Brez kave si skoraj ni mogoče zamisliti jutra. Ne zgolj zato, ker prebuja in zbistri možgane, temveč tudi, ker je njen okus neprecenljiv.
Kaj pa, če bi si jo to soboto privoščili v kombinaciji s cimetom? Res je, ščepec dišeče začimbe lahko dodate skodelici vročega napitka, lahko pa se pogostite z okusnim pecivom iz cimeta, ki se še kako poda k prvi jutranji kavi.
Sestavine za osem oseb:
- 16 žlic zmehčanega masla;
- 800 gramov moke;
- 200 gramov sladkorja;
- šest žlic rjavega sladkorja;
- dve žlici mletega cimeta;
- sol po okusu;
- 30 gramov narezanih pinjol (lahko lešnikov ali orehov);
- dve žlički in pol pecilnega praška;
- 240 mililitrov mleka;
- šest žlic kisle smetane;
- dve žlički ekstrakta vanilije;
- dve jajci.
Postopek:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.
Pekač, velik približno 20 krat 20 centimetrov premažite z maslom.
Priprava posipa:
- V posodi zmehčaje osem žlic masla, dodajte 80 gramov sladkorja, dve žlički cimeta in pol žličke soli.
- Zmešajte v zmes, ki bo po teksturi spominjala na drobtine.
Priprava nadeva:
- Rjavemu sladkorju dodajte pol žličke cimeta in pinjole oziroma izbarne oreščke.
Priprava testa:
- V posodi zmešajte preostali sladkor, moko, sol in pecilni prašek.
- V drugi posodi zmešajte preostalo maslo, mleko, kislo smetano, ekstrakt vanilje, preostali cimet in jajca.
- Mokre sestavine dodajte suhim, dobro zmešajte in polovico testa preljite v pekač.
- Čez testo posujte nadev in čezenj preljite drugo polovico mase.
- Čez tako pripravljeno pecivo posujte še sladkorni posip.
- V pečici pecite približno uro in 15 minut ter postrezite mlačno ali povsem ohlajeno.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
oddajte komentar