Vprašaj Mično: Naj ga prepričam, da sem prava zanj?

Bralka se ne more posloviti od fanta, ki ji ne vrača ljubezni.

8.11.2016 ob 2:00

srce_shutterstock_458623549.jpg

V rubriki Vprašaj Mično odgovarjamo na tegobe in težave bralk. Na vsako pismo odgovori vseh pet novinark, tako dobi bralka pet različnih pogledov na svojo težavo.

Piši nam

Imaš tudi ti težavo, na katero bi rada videla različne poglede? Piši nam na micna@delo.si z naslovom VPRAŠAJ MIČNO in objavile bomo naše odgovore. Vabljeni tudi fantje. Seveda, tudi pisma fantov bomo prebrale, če se ti bo zdelo, da ti bo pomagal ženski pogled.

Ob tem pa naj poudarimo, da nismo zdravnice, psihologinje ali psihiatrinje, zato se v primeru zdravstvenih težav ali hudih duševnih stisk obrnite k strokovnjakom.

  • Sem v situaciji, iz katere ne vidim izhoda

Ta teden nam je pisala Tadeja, ki pravi, da se je znašla v situaciji, iz katere ne vidi izhoda. »S fantom sva bila prijatelja tri leta, uradno sva bila le prijatelja, obnašala pa sva se kot par. Vmes sva se večkrat pogovorila glede najinega odnosa, ker sem se pač zaljubila in od njega dobila odgovor, da zanj to ni to in da ne ve česa si želi, dejal je še, da se očitno ne more zaljubiti vame. Njegove besede nekako razumela in prekinila stike, toda vedno znova se je vrnil k meni. In vsakič sem verjela, da bo boljše. Najprej je tudi bilo, opazila sem napredek z njegove strani, bolj se je trudil zame, več sva hodila na izlete, se videvala, hodila na morje itd. Enako je dobil od mene in nasploh sva se imela boljše. Sedaj se je znova zgodba ponovila, spet sva imela pogovor, kjer je rekel, da me ima rad, samo da ne more biti z mano, ker čuti, da ni zaljubljen. Žalostna sem in zelo mi je hudo, ker se mi zdi, kot da se drži nazaj zaradi preteklih slabih izkušenj in se boji razmerja. Noče me izgubiti in tudi jaz ne njega. Ker ga gledam drugače kot on mene, pač ne vidim druge, kot da tokrat zares prekineva vse stike in greva vsak svojo pot. Toda nekako nočem tega, ne morem, ker mi res pomeni nekaj posebnega, z njim sem bila srečna, čeprav nikoli nisva bila uradno par. Kaj naj naredim? Naj ga res pozabim in pustim? Naj se poskusim ponovno pogovoriti z njim, ko mine nekaj časa in če, kaj naj mu rečem, da mu da misliti, da mogoče sem pa jaz prava zanj?

Katarina: Boli, da nimaš moškega, ki bi zate naredil vse

Draga Tadeja, prav začutila sem tvojo bolečino! Vsi ali pa vsaj večina nas pozna občutek, kako je, ko eden čuti več ali globlje kot drugi, ali pa preprosto, kako je, če si neuslišan. Ker sem izkusila, imam v takšnem primeru vedno enak nasvet: pojdi in si poišči nekoga, ki te bo oboževal. Zaslužiš si nič manj kot to! Dokaz, da tukaj nimaš srečne prihodnosti, so vajina zadnja tri leta. Ne rečem, da te morda nima rad na svoj način, ampak to je čisto premalo. Kompromisi so v razmerju nujni, ampak ne, ko gre za moč ljubezni in čustev! To je področje, kjer mora teči energija z vso silo, ampak na obeh straneh. Biti v razmerju z nekom in čakati na to, da bo morda nekoč v tebi zagledal to, kar vidiš ti v njem, je obsojeno na propad, predvsem pa si v času, ko svojo energijo usmerjaš v zvezo, kjer nikoli ne boš kraljica, zapraviš nešteto drugih možnosti in se učiš napačnega vzorca: da prosiš za ljubezen, namesto da bi jo živela! Velike stvari so preproste, ali je ali pa ni. Če ni, moraš naprej. Vem, da boli, ampak še bolj boli to, da nimaš moškega, ki bi zate naredil vse.

Mateja: Zaljubljenosti ne moreš izsiliti

Draga Tadeja, verjamem, da ti ni prijetno. V bistvu si malo zmedena, tako kot je zmeden ta vajin odnos. V resnici je težko razbrati, kaj sploh drug drugemu sta, oziroma kaj si pomenita. Prijatelja, ki se obnašata kot par? Priznam, da za takšno definicijo odnosa slišim prvič. Lahko si z nekom prijateljica, lahko si nekomu punca, ne moreš pa biti nekaj vmes. Nekaj pa je vendarle jasno. Oziroma dvoje: ti si zaljubljena in on ni. To pa pove čisto vse. Zaljubljenosti ne moreš izsiliti in če se v treh letih on še ni resnično zagrel zate, se nikoli ne bo. Ne zato, ker bi se česa bal temveč, ker ne čuti tako. Lahko se bosta še imela fino, ko se mu bo zljubilo tvoje družbe. Ti boš upala, da se bodo v njem vendarle prebudila tista najbolj topla čustva. A ker se to ne bo zgodilo, boš spet razočarana, vmes pa v dvomih in vedno se boš spraševala, kdaj bo znova odšel. Lahko si prava zanj, a on zate zagotovo ni. Če bi bil, se ne bi tako obnašal. Prereži vrvice, ki te vežejo nanj. Tanjše so, kot se ti zdi. Kajti verjemi, lahko si najdeš nekoga, ki mu boš zaupala in ob katerem ne boš vsak večer v dvomih, če bo zjutraj še ob tebi.

Daša: Postavi se v njegovo kožo in pomisli, če bi se ti lahko zaljubila

Draga bralka, v ljubezen se ne moreš prisiliti, ne glede na to koliko se trudiš. Najbolj pametno bi bilo, da bi oba že na začetku vedela, da bosta ostala le prijatelja. Že pri njegovem stavku 'da se ne more zaljubiti vate' je bilo vse jasno. Tudi sama si to razumela in prekinila stike. Potem pa je fant pogrešal kakšen objem, poljub, verjetno tudi seks. In najlažje se mu je bilo vrniti k punci, za katero ve, da je nora nanj. Pišeš, da ti je hudo zanj, ker se ti zdi, da se zaradi preteklih izkušenj drži nazaj. Te naj razčiščuje sam s seboj ali morda s terapevtsko pomočjo. Ne pa s tvojimi čustvi. Morda ti bo lažje prebroditi in ga razumeti, da se ne more zaljubiti, če pomisliš, da bi nek drug moški prijatelj želel od tebe kaj več, ti pa do njega ne čutiš nič več kot le prijateljstva. Bi se lahko zaljubila vanj? Verjetno ne, kajne? Torej, kot že sama ugotavljaš, ti priporočam, da prekineta stike in zaživita vsak po svoje. Morda se sliši kruto, a mislim, da iskreni pogovori ne bodo več pomagali. Praviš, da bi mu rada povedala, da si prava zanj. Tega mu ne moreš povedati ti, to bi moral čutiti sam, kar pa očitno ne.

Maja: To zgodbo naj zamenja nova. Takšna, kjer boš dobivala toliko, kot daješ

Pozdravljena, žal na tvojo dilemo nimam kakšnega posebej razsvetljujočega odgovora. Načeloma verjamem v to, da se do neke mere v človeka lahko zaljubiš z zamikom, potem ko ti ta namenja kup naklonjenosti in si v njegovi družbi tako dolgo, da se nanj preprosto navadiš in si življenja brez njega več ne predstavljaš. A na žalost so takšni primeri bolj redki, še tisti, ki sem jim bila priča, pa so bili bolj plod tega, da so se ljudje s partnerji, ki jih v resnici ne ljubijo, pač le sprijaznili, ker je udobje poznanega (četudi ni tisto pravo) pač lažje od vnovičnega iskanja prave ljubezni.

Če ti je gospodič že večkrat jasno povedal, da ni zaljubljen, potem težko verjamem, da se bo to po vsem tem času kar tako spremenilo. Še posebej ker ve, da mu ni treba ponujati več, saj že tako s tvoje strani dobiva vse. In to, da se sprijazniš z manj, kot bi ti ponudil človek, ki te res ljubi, ni še nikogar zares osrečilo. Razmerja, v katerih naklonjenost ni uravnotežena so boleča, zato mislim, da bo najbolje, če zadevo prekineš in greš naprej. Seveda bo bolelo, verjetno celo huje, kot boli zdaj, ampak le tako to zgodbo lahko zamenja nova, takšna, kjer boš dobivala toliko, kot daješ.

Pia: Postavi ga pred dejstvo

Tadeja, ni te vreden. Pozabi ga. Zaslužiš si boljšega. Ne vem, kaj drugega naj ti napišem. Vsaka ženska si zasluži fanta, ki ji je povsem predan, ki ve kaj hoče. Tole skakanje iz ene skrajnosti v drugo na dolgi rok ne pije vode. Enostavno ga moraš postaviti pred dejstvo in povedati, da takšen odnos ne pelje nikamor. Vajino »razmerje« bi se lahko tako nesigurno nadaljevalo še naslednja tri ali več let in verjemi mi, da ni vredno živeti v takšni negotovosti. Bo prišel mimo boljši, tak ki si te bo zaslužil.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)