaj z utvaro, da nimaš v glavi vsega razdelanega in načrtovanega. Pusti jim, da te malo vodijo (pa s tem seveda ne mislim podrejanja in zatiranja svojih želja!), pusti pobudo za posteljo njim (boš že pozneje imela priložnost izkazati svoje posteljne veščine, prav?) in ne govori o otrocih prvih 15 zmenkov. Obstaja namreč razlika med tem, ali zatreš sebe in svoje želje, in tem, da se malo potegneš nazaj in prepustiš. To drugo da moškim občutek pomembnosti in moči, to pa je tisto, kar nujno potrebujejo, če se hočejo v odnosu z žensko počutiti zares moški. In še nekaj: malo skrivnostnosti in nedostopnosti je bolj zanimivo, kot če takoj vse serviraš na pladnju, Poskusi in poročaj!

Daša: Nekaj zadržanosti nikoli ne škodi

Ko sem prebrala tvoje pismo, sprva nisem vedela, v čem bi bila težava. Zdiš se mi super punca, iskrena, samozavestna in realna. Ravno zaradi slednjega si že sama nekako opazila, kje bi lahko bil problem. Ja, fantje, tudi te iz 21. stoletja, še vedno nimajo najboljšega mnenja o ženskah, ki so preveč dostopne, na telesnem in čustvenem nivoju. Malo skrivnostnosti nikoli ne škodi, verjemi. Tako boš mnogim bolj zanimiva, delovala pa boš še bolj samozavestno. Prav tako poskusi izpustiti predhodno 'izobraževanje' o njegovih hobijih. Fantje namreč obožujejo, če lahko dekletu pojasnijo in predstavijo nove stvari. Torej malce sramežljivosti, skrivnostnosti in nevednosti, pa boš osvojila pravega.

Pia: Določenih stvari ne moremo načrtovati

Draga Helena, nekaterih stvari v življenju se res ne da tako načrtovati. Mogoče je tvoja težava ravno v tem, da si preveč prilagodljiva in da prehitro pokažeš, da si želiš čim prej družino. Ja, to lahko moške hudo prestraši, sploh, če sami niso najbolj prepričani o tem, kaj želijo. Glede na to, da pišeš, da imaš veliko moških prijateljev in ne čakaš dolgo, preden s fanti skočiš med rjuhe, je možno tudi to, da se te je že prijel slab sloves. Ne vem, ugibam. Glede prilagodljivosti in tega, da se vedno izobraziš o tem, kaj je fantu všeč, pa ti svetujem, da s tem prenehaš in mu pustiš, da te o tem poduči on.

Maja: Družba trka na našo vest

Pozdravljena,
sodeč po prebranem, veš, kaj hočeš in prav tako se zavedaš svojih prednosti in pozitivnih lastnosti. Zato mislim, da ti ni treba spreminjati prav ničesar. Podrejanje in spreminjanje za nekoga drugega zagotovo ne bo prineslo nič osrečujočega. Ravno zato, ker se zavedaš svoje vrednosti (ki se je marsikatero dekle ne), se pač ne sprijazniš prav z vsakim moškim, ki ti nameni lep pogled in prav je tako. Vem, da družba v kateri živimo vztrajno trka na našo vest, saj bi po nekih starih normah do zdaj vsaka 30-letnica morala imeti že dva otroka, moža, odplačano stanovanje in super kariero. A ne podlezi pritisku za vsako ceno. Drugega kot to, da bo pravi prišel ob svojem času, ti zato ne morem reči. Edino, kar v tej smeri lahko narediš, je, da si čim bolj družabna, spoznavaš nove ljudi in širiš svoj krog, saj le tako lahko spoznaš tistega, ki ti je namenjen. Čudežnega trika, kako pospešiti ta proces pa žal nimam. Bi ga z veseljem uporabila tudi sama.

Mateja: Ustavi konje

Draga Helena,
Si lepa, si pametna, si uspešna, veš, kaj bi rada in proti svojemu cilju stopaš strumno ter mogoče malo prehitro. Prav tu menim, da je tvoja največja težava. Si pod močnim pritiskom in s tem, ko ne skrivaš svoje želje po družini in otroku, pritisk ustvarjaš tudi na moške ter jim naženeš strah v kosti. Zato zbežijo preden bi te sploh lahko bolje spoznali in ne sebi, ne tebi ne dajo prave priložnosti. Še prej pa se malo pozabavajo. 21. stoletje gor ali dol, oni so še vedno raje tisti, ki morajo malce loviti in se potruditi. Če jim je hitro vse ponujeno na krožniku, kmalu izgubijo interes. Res je, da ni pravila, saj so, kot opažaš sama, prijateljice osnovale srečno razmerje tudi s fanti, s katerimi naj bi se samo zabavale, a pri tebi to ne gre. Ne vem, kako hitro zadeve prestaviš na višji nivo, a svetujem ti, da to spremeniš in počakaš malo dlje. Zbodla me je tudi tvoja prilagodljivost. Prav je, da je človek prilagodljiv, a upam, da to ne pomeni, da se povsem podrejaš tistemu, s katerim želiš osnovati zvezo. Ne samo, ker tako v bistvu zanemarjaš sebe, tudi zato, ker so moškim vendarle všeč ženske, ki se znajo postaviti zase in pokazati, da imajo mnenje ter hrbtenico. Verjamem, da bi se zaradi svoje želje po družini vsakomur rada predstavila v najboljši luči, a menim, da to ni prava pot do cilja, saj tako skrivaš svoj pravi jaz in na koncu zagotovo ne ti ne on ne bosta srečna. Jaz bi ti torej svetovala, da se malo umiriš, zadihaš in se v zvezo ne spuščaš z namenom, da bi čim prej postala mama, pač pa z namenom, da bi najprej spoznala nekoga, ob katerem bi ti lahko bila ti in on on. Brez pritiska in predvsem brez mask, previsokih pričakovanj in velikih načrtov. Stopaj korak za korakom, ne preskakuj stopnic, saj veš, da se bližnjice pri teh zadevah običajno ne obrestujejo.

Piši nam

Imaš tudi ti težavo, na katero bi rada videla različne poglede? Piši nam na micna@delo.si z naslovom VPRAŠAJ MIČNO in objavile bomo naše odgovore. Vabljeni tudi fantje. Seveda, tudi pisma fantov bomo prebrale, če se ti bo zdelo, da ti bo pomagal ženski pogled.

Ob tem pa naj poudarimo, da nismo zdravnice, psihologinje ali psihiatrinje, zato se v primeru zdravstvenih težav ali hudih duševnih stisk obrnite k strokovnjakom.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)