Ste že slišali za 110-letno gospo Tilko in njeno digitalno pustolovščino?

Skoraj 110-letna gospa Matilda Bračun, ljubkovalno imenovana Tilka, je s svojo pozitivno naravnanostjo pravi navdih za vse nas in jasno pokazala, da je želja po učenju in rasti nekaj, kar ne pozna starostnih omejitev.

9.9.2023 ob 10:35 | Foto: arhiv Simbioze

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

Ste že slišali za 110-letno gospo Tilko in njeno digitalno pustolovščino?

V minulih osmih tednih so v več kot petdesetih krajih po Sloveniji potekala brezplačna usposabljanja, na katerih so starejši usvajali veščine, kot so uporaba e-pošte, brskanje po spletu, uporaba družbenih omrežij in celo digitalno bančništvo.

S projektom Mobilni heroji, ki poteka pod okriljem ministrstva za digitalno preobrazbo, je zavod za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza v potujoči učilnici odprl vrata v sodobni svet komunikacije, učenja in zabave več kot 814 starejšim, predvsem s podeželja.

Več o širjenju digitalnih veščin v vsak slovenski dom z Ano Pleško, direktorico zavoda Simbioza.

V Simbiozi poudarjate pomen trajnostnega in kontinuiranega izobraževanja. In v svetu, kjer digitalizacija ne pozna meja, poskušate zagotoviti, da vsak posameznik, ne glede na starost, ostane v koraku s časom in se ne počuti izločenega iz sodobne digitalne družbe, mar ne?

Projekt Mobilni heroji poteka pod okriljem ministrstva za digitalno preobrazbo in naš zavod Simbioza deluje v njem že tretje leto zapored. Že od leta 2021 s prvo mobilno učilnico v Sloveniji – Simbioza Mobiln@ starejšim od 55 let v podeželskih okoljih z najsodobnejšimi digitalnimi izobraževalnimi pobudami brezplačno približujemo uporabo informacijskih komunikacijskih tehnologij (IKT).

Tako prispevamo k premostitvi izobraževalne vrzeli na področju IKT med mestnimi in podeželskimi območji ter hkrati k zmanjševanju vrzeli med starejšim prebivalstvom v Sloveniji in neustavljivim napredkom tehnologije nasploh.

Simbioza Mobiln@ ni le odgovor za zmanjševanje razkoraka med starejšimi generacijami in digitalizacijo, njen namen je tudi in predvsem pomagati starejšim pri uporabi IKT – računalnikov, pametnih telefonov, tablic in podobno.

Z združevanjem mlajših generacij, ki delijo svoje znanje, in starejših, ki ponujajo izkušnje in modrost, projekt ne le povezuje generacije, temveč tudi gradi mostove med preteklostjo in prihodnostjo.

Ali drugače, projekt ne le povezuje generacije, temveč tudi gradi mostove med preteklostjo in prihodnostjo. Lahko opišete vašo potujočo učilnico?

Naša potujoča učilnica je prava izobraževalna inovacija, posebej namenjena starejšim, ki želijo pridobiti ali osvežiti znanje na področju uporabe računalnika, pametnih telefonov, tablic, različnih programov in se seznaniti z IKT.

Mobilna učilnica na štirih kolesih je zasnovana tako, da se zlahka premika med različnimi lokacijami, od mestnih središč do popolnoma ruralnih območij, kar zagotavlja, da je izobraževanje dostopno vsem, ne glede na to, kje so.

V učilnici so starejšim na voljo računalniki, tablice in telefoni z ustreznimi aplikacijami za učenje, primerni za začetnike in naprednejše uporabnike. Kot vsaka učilnica je tudi naša potujoča enota opremljena z udobnimi stoli in mizami, dostopom do interneta in klimatsko napravo in tako jo lahko postavimo kjerkoli – zunaj pred mobilno enoto Simbioza Mobiln@ ali v njej.

Ana Pleško.

Katere teme starejše udeležence najbolj zanimajo?

V Simbiozi izvajamo programe, ki se zasnujejo z mislijo na starejše oz. manj napredne uporabnike modernih tehnologij, t. i. izpuščene generacije, ki niso imele priložnosti vstopiti v svet pametne tehnologije. Programi predstavljajo prostor, kjer dobijo potrebne informacije o uporabi določenih produktov ali storitev, aplikacij, ter prostor, kjer se izvajajo njim prilagojene učne delavnice na specifično tematiko.

Starejši udeleženci so navdušeni nad širokim spektrom tematik, ki jih naša potujoča učilnica ponuja. Začetniki potrebujejo osnovno znanje, kot so osnove uporabe pametnega telefona, tabličnega računalnika in splošno razumevanje interneta.

Tisti z nekaj več izkušnjami kažejo zanimanje za naprednejše teme, kot so pošiljanje e-sporočil, uporaba različnih komunikacijskih orodij, družbenih omrežij in tudi osnove varne uporabe spleta. Mobilna učilnica tako zagotavlja nekaj za vsakogar, od digitalnih novincev do tistih, ki želijo nadgraditi svoje obstoječe znanje.

Dodatna posebnost naše potujoče učilnice je prilagodljivost delavnic. Vsaka delavnica za digitalno usposabljanje v okviru projekta Mobilni heroji traja štiri ure, pri čemer se na lokacijah, ki jih obiščemo, sami odločijo glede tematike, ki jo bomo obravnavali. To omogoča usmerjeno učenje, prilagojeno potrebam in željam lokalne skupnosti. Pogosto je tako, da del od štirih ur predstavljajo strukturirane delavnice, preostali čas pa je namenjen »kotičku za radovedne«.

V tem kotičku lahko udeleženci naše strokovnjake vprašajo vse, kar jih zanima o digitalni tehnologiji, od osnovnih nasvetov do kompleksnih vprašanj. Ta fleksibilnost in odprtost za vprašanja omogočata pristop po meri in zagotavljata, da se udeleženci počutijo podprte na vsakem koraku njihove digitalne izobraževalne poti.

Na delavnicah starejši pridobivajo veščine, kot so uporaba e-pošte, brskanje po spletu, uporaba družbenih omrežij in celo digitalno bančništvo.

Jih glede sodobne tehnologije kaj skrbi?

Sodobna tehnologija s seboj gotovo prinaša določene skrbi in strahove, posebno med starejšo populacijo, ki se morda prvič srečuje z digitalnimi napravami. V okviru štirih ur delavnice je res težko pridobiti vse potrebne veščine, še posebno ker se pri osnovnem učenju pogosto osredotočamo tudi na motorične in kombinatorične spretnosti rokovanja s samo digitalno napravo. Udeleženci se morajo navaditi na gibe, kot sta drsenje prsta po zaslonu ali dvojni klik, kar je lahko sprva izziv.

Naš cilj je, da jih usposobimo in jim vlijemo zaupanje, da lahko samostojno ravnajo z digitalnimi napravami. Ko enkrat premagajo strah in obvladajo osnove, si namreč želijo novega, tudi bolj specifičnega znanja. Pri starejših gre res predvsem za začetne ovire pri uporabi izdelkov, storitev in aplikacij IKT.

Pomembno je, da jim pomagamo pri premagovanju strahu pred sodobno tehnologijo ter jih spodbujamo k vseživljenjskemu učenju oziroma jih navdušimo, da jo uporabljajo v vsakdanjem življenju. Pomemben dejavnik, ki pomaga odpravljati skrbi in strahove udeležencev, je visoka usposobljenost naših strokovnjakov.

Najstarejša udeleženka vaših delavnic digitalnih veščin je gospa Matilda Bračun. Nam lahko zaupate, kaj je gospa povedala, zakaj se je odločila, da se udeleži terenskega izobraževanja?

Gospa Matilda Bračun ali za prijatelje Tilka je pravi dokaz, da nikoli ni prepozno za učenje. Gospa Tilka, ki bo kmalu praznovala 110. rojstni dan, se je delavnice udeležila z velikim navdušenjem in odprtim umom. Povedala je, da prihaja iz generacije, kjer so v šoli uporabljali tablice, vendar so nanje pisali s kredo.

Zanimalo jo je, kako deluje sodobna tehnologija, in ni hotela, da bi jo spregledali zaradi njene starosti. Še posebej jo je navdušila možnost likovnega ustvarjanja na digitalni tablici, saj je že od nekdaj ljubiteljica umetnosti. To je bila zanjo priložnost, da združi svojo ljubezen do ustvarjanja z novo, digitalno izkušnjo.

Presenečena in navdušena je bila nad tem, kako tehnologija lahko poenostavi nekatere vidike ustvarjalnega procesa, denimo z možnostjo »brisanja« na zaslonu brez umazanije. Gospa Tilka je s svojo pozitivno naravnanostjo in odprtim duhom postala pravi navdih za vse nas in jasno pokazala, da je želja po učenju in rasti nekaj, kar ne pozna starostnih omejitev.

Gospa Matilda Bračun ni delila samo svojih umetniških sposobnosti, temveč tudi življenjske modrosti, pridobljene na dolgi življenjski poti: »Biti zmeren, trdo delati, uživati v vsakem trenutku in ne se preveč obremenjevati s stvarmi, ki jih ne moremo nadzorovati.«

Kakšne načrte imate v Simbiozi v prihajajočih tednih oziroma mesecih?

Do konca novembra načrtujemo izobraževanje skupno 1600 starejših oseb z ruralnih območij Slovenije. Jeseni se začenja tudi nova sezona Simbioza Skupnosti, ki bo v letu 2024 praznovala že deset let in v katero so na več kot 190 lokacijah po vsej Sloveniji vključeni vrtci, osnovne in srednje šole, domovi za starejše občane in različne organizacije.

Gre za skupnost, ki je rezultat našega dela na področju spreminjanja slovenske družbe v trajno, vključujočo skupnost, ki se zaveda pomena tako izkušenj starejših kot energije mlajših. Gre za skupnost, ki vse leto sodeluje pri promociji in izvajanju dejavnosti na področju medgeneracijskega sodelovanja, prostovoljstva, vseživljenjskega učenja, IKT, zdravja, telesne aktivnosti itd.

Poleg tega za starejše pri­pravljamo novo sezono našega programa Tretja kariera, ki poteka v Ljubljani, v Simbioza BTC City Labu. Ta program vključuje prilagojene učne delavnice, na katerih udeleženci pridobivajo osnovna in napred­na znanja o uporabi sodobnih tehnologij, izdelkov in storitev. S tem želimo vzpostaviti stik med starejšo generacijo in modernimi tehnologijami prihodnosti, hkrati pa jim omogočiti, da ostanejo aktivni in v koraku s časom.

V prihodnjih mesecih bomo nadgradili tudi našo prvo mobilno aplikacijo za starejše v Sloveniji – Magdo, ki smo jo razvili skupaj z družbo BTC. Ta nadgradnja bo, poleg vseh funkcionalnosti, ki so bile na voljo doslej, aplikacijo obogatila z dodatnimi funkcionalnostmi in ključnimi informacijami s področja dolgotrajne oskrbe.

Cilj je, da aplikacija ne samo pomaga starejšim pri razumevanju in uporabi tehnologije, ampak tudi zagotovi dostop do ključnih informacij za njihovo kakovostno življenje.

Preberite še: Špela Frlic, pripovedovalka: Zgodbe so lahko orodje, ki nam pomaga razumeti in ubesediti težke izkušnje

Morda vas zanima tudi: Prva jugoslovanska in balkanska pilotka je bila Slovenka, bila je neustrašna


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)