Vprašaj Mično: Končala sva in on je popolnoma nezainteresiran

Jaz bi ohranila stike, njemu se to zdi nesmiselno.

19.10.2016 ob 5:45

break_up_shutterstock_398648344.jpg

V rubriki Vprašaj Mično odgovarjamo na tegobe in težave bralk. Na vsako pismo odgovori vseh pet novinark, tako dobi bralka pet različnih pogledov na svojo težavo.

Tokrat se je po nasvet obrnila bralka, ki se je ravnokar razšla s fantom. "Skupaj sva bila skoraj devet mesecev. V tem času sva doživela ogromno stvari in dogodivščin (od izletov do preživljanja večerov z njegovimi starši). Preden se je začel faks, v Ljubljani, sva prekinila. Narazen sva šla dokaj prijateljsko. Od takrat naprej, ko je odšel, sem bila jaz edina, ki sem še zmeraj hotela ohraniti stike. To je njega ves čas menda motilo. Ker mu nisem dala časa "zase". Sedaj ga vsake toliko časa pokličem, če bi šel ven ali kaj podobnega. Po telefonu zveni zainteresiran, a ko se vidiva postane hladen, brez čustev in obnaša se, kot da sploh ne bi preživela devet mesecev skupaj oziroma tako, kot da me sploh ne pozna. Meni je res zelo hudo, ker mi ni čisto vseeno zanj. Naredila sem tudi ta korak, da sem ga odstranila iz vseh socialnih omrežij. Še vedno mi je zelo hudo, ko ga vidim. Kako naj ta občutek prebolim? Kako naj pozabim nanj?"

Katarina: Priznam, da te ne razumem

Draga bralka,

priznam, da ne razumem tvoje težave. Sta končala? Sta. Fant se obnaša temu primerno, ti pa niti ne. Zakaj vsi ti stiki? Zakaj toliko dobivanja z – bivšim? Ne mislim, da moraš bivše partnerje pokopati, kot da ne obstajajo več, ampak če nista več par, nikakor ni smiselno, da se toliko dobivata. Očitno sta šla narazen na njegovo pobudo, ti pa si v bistvu potihem upala, da si bo sčasoma premislil. Kot vidiš, si ne bo, zato poskusi to čim prej sprejeti.
Predlagam ti, da ustaviš klicanje in dobivanje, ker ti to povzroča samo trpljenje. Ne pomaga, da si ga odstranila z omrežij, če pa se dobivaš z njim in se potem ukvarjaš z njegovo nezainteresiranostjo. Z njo ti namreč kaže, da je vajin odnos zanj preteklost. Spusti ga in se ozri okoli sebe: vsak si zasluži, da ima partnerja, ki mu namenja čas in pozornost. Vajina zgodba je končana, odpri se za začetek nove!

Daša: Čas in energijo usmeri drugam

Verjamem, da ti je težko, sploh ker sta s fantom končala pred kratkim. Morda ti vsi govorijo, da čas celi rane in se ti zdijo besede že utrujajoče, a boš videla, da jih prav res. Veliko lažje pa bo vse skupaj preboleti, če bosta povsem prekinila stike, zato moraš razumeti njegovo hladno obnašanje. Verjetno mu je tako najlažje. Predlagam ti, da ga ne kličeš, res je to sprva težko, a pomisli, kako žalostna si šele po srečanju, na katerem je bil on povsem nezainteresiran. Zato se raje vsemu izogni in čas posveti prijateljicam in družini.

Maja: Prebolevamo na dva načina

Ohranjanje stikov z bivšimi zna biti težko. Potem ko si že bil nekaj več kot prijatelj, je težko spet postati le to. Redkim uspe, da gredo takoj po koncu zveze nazaj na uspešno oznako "samo prijatelja", saj vsi potrebujemo nekaj časa, da stvari prebolimo in gremo naprej oz. nazaj. To, da deluje, kot da se sploh ne poznata, je torej lahko posledica tega, da sploh ne vesta točno, kako se obnašati zdaj, ko si ne moreta več izmenjevati nežnosti, kot bi si jih, če bi bila še skupaj. No, razlogi so seveda lahko tudi drugi, ampak tak je bil v večini mojih izkušenj.

Poleg tega ljudje razpadle zveze prebolevajo na dva načina. Nekaterim je lažje ohraniti stike, saj so s partnerjem izgubili tudi najboljšega prijatelja in jim je v tolažbo, če lahko obdržijo vsaj zadnjega. Čeprav ga v resnici niti ne in s tem najverjetneje le daljšajo dobo prebolevanja in preprečujejo celjenje ran. Spet drugi pa vse skupaj lažje prebolijo s čistim rezom, tako, da popolnoma prekinejo stike. Ko se čustva pomirijo, glava pa zaposli s čim drugim, lahko ponovno poskusita s prijateljevanjem, a dokler bo v glavi več kot le to, ne bo šlo.

Tvoj korak, da ga odstraniš iz družbenih omrežij, je prava pot, če bi v nasprotnem primeru vsak dan preverjala njegov profil in čakala zeleno piko, kdaj bo "online". Seveda ti je hudo, ko ga vidiš, ampak saj veš - daleč od oči, daleč od srca. Pospravi skupne fotografije, darilca in njegov dišeč pulover. Ni jih treba zažgat, samo zakleni jih v škatlo, ki jo boš čez 10 let odprla z lažjim srcem in toplimi spomini. Občutek bo zbledel, počasi, ampak bo. Vsak, ki pride v naše življenje, nas izoblikuje in nauči česa novega, o ljudeh in o samem sebi. Pozabila verjetno ne boš in prav je tako.

Pia: Zamoti se s stvarmi, ki te veselijo

Ljubezen je kompleksna reč. Verjamem, da ti je hudo, vendar mislim, da bo res najbolje, da pozabiš nanj. Prvi korak si že naredila, ko si ga odstranila iz vseh omrežij, naslednji pa je ta, da ga enostavno ne pokličeš več. Če čutiš, da si samo ti tista, ki želi ohraniti stik, ne sili vanj, saj ti bo samo še huje. Mislim, da bi morala izbrisati tudi njegovo telefonsko številko, da te slučajno ne zanese. Očitno je, da te je razhod zelo prizadel, zato se za nekaj časa skušaj izogibati krajem, kjer se zadržuje, ko se vrne iz Ljubljane. V tem času se skušaj zamotiti s stvarmi, ki te veselijo. Boš videla, kmalu bo bolje, čez leto ali dve, pa se boš temu le še smejala.

Mateja: Pusti ranam, naj se zacelijo

Če prav razumem, je on tisti, ki je odšel. Tako fizično kot psihično. Ti pa si ostala. Tako fizično kot psihično. Kajti čeprav sta se, kot si zapisala, razšla, ti tega še kar ne dojemaš in nekje globoko v sebi upaš, da se bo vajina zveza obnovila, ter bosta nekoč znova skupaj.

On tega ne dojema tako. Zanj je razhod nekaj, česar ne namerava spremeniti in živi po načelu: »Kar je bilo je bilo, gremo naprej.« To, da je tedaj, ko ga pokličeš in povabiš ven prijazen ne pomeni tega, da se vajinega srečanja v resnici veseli. Potrjuje pa dejstvo, da je čustva tedaj, ko komunikacija ne poteka na štiri oči, lažje skriti. Tega potem, ko se srečata, ni sposoben. Ne vem, zakaj sploh sprejme povabilo. Morda mu godi tvoja pozornost, morda si pušča priprta vrata, a moj nasvet tebi bi bil, da ga prenehaš vabiti. Pusti ga, naj živi svoje življenje, ti pa pojdi s svojim naprej. Saj vendar nočeš biti rezerva ali izhod v sili, kajne?

Verjamem, da ti ni lahko. Čustev ne moremo ignorirati, spominov ne izbrisati in nečesa, kar nas z nekom povezuje, ne kar prerezati. Vendar s tem, ko si ne daš niti možnosti, da bi ga pozabila, le dodajaš sol na rano, ki še bolj skeli. Ne trudi se, da bi se srečevala, potrudi se, da se ne bosta. Saj veš, kako pravijo: daleč od oči, daleč od srca. Videla boš, da bo bolečina vedno manjša in včasih se boš zalotila, da cel dan nisi pomislila nanj. Ne vem, kako dolgo bo trajalo, da bo do tega prišlo, a zagotovo se bo zgodilo. Verjemi. Kajti škoda bi bila, da bi ostala ujeta v lažnem upanju. Zaradi tega si le še bolj nesrečna in si hkrati kratiš možnosti, da bi spoznala nekoga, ki ti bo čustva vračal v takšni meri, kot mu jih boš dajala ti.

Imaš tudi ti težavo, na katero bi rada videla različne poglede? Piši nam na micna@delo.si z naslovom VPRAŠAJ MIČNO in objavile bomo naše odgovore. Vabljeni tudi fantje. Seveda, tudi pisma fantov bomo prebrale, če se ti bo zdelo, da ti bo pomagal ženski pogled.

Ob tem pa naj poudarimo, da nismo zdravnice, psihologinje ali psihiatrinje, zato se v primeru zdravstvenih težav ali hudih duševnih stisk obrnite k strokovnjakom.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)