Urška in Domen: Zakaj so poročni fotografi dragi in zakaj so včasih tudi v vlogi psihologov

Urška in Domen sta nasmejan par, ki se skriva za fotografskim objektivom. Mlada fotografa se med drugim osredotočata na poročno fotografijo, prav o tej temi pa smo z njima poklepetali še pred vrhuncem sezone najsrečnejših dni v življenju mladoporočencev.

20.4.2018 ob 3:40

micna13.jpg

Urška Majer in Domen Kolšek sta tandem v zasebnem in poslovnem svetu. Ena od njunih skupnih ljubezni je zagotovo fotografija, kot da vse skupaj ni že dovolj romantično, pa ustvarjata v poročnih vodah. 

"Najin slog je zelo sproščen, topel, predvsem pa želiva ujeti kemijo med parom. Ne marava pretirano nastavljenih in poziranih fotografij, rada loviva pristno dogajanje. Raje od nastavljenih poz imava usmerjanje parov, saj se to hitro vidi tudi na fotografiji," nam pojasni Urška. 

Na porokah skušata biti karseda neopazna, kar je tudi eden od razlogov, da jima lovljenje tako pristnih trenutkov tudi uspeva.

Fotografa Urška in Domen, ki stojita za sanjskimi poročnimi podobami

Od porok po Sloveniji do Francije, Italije, Nemčije …

Ustvarjata po vsej Sloveniji, vedno več pa ju najemajo tudi pari, ki se poročajo čez mejo. Veliko delata v Italiji, Franciji, Nemčiji in na Hrvaškem, sicer pa letos poročno fotografijo ustvarjata že šesto sezono. Oba sta sicer iz računalniških vod, njun fotografski poklic pa se je razvil iz hobija.

In kaj torej vključuje fotografski paket poročnega dne? "Vedno fotografirava oba, fotografije pa predava na usb ključku in prek spletne galerije. Če je fotografiranje celodnevno, se s parom že prej srečava na predporočnem fotografiranju, da se vsaj malo znebita treme pred fotografiranjem, ki ni redkost," pojasni Urška.

"Zanimivo je, da naju veliko parov opozori, da so pred objektivom precej "leseni", a na koncu ugotovijo, da je stvar v resnici zabavna, zato se hitro sprostijo in uživajo," doda Domen.

micna.jpg

Pozabite na posnemanje fotografij s Pinteresta!

V poročni fotografiji je kar nekaj trendov, ob katerih marsikateri fotograf zavije z očmi. Česa resnično ne marata početi? "Lahko začneva kar z ruskimi fotografi (smeh)! Ti so znani po precej bizarnih fotografijah. Sicer ni nič narobe, če se posname kakšno zabavno in smešno fotografijo, a vse ima svoje meje. Kakšnih hudih fotomontaž res ne marava. Še večja težava pa je posnemanje fotografij s Pinteresta. Te nikoli ne bodo videti enako, saj že nevesta in ženin nista enaka kot modeli na takšnih fotografijah. Včasih je zato veliko lepše, če posnamemo nekaj povsem svojega, saj se sproščenost hitro vidi na fotografijah," sta prepričana fotografa.

micna3.jpg

Najljubša jima je zlata svetloba 

Se je poročna fotografija v zadnjih letih zelo spremenila? "Sam slog je ostal presenetljivo podoben. Se pa zagotovo razvijajo sama fotografija in obdelava, tudi trendi … Midva že od začetka loviva tisto zlato svetlobo, ta nama je res najljubša," pravi Domen, Urška pa doda: "Če gledamo celo poročno industrijo, se je predvsem spreminjal stil samih porok. Včasih je bilo moderno marsikaj drugega. Od barvnih šopkov, ki izstopajo iz črnobele fotografije, kar je danes no go. Predvsem se je spremenilo to, da si pari želijo bolj sproščene fotografij, ne nastavljenih in togih. Ljudje naju kontaktirajo prav s tem razlogom, ker jim je všeč ta sproščen slog."

micna10.jpg

Poročne anekdote

Kot poročna fotografa sta torej videla že zavidljivo število porok in zanimalo nas je, če sta kdaj že naletela na kakšno nenavadno prigodo. "Na primer to, da je ženin strgal nevestino obleko. Na srečo z njenim dovoljenjem. Ker je bila ta tako ozka, da v njej ni mogla plesati, je začel z majhnimi škarjami, a ker ni šlo dovolj hitro, je obleko z nje kar strgal. Potem pa sta lahko plesala in to je pomembno!" sta nam v smehu zaupala fotografa, ki sta bila priča tudi številnim mazanjem mladoporočencev s torto po obrazu, a večjih izgredov nista doživela. Sta pa bila priča številnim zapletom s poročnimi oblekami, ki so precejšen izziv za neveste, ko morajo na stranišče. "Zanimiv prizor je, ko sredi kopalnice zagledaš poročno obleko, neveste pa nikjer. Je zbežala? V resnici je le morala celo sleči, da je šla na stranišče," se spominjata fotografa.

micna15.jpg

Zakaj so poročni fotografi dragi? 

Poročna fotografija drži svojo ceno, a ne neupravičeno. Če pomislimo, ima poročni fotograf ogromno odgovornost, saj nosi pritisk ovekovečenja najsrečnejših trenutkov parov, ki so neponovljivi.

"Naše delo je res zelo odgovorno. Hkrati pa nisva zgolj fotografa. Postali smo reševalci tudi vseh drugih problemov. Vsaj pri nama je tako. Ob paru preživiva ves dan, če je par slabe volje, če gre karkoli narobe, sva midva tista, ki morava biti pripravljena na vse. Tudi robčke imava vedno pri sebi. In tablete za glavobole. Tudi šivalni pribor. Če si pripravljen na vse, te nič ne more presenetiti," pojasnjuje Domen. 

"Zgodilo se je že, da zjutraj med pripravami kaj ni šlo po načrtu in je nevesta vse poslala iz sobe, ostala pa sem samo jaz. Takrat jih pomiriva midva, prevzameva vlogo psihologa. In to res počneva z veseljem," dodaja Urška.

Njuna cena se letos začenja pri 1200 evrih za 9 ur. "Ljudje včasih mislijo, da sva 9 ur tam in to je to za ta denar. Ampak v resnici doma še krepke tri tedne za poroko urejava fotografije. Potem so tu seveda še stroški podjetja, tudi opremo imava kompletno in vsak še rezervno - če se karkoli pokvari, to seveda ne sme vplivati na najino delo, zato en aparat na osebo ni dovolj. Najina ponudba torej ni le to, da prideva na poroko, ampak gre za ves proces, ljudje nama morajo zaupati, vmes pa jih razvajava še s kakšnimi darilci po pošti in res pokaževa, da najine stranke niso zgolj številka, ampak nama vsak par veliko pomeni. V resnici ti je v čast, da si lahko del njunega dneva. Seveda pa gre tu tudi za najino znanje in izkušnje. Profesionalna oprema je eno, a znanje in izkušnje so tisto, kar odtehta ceno in odličen končni rezultat," pojasnita fotografa, ki se že veselita nove sezone porok.


Avtor: Maja Fister

Foto: Urška Majer in Domen Kolšek


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)