Res je tu september, a sončni žarki nas bodo še razvajali. Prav zato si bomo dovolili še malce crkljanja s Sladkimi poletnimi užitki. Tokratni vendarle imajo nekaj jesenskega pridiha. Gre za bogate čokoladne mafine z bučkami, ki niso božanski le po okusu, pač pa so zaradi svojih sestavin prijazni tudi zdravju.
Več namigov za sladkanje poiščite na Facebooku.
Sestavine za 12 mafinov:
- 120 gramov polnozrnate moke;
- 40 gramov grenkega kakava v prahu;
- Žlička in pol pecilnega praška;
- Pol žličke jedilne sode;
- Četrtina žličke soli;
- Dve jajci;
- 115 gramov navadnega grškega jogurta;
- 60 mililitrov javorjevega sirupa;
- 50 gramov kokosovega sladkorja;
- 80 mililitrov ohlajene jabolčne omake (pripravite jo tako, da olupljena in narezana jabolka strsete v posodo, dodate malo vode in jih segrevate, da se razpustijo v gosto omako);
- Žlička ekstrakta vanilje;
- 110 gramov naribanih bučk;
- 80 gramov čokoladnih mrvic.
Priprava:
- Pečico segrejte na 176 stopinj Celzija in namastite pekač za mafine oziroma pripravite papirnate modelčke.
- V večji posodi zmešajte moko, kakav, pecilni prašek, sodo, sol in čokoladne mrvice.
- V drugi posodi stepite jajca, dodajte jogurt, javorjev sirup, jabolčno omako, sladkor in vaniljo. Dobro zmešajte ter vmešajte bučke.
- Tekočo mešanico dodajte suhi ter nežno premešajte.
- S testom do treh četrtin napolnite modelčke za mafine, po vrhu lahko potresete še malo čokoladnih mrvic.
- Pecite od 17 do 19 minut. Preden kolačke vzamete iz pečice, z zobotrebcem preverite njihovo čvrstost.
- Pečene v pekaču na sobni temperaturi pustite še 10 minut, da se nekoliko ohladijo.
- Nato jih odstranite iz njega in počakajte, da se povsem ohladijo.
- Če ste mafine pekli v papirnatih modelčkih, boste te seveda odstranili med samim sladkanjem.
Shranjeni pri sobni temperaturi bodo obstali do pet dni, lahko pa jih zamrznete in jih v zamrzovalni skriniji hranite do treh mesecev.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock, Runningwithspoons.com
oddajte komentar