Na predpraznično soboto si privoščite nekaj posebnega. Za zajtrk postrezite s kruhom, ki diši po božiču in se odlično poda k skodelici toplega mleka, vroče čokolade, kakava ali kave. Samostojno ali v družbi sadnega namaza. Če vam bo kakšna rezina ostala, jo lahko priložite k zajtrku na božično jutro. V kolikor vam ne bo, pa specite novo štručko.
Sestavine:
- 480 gramov jabolk;
- 180 gramov sladkorja;
- dve žlici rastlinskega olja;
- eno jajce;
- 360 gramov moke;
- žlička in pol pecilnega praška;
- pol žličke jedilne sode;
- žlička cimeta v prahu;
- 240 gramov svežih ali zamrznjenih brusnic;
- 120 gramov orehov.
Priprava:
- Pečico segrejte na 175 stopinj Celzija.
- Z maščobo premažite pekač, velikosti približno 10 krat 25 centimetrov.
- Jabolka olupite in narežite na čim manjše koščke. Lahko jih tudi naribate na strgalu.
- Prav tako na manjše koščke narežite orehe.
- Zmešajte jabolka, sladkor in olje. Dodajte jajce ter dobro premešajte.
- V drugi posodi zmešajte moko, pecilni prašek, jedilno sodo in cimet.
- Suhe sestavine primešajte mokrim, dodajte brusnice, orehe, še enkrat dobro premešajte in maso nalijte v pekač.
- V kolikor se vam zdi testo presuho, lahko dodate pol decilitra jabolčnega soka.
- Pecite od 35 do 45 minut in preden vzamete iz pečice, z zobotrebcem preverite, če je kruh pečen.
- Pečenega vzemite iz pekača, ga nekoliko pohladite ter po želji posujte s sladkorjem v prahu.
Kruh z brusnicami in jabolki je najboljši topel, a tudi povsem ohlajen vas ne bo razočaral.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
oddajte komentar