Borovnice niso zgolj okusni, temveč tudi zelo zdravi sadeži, ki lahko popestrijo tako kremne napitke kot sladice in da, tudi zajtrke. Odlično se znajdejo v družbi palačink, ki jih lahko na sobotno jutro postavite na mizo ter razveselite vse, ki so z vami pri prvem oborku. Palačinke z borovnicami in kislo smetano so torej nedvomno prava izbira za sobotni zajtrk.
Več idej za dober začetek dneva boste našli na Facebooku.
Sestavine za pet oseb:
Preliv:
- 60 gramov sladkorja;
- žlica koruznega škroba;
- 120 mililitrov hladne vode;
- 500 gramov zamrznjenih borovnic.
Palačinke:
- 250 gramov moke;
- 30 gramov sladkorja;
- dve žlički pecilnega praška;
- eno stepeno jajce;
- 200 mililitrov mleka;
- 120 gramov kisle smetane;
- tri žlice stopljenega masla;
- 100 gramov zamrznjenih borovnic.
Pripirava preliva:
- V posodi zmešajte sladkor in koruzni škrob.
- Dodajte vodo in zmešajte v gladko zmes.
- Dodajte borovnice
- Med mešanjem kuhajte, da vse zavre in se zgosti (približno dve minuti).
- Odstranite z ognja in pustite na toplem.
Priprava palačink:
- Za palačinke v veliki posodi zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek in sol.
- V drugi posodi zmešajte jajca, mleko, kislo smetano in moko.
- Oboje združite v homogeno maso in dodajte borovnice.
- Na maslu v ponvi specite debelejše palačinke in jih, preden jih ponudite, na krožnikih prelijte s prelivom iz borovnic.
- Uporabite lahko tudi sveže borovnice, zamrznjenih, ki jih boste dodali v testo, pa ne odtajajte, da ga ne bi preveč obarvale.
Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar